Nejste přihlášen/a.
Prosím o nějaké vaše vyzkoušené nápady.
Jsem nucen chodit na 12 hodinovou denní směnu a ke konci týdne už nezbývají žádné síly. Kromě toho,po cca po 8 hodinách , už jsem na hranici použitelnosti a v duchu dávám výpověď.
Jaké máte na to recepty?
Dobrý den.
Souhlasím, že je to hlavně o zvyku. Jen doplním dodržujte i v zaměstnání pitný režim, jezte lehčí jídla, po kterých není tak velká únava. Snažte se pořádně se vyspat. Vím, že toho času moc nemáte, ale spánek je proti únavě to nejdůležitější. Na výpověď zatím nemyslete, těžko se dnes hledá práce. A snad ty 12hodinové směny budou jen dočasné. Dle zákoníku práce nemůžete ročně odpracovat více než 150 hod práce přesčas (nařízených zaměstnavatelem) a maximálně 416 hodin přesčasových práce s Vašim souhlasem. Tak vydržte.
doplněno 11.08.12 21:31:Ivzez, naprosto souhlasím. Jen s tím inspektorátem práce nevím. Obávám se, že tazatel si práci potřebuje udržet. Z jeho dotazu není úplně jasné, jestli ty 12 hodinové směny jsou nárazové nebo pravidelné, což by bylo opravdu v rozporu se zákoníkem práce.
Dnes je opravdu těžká doba pro zaměstnance, ale někdy i pro zaměstnavatele, kteří často ve snaze udržet si zakázky porušují všechna psaná i nepsaná pravidla. Většinou ale se souhlasem zaměstnance, kterému nic jiného než souhlasit většinou ani nezbývá. Nelíbí se mi to, ale je to začarovaný kruh.
I při práci v režimu s nerovnoměrně rozloženou pracovní dobou je zaměstnavatel povinen dodržovat zákoník práce a stanovenou týdenní pracovní dobu v závislosti na typu provozu.
Stanovená pracovní doba činí v jednosměnném režimu 40 hodin týdně, ve dvousměnném režimu 38,75 hodin týdně a v třísměnném či nepřetržitém režimu stejně jako u pracujících v podzemí při těžbě uhlí, rud a nerudných surovin, v důlní výstavbě a na báňských pracovištích geologického průzkumu 37.5 hodin týdně.
Zaměstnavatel musí dodržovat přestávky mezi pracovními směnami v délce minimálně 12 hodin a souvislý odpočinek v týdnu v délce minimálně 35 hodin.
Zaměstnavatel je povinen vypracovat písemný rozvrh týdenní pracovní doby a seznámit s ním nebo s jeho změnou zaměstnance nejpozději 2 týdny a v případě konta pracovní doby 1 týden před začátkem období, na něž je pracovní doba rozvržena, pokud se nedohodne se zaměstnancem na jiné době seznámení.
___ Z Vašeho dotazu mám dojem, že po Vás zaměstnavatel vyžaduje práci v dvanáctihonových směnách souvisle 5 dnů v týdnu (mýlím-li se, opravte mne). To by znamenalo porušování zákoníku práce ze strany zaměstnavatele. Podle mne není možné po zaměstnancích vyžadovat práci 60 hodin týdně, pokud se to v krátké době nevyrovná (např. v režimu střídání tzv. dlouhého a krátkého týdne).
Jestli nejde o nárazovou záležitost např. pro zastupování kolegů v době dovolených, doporučila bych obrátit se na inspektorát práce.
doplněno 11.08.12 21:55:Rone, inspektorát práce je povinen se zabývat i anonymními podněty.
Je-li tomu tak, jak se domnívám, nevztahuje se nedodržování zákoníku práce pouze na jednoho zaměstnance, ale na všechny, nebo alespoň na většinu (pravděpodobně s výjimkou kancelářských pozic).
Souhlasím, že je doba obtížná, ale to neznamená, že by si zaměstnavatelé mohli dovolit, co chtějí. Dokud si to zaměstnanci nechají líbit, nic se nezmění.
Kdyby šlo jenom o to, že je člověk unaven, ještě by šlo přivřít oči. Jenže zvýšená únava vede časem k nižší pozornosti, vyšší zmetkovosti, ale hlavně (a to mi vadí nejvíce) k vyšší úrazovosti.
No já dělám pouze a jenom dvanáctky, v drtivé většině noční (to jsem sám chtěl) a je fuk, jestli jsou svátky nebo víkend, u nás se dělá non-stop. A za stejné prachy Teď mám třeba za 18 dnů 13 dvanáctek, ale to jsou čtyři nalepené dny skoro na konci měsíce a potom 4 dny, tři volno a pět dnů. Potom mám však zase kotel volných dnů, takže si mohu odjet klidně na dovolenou, na které jsem teda nikdy nebyl... :D
Jsem ale OSVČ, dle levičáků zhouba tohoto národa, takže si stěžovat nemohu a upřímně - ani bych nechtěl. Ono jde totiž hlavně o to, co člověk dělá. Jako strojaře dříve, by mě asi odnesli nohama napřed. Jako ajťáka mě to moc fyzicky neunaví, ale to víte, čumět do monitoru + občas stresy, taky není ouplná sranda. A to ještě chodím do práce i z práce pěšky (cca 3km).
Pro mě je totiž ta "procházka" odpočinek. A to není provokace. Pro Vás, pokud děláte fyzicky, je samozřejmě blbost si odpočinout u fyzické činnosti, takže nevím, co by mohlo pomoci. Obávám se, že jedině změna pracovní doby na normální osmičky nebo změna zaměstnání. Určitě ne po práci pivko a už vůbec ne nějaké energy drinky nebo moc kafe. To je na prd, tak jsem to praktikoval dříve.
Podnikáte-li jako OSVČ, nemáte zaměstnavatele (nejde o pracovně právní vztah). Podnikáte svým jménem, na vlastní náklady a s vlastními výrobními prostředky. I pracovní dobu si určujete a rozvrhujete sám.
Vyhovuje-li Vám pracovat tak, jak popisujete, je to Vaše věc, a nikdo nemá právo Vám do toho mluvit.
doplněno 13.08.12 17:54:Nápodobně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.