Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prace v tehotenstvi

Od: janca89* odpovědí: 5 změna:

Dobry den, chtela bych se zeptat, jestli muzu dat v praci vypoved s okamzitou platnosti. S pritelem jsme pracovali ve stejne fabrice, ve ktere jsme meli smlouvu na 11 mesicu, on ted dostal vypoved a ja dostala jen na 5 mesicu, nanestesti 1 hodinu od bydliste a navic bydlime dal od mesta, takze bych si ani nesehnala jiny odvoz do prace a kdyz, tak bych si jeste musela platit taxi, to znamena, ze to co bych vydelala, tak projedu a ani nemam jistotu, ze budu chodit kazdy den do prace, takze se mi to ani nevyplati z financni stranky. Navic je to prace v masne, takze narocna jak psychicky, tak fyzicky. Tak me napadlo, ze dam vypoved a sla bych pracovat aspon pod agenturu bliz mestu, ale nevim, jestli by me jako tehotnou vzali. Prosim poradte aspon trochu, jestli to je mozny.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

socialnipracovnice*
hodnocení

0x

Okamžitě zrušit pracovní poměr můžete pouze tehdy, pokud: 1. Vám zaměstnavatel nevyplatil mzdu/plat, náhradu mzdy/platu nebo jejich část do 15 dnů po uplynutí období splatnosti, 2. podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovně lékařských služeb nemůžete dáel konat práci bez vážného ohrožení Vašeho zdraví a zaměstnavatele Vám neumožní do 15 dnů od předložení tohoto posudku výkon jiné pro Vás vhodné práce. Musela byste mít tedy posudek, že Vaše současná práce ohrožuje Vaše zdraví. Jestliže jako těhotná konáte práci, která podle lékařského posudku ohrožuje Vaše těhotenství, je zaměstnavatel povinen Vás dočasně převést na jinou, pro Vás vhodnější práci.Klíčové tedy bude, zda se Vám podaří získat posudek, který by výše uvedené potvrzoval.

Pokud Vaše práce Vaše zdraví či těhotenství neohrožuje, můžete se zkusit se zaměstnavatelem na ukončení pracovního poměru dohodnout. Jestliže nebude souhlasit, můžete ještě podat výpověď - zde ale běží klasická dvouměsíční výpovědní doba, během které byste měla pro zaměstnavatele i nadále konat práci.

iz*
hodnocení

0x

Výpověď s okamžitou platností neexistuje. Můžete ale zaměstnavatele písemně požádat o rozvázání pracovního poměru dohodou k určitému datu z důvodu těhotenství a doložit potvrzením od lékaře. Přestože zaměstnavatel není povinen žádosti vyhovět, si myslím, že by v tomto případě vyhovět mohl.

Ovšem radila bych, abyste si to důkladně promyslela. Dáte-li nyní výpověď, a nevyjde-li Vám další zaměstnání, může se stát, že nesplníte podmínky pro přiznání peněžité pomoci v mateřství. V takovém případě byste měla od porodu nárok na rodičovský příspěvek ve variantě do 4 let věku dítěte (bez možnosti volby či změny). Ledaže by podmínky pro přiznání PPM splnil otec dítěte, pak byste mohli zvolit jinou variantu. Je ale otázka, jak rychle přítel nebo Vy seženete další práci (bez ní nejste ani jeden nemocensky pojištěn, takže by nebyl na PPM nárok).

Těhotenství samo o sobě nebrání výkonu zaměstnání, jenom je potřeba vybrat takovou práci a v takových podmínkách, aby neškodila Vám ani dítěti.

_ Další možností je oznámit současnému zaměstnavateli, že jste těhotná a předložit potvrzení lékaře. Zaměstnavatel bude povinen Vás převést na jinou vhodnou práci. Pokud byste v jiné práci dosahovala nižšího výdělku, měla byste nárok na vyrovnávací příspěvek (opět z nemocenského pojištění). Kdyby pro Vás zaměstnavatel jinou práci neměl, šlo by o překážku na jeho straně, za niž by Vám náležela náhrada mzdy.

doplněno 09.08.12 22:20:

@socialnipracovnice (9. VIII. ve 22.17):

Ano výpověď na sebe váže dvouměsíční výpovědní dobu, po niž by tazatelka ještě musela pro zaměstnavatele pracovat.

Ale pozor na zaměňování termínů: Zrušení pracovního poměru pro porušení předpisů zvlášť hrubým způsobem je něco jiného než výpověď.

pacourek*
hodnocení

0x

Jedině ukončit poměr dohodou nebo nechat smlouvu doběhnout.Vypovědi mají obvykle nějakou ukončovací dobu(vyjma vypovědy pro hrubé porušení povynosti-nedoporučuji tento postup ,protože se vam to oběví v započtové listě a nenajdete praci jinde)

janca89*
hodnocení

Vsem vam moc dekuju za rady, ja uz vazne nevim jak dal. Jsem z toho cim dal nervoznejsi, pritel ma praci jen pres agenturu a jeste jen na zavolani. Tak me napadlo, ze bych sla taky, protoze poslednich 14 dni jsem jen zvracela, takze jsem nebyla v praci. Tim, ze pracuju v potravinarskem prumyslu, kdyz zvracim v praci, tak me okamzite poslou domu a 2 dny nesmim do prace.

iz*

Jančo, napsala jsem Vám zprávu. Klikněte si v horní oranžové liště na "vnitřní pošta".

doplněno 10.08.12 23:35:

Informace pro ostatní:

Janča k dotazu doplnila, že pracuje v Anglii, takže je v poněkud složitější situaci, než z dotazu vyplývalo. Protože neznám anglickou legislativu ani anglický systém státní sociální podpory, doporučila jsem jí obrátit se na příslušné úřady v Anglii.

Napsala jsem jí, jaké podmínky je třeba splnit pro získání PPM v ČR, a doplnila odkazy na ČSSZ.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]