Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co s dospělých synem?

Od: zdhr® odpovědí: 20 změna:

Hezký den, prosím o radu. Mám 27 letého syna, který je bez zaměstnání přes rok. Do nedávna žil z pojistky(dostal je z autonehody a zrušil stav.spoření). Nyní nemá ani korunu a tvdí, že nemůže sehnat práci.Je vyuřen kuchař /číšník, v minulých zaměstnání byl spokojený, zaměstnavatel ho chválil. Bohužel autonehoda a byl konec...(hlavu má v pořádku) Já však jsem přesvědčena, že se mu nechce dělat. Dohodla jsem se s ním, že mu vypomůžu v měsíci srpnu a září, zaplatím mu podnájem , který má v Praze , telefon a žití. Pak že už ode mne nemůže očekávat žádnou finanční pomoc. Pokud si najde práci, pomůžu do začátku, ale pak nic. Souhlasil s tím. Teď nastal ten problém, protože už asi na žití, které činilo 3000 korun na měsíc srpen vyčerpal, tak trucuje. Nebere telefon, anebo ho má pořád vypnutý. Neodpovídá na SMS. Jsem sama, manžel tragicky před několika lety zemřel. I dcera - jeho sestra - mi říká, vykašli se na něj, on sám musí chtít a když nechce... Já vím, že má pravdu, ale na druhou stranu mám strach, aby neskončil třeba na drogách, dluhy... Poradte jak na něj, a zda opravdu ho mám nechat být, aby si "nabil hubu"? Pořád se mi to honí hlavou...Děkuji za radu.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Hezký den i Vám. Čím víc mu budete pomáhat, tím víc mu budete život usnadňovat. Nebude ho to nutit spoléhat se sám na sebe. Myslím si, že žádná máma by nenechala své dítě padnout až na samé dno. Ale trocha výchovného elementu by v pomoci neměla chybět. Pomoc jste mu nabídla, měl by jí jinak ocenit, než tak, že ještě bude uražený trucovat. Ani sebelepší rodič by se neměl nechat dát citově vydírat. Váš syn je dospělý, má tedy za sebe plnou odpovědnost a měl by se o sebe umět postarat. Takže já se přikláním k variantě, nechat ho, ať si ten čumáček třeba i natluče. Ať pozná, že nestačí přijít za mámou s nataženou dlaní a čekat, kolik mu dá ze svého skromného rozpočtu. Už je ve věku, kdy by se měl naopak on, starat o svojí mámu v rámci možností. Když se chová takto, brala bych to tak, jaké si to udělá, takové to bude mít. Řekla bych mu, když Ti bude nejhůř, přijď se klidně najíst a vykoupat. Ale jsi dospělý, práce schopný a máš svůj rozum, takže se jinak o sebe starej sám. Je to jen můj názor, Vám přeji, abyste se nedala příliš často obměkčit. Děti to s námi "koulet" někdy umí moc pěkně, ale nesmíme se zase tolik dát. Nedělejte si takovou starost o něho, je vidět, že se bez Vás obejde, když chce trucovat a když není po jeho. Že to škodí vašemu vztahu a Vám tím ubližuje a přidělává starost, na to musí přijít sám...

myse*
hodnocení

6x

v Praze a o prázdninách nemůže najít práci? To je naprostý výsměch. On tu práci asi ani nehledá... Protože každá druhá restaurace hledá kuchaře - číšníky minimálně na sezonu...

Vypadá to, že se mu zalíbilo flákání se za cizí peníze.

Já doporučuji - přestat ho dotovat, co jste slíbila to jste mu dala, hotovo. Že nezvedá telefon? Jenom jeho chyba, citově vás vydírá, nenechte se. Dcera vám dobře radí! Napište mu sms, že jste tady stále pro něj, pokud bude v nouzi, může se k vám přijít osprchovat a najíst, ale jinak že je dospělý a musí se o sebe postarat sám.

nebojte se, natluče si čumák a probere se. Určitě. Musíte mu dát tu šanci se osamostatnit a dospět. Jinak se bude pořád chovat jako nevychovaný malý spratek a křičet "já chci a chci"

martinaa*
hodnocení

4x

Pokud trucuje, že nedostává peníze, tak se na něj opravud na chvíli vykašlete, protože se snaží Vás takto psychicky vydírat a manipulovat s Vámi, kam chce on.

Sama jsem také byla rok bez pořádné práce a od našich si někdy musela půjčit, ale brala jsem brigády a v podstatě krom bydlení a jídla (jak kdy:)), si zbytek hradím. Rok jsem živořila, a teď po roce se konečně zadařilo a práce budou dvě. Chce to nevymlouvat se, že nic nesežene, ale snažit se a hledat, posílat životopisy apod.

Ono se pěkně žije, když za něj vše platíte jako hodná maminka, tak proč by se měl sám snažit. Někdy je opravdu potřeba si tu "hubu nabít", jak říkáte, a do drog může spadnout i milionář. Je nesmysl za něj neustále řešit problémy, aby se mu náhodou něco nestalo...

figurek*
hodnocení

3x

Vypadá to, že si navykl na pohodlný život rentiéra a myslím si, že jestli ho budete sponzorovat i nadále, pak bude jedině hůř. Nakonec budete bez peněz všichni.

Moje rada : Natvrdo stopnout apanáž.

ron*
hodnocení

1x

Dobrý den.

