Hodnocení bolestného

Od: Datum: 09.08.12 18:43 odpovědí: 5 změna: 09.08.12 19:56
avatar

Jak je to prosím s vyplácením bolestného při pracovním úrazu? Je možné aby ve formuláři "hodnocení bolestného" bylo např. neschopen práce od: 1.1.2012 do 1.6.2012 a léčení skončeno dne 1.1.2013?


avatar
Upozornění
Tato otázka je 4 roky bez odpovědi a proto byla uzavřena.
Máte-li podobnou otázku, a nenašli jste vhodnou odpověď, založte novou otázku.
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 09.08.12 18:55
 
avatar

Ano. Léčba nemusí nutně skončit spolu s koncem neschopenky. Např. lázně nebo rehabilitace je možné absolvovat po návratu do zaměstnání, ale stále ještě jde o léčbu.

Bolestné je plněním pojišťovny z povinného úrazového pojištění zaměstnavatele. Pojišťovna plní až po skončení léčby. Po dodání veškerých podkladů. má lhůtu 60 dnů, ale někdy to trvá 90 nebo více dnů.

A zaměstnavatel, u kterého se Vám úraz stal, za následky pracovního úrazu odpovídá i do budoucna, a to i v době, kdy už třeba budete pracovat jinde.

doplněno 09.08.12 20:11:

Nemusíte se bát, jednotlivé nároky se v tomto případě promlčují až po dvou letech, ovšem zaměstnavatel odpovídá za následky pracovního úrazu i do budoucna - pokud by se v budoucnu zdravotní stav v důsledku tohoto úrazu zhoršil, měl byste opět nárok na odškodné, v případě pracovní neschopnosti na náhradu ušlé mzdy, ... A to vše i v případě, že byste už pracoval jinde. Jenom byste musel nárok vždycky uplatňovat prostřednictvím toho zaměstnavatele, u kterého k pracovnímu úrazu došlo.

Na webu pojišťovny Kooperativa najdete přesný postup při likvidaci události z povinného pojištění zaměstnavatelů . Na téže stránce si můžete stáhnout potřebné formuláře.

Vše je nutné uplatnit prostřednictvím zaměstnavatele, (pojišťovna má závazek vůči němu, nikoliv vůči jednotlivým zaměstnancům). I případné dotazy na průběh likvidace je potřeba řešit se zaměstnavatelem.

Doporučila bych dohodnout se o dalším postupu se zaměstnavatelem.

doplněno 09.08.12 20:23:

Poraďte se s ošetřujícím lékařem o tom, kdy bude nevhodnější vyplnit posudek pro bolestné.

Já se domnívám, že pro všechny zúčastněné je lepší všechny nároky uplatnit najednou po skončení léčby. Postupné uplatňování nároku přidělává práci lékaři, zaměstnavateli i pojišťovně, a jak znám pojišťovny, mohla by se pojišťovna po nějaké době začít "cukat".

___ Reakce na @diesel (9. VIII. v 19:56):

Ano, i tento postup je možný. Zaměstnavatel vyplácí náhradu mzdy průběžně, po skončení neschopenky se srovná s pojišťovnou. Bohužel ne všichni zaměstnavatelé náhradu mzdy takto vyplácejí. Pojišťovna Kooperativa totiž poměrně často krátí plnění, takže se zaměstnavatelé obávají něco vyplácet zálohově.

Ovšem já to považuji za korektní jednání vůči zaměstnanci, který utrpěl újmu na zdraví při práci pro zaměstnavatele.

___ Poznámka (trochu OT): Zaměstnavatel je plátcem pojistného a v jeho kompetenci je uznání úrazu jako pracovní úraz. Pojišťovna by měla plnit a zaměstnavatel by se "neměl nechat opít rohlíkem", neměl by přistupovat na návrh pojišťovny ohledně krácení. Naopak by měl jako plátce pojistného trvat na tom, aby pojišťovna řádně plnila.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 09.08.12 19:12
 
avatar

Takže po skončení neschopenky zasílá pojištovně formulář "potvrzení o ztrátě na výdělku" a potom třeba až za půl roku pošle formulář "hodnocení bolestného"? Aby tam nedošlo k nějakému prodlení a pojištovna se necukala že na vyplacení bolestného už byl "prošvihnut" termín ...

Od: ron*
Datum: 09.08.12 19:12
 

Souhlasím. Jen dodám, že za jeden bod bolestného náleží od pojišťovny 120 Kč. Dále Vám pojišťovna proplatí i poplatek za vystavení posudku o bolestném. Jedná se o nezdanitelný příjem (na rozdíl od náhrady za ušlý výdělek po dobu nemoci). Kromě hodnocení bolestného lékař v oprávněném případě vypíše i body za ztížené společenské uplatnění. Ještě připomínám, že za dny pracovní neschopnosti z důsledku pracovního úrazu se nekrátí nárok na řádnou dovolenou.

doplněno 09.08.12 19:18:

Doporučuji nechat si vystavit Hodnocení bolestného po ukončení pracovní neschopnosti. Potvrzení o náhradě za ušlý výdělek po dobu pracovní neschopnosti vám vyplní mzdová účtárna a odevzdáte vše pojišťovně. Buď sám nebo prostřednictvím zaměstnavatele (mzdové účtárny).Tuto čásat Vám pojišťovna uhradí. A po úplném ukončení léčení si můžete formulář hodnocení bolestného nechat od lékaře doplnit a znovu u pojišťovny uplatnit.

 
Datum: 09.08.12 19:56
 
avatar

Už mám ukončenou neschopenku,ale stále chodím na rehabilitace. Budu tam chodit do konce srpna. Na kontrolu k operatérovi jdu ale až v půlce listopadu. Nevadí když se to bolestné vyplní až v tom listopadu?

Datum: 09.08.12 19:56
 
avatar

Pár osobních postřehů-mně firma platila 100% po celou dobu PN,šlo o podvrtnutý kotník,pak jsem dostal jen odškodnění za úraz ale ne doplatek ušlé mzdy! Dle mne asi záleží na firmě jak to udělá! A další -manželka si v práci pořezala 3 prsty ,prsteník tak že to odnesla šlach,po cca3 měsících reoperace,celkově v PN asi 8 měsíců, a stejně nepohyblivý.Dle lékaře (ošetřujícího ,ktery poté vyplňoval pro pojištovnu) měla dostat cca 80 000kč a dostala jen 40% z celkové sumy,protože dle pojištovny nešlo o ohrožení života!

 

 

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.