Ano, je to velmi těžké, je to váš syn. Nevím ale, jestli je to zrovna ta pravá pomoc neustále se o něj starat, podporovat ho. Říkáte, že trucuje. Tak ho nechte vytrucovat. Je dospělý, má 27 let, bohužel musí se o sebe postarat sám. Jiní chlapi v jeho věku živí celou rodinu. Sehnat práci je těžké, to chápu, ale nechte ho, ať se o to pokusí. Nemyslete hned na nejhorší (drogy, dluhy). Naopak. Dle mého názoru by tak mohl skončit v případě vaší další a další péče a podpory. Vlastně se ještě nenaučil si vážit peněz. Opravdu bych ho nechala ukázat, co umí.

hodnocení

1x

Dobrý den.Váš syn je dospělý a do dluhů se zřejmě dostane tak,nebo tak.Pokud se mu nechce pracovat,s tím nic nenaděláte,přece ho nebudete stále podporovat.Tím mu nebudete pomáhat,ale spíše škodit.On se pak bude spoléhat na vaši pomoc a práci si nebude hledat už vůbec.Hlavně aby u vás neměl trvalé bydliště,až nadělá dluhy,aby si u vás exekutoři nepodávali dvěře.Podobných případů je všude plno.Rodiče platili dluhy za syna-přes 200.000,-on nepracoval,hrál automaty,pil,je mu 28,chvíli dělal a opět ne.Oni si vzali další půjčku a zase zaplatili,aby se synáček nedostal do vězení.To nemá konce,tak to nedělejte,už jste mu pomocnou ruku podala,už se hold musí starat sám,věk na to má.Přeji pevné nervy a obrnit se proti případným jeho prosbám,dostala by jste se taky do nekonečného ,,kolotoče,,.

hodnocení

Trvalé bydliště má samozřejmě u mě. Taky jsem mu řekla, pokud si do září nenajde žádné zaměstnání, brigádu a přijde nějaká obsílka, hned mu ruším trvalé bydliště. Chvíli koukal, že to určitě nemyslím vážně. Nebude-li zbytí, udělám to.

jezevec*

Za neplaceni dluhu by se synacek nedostal do vezeni. Je to jen vyhruzka nekterych exekutoru na pribuzne, aby z nich vytloukli nejakym zpusobem penize, kdyz uz je nemohou jinak dostal z dluznika-syna.

hodnocení

1x

Milá paní, chlapec je dospělý, nemáte k němu žádné povinnosti, tak ho klidně nechte, ať si nabije hubu. Já vím, je to syn a krev není voda, ale když si zvykl lenivět, bude Vás dál vysávat jako to klíště. Možná byste se kvůli němu dostala i sama do problémů /dluhy/.

Z nabídek na ÚP vím, že kuchaře hledají na hodně místech. Je o ně opravdu zájem a docela pěkně platí. Hledali kuchaře v nedalekých lázních /a to jenom pomocného/ a nabízeli 22.000 nástupní plat. V té chvíli jsem litovala, že nejsem kuchař. Hodně hledají kuchaře třeba boudy v Krkonoších. A Praha? Tam jistě také není problém podobné místo sehnat - restaurace je na každém rohu. Navíc vím, že majitelé dávají přednost mladým mužům před ženami, kuchařka jim může utéci na mateřskou či bývá doma často s nemocnými dětmi, ale chlap vaří pořád! A také se říká, že muži mají při vaření větší fantazii, než ženy. Proto v Praze může mít místo na každém prstu, jen obejít jednu čtvrť! Ať nekecá, že není. Nechce se mu, to je to celé.

Pokud mu budete pomáhat, na vlastní nohy se nikdy nepostaví. Už si zvykl až až. A když trucuje on, trucujte taky, nevolejte mu, žádné SMS a ať si hoch pomůže sám. Je dospělý, má řemeslo, tak co je mu na překážku? A to odhlášení TP schvaluji, abyste jednou nepřišla o bydlení Vy sama. *bzum*Jaga.

hodnocení

Díky za odpověď. Už byl dokonce i doma, byl normální, uvařil. Včera mi dokonce i psal,že má dva pohovory...

Moc vám držím palce.:D Doufám, že jste mu ze samé vděčnosti, že se přijel podívat na stárnoucí mámu, nepůjčila své poslední peníze a nenabalila mu jídlo na cestu.;) Bylo by moc dobře, kdyby se vzpamatoval a začal žít jako mladý, zdravý chlap a vy na něho mohla být pyšná. *placni*

hodnocení

0x

Dobrý den, já myslím, že pro kuchaře-číšníka by neměl být až takový problém najít si v Praze práci. Vy jste mu pomoc nabídla, v srpnu jí využil, na září ji má od vás slíbenou, proto mě překvapuje, že neodpovídá na vaši snahu o kontakt. Ale být vámi, nesnažila bych se ho kontaktovat, nechte ho, ať se snaží on - jemu jde přece o to, abyste mu i v září ten slíbený příspěvek zaplatila, ne? Tak by to měl být on, kdo zavolá a řekne, jak to s ním vypadá... nemá žádný důvod trucovat...zdá se mi, že si je vámi nějak moc jistý - jeho chování k vám zavání arogancí, jako kdyby věděl, že se vy budete snažit a starat a tak on nemusí... nechala bych ho být, jak radí vaše dcera, kdyby mu bylo opravdu špatně, však on by přišel sám, s prosíkem, protože ví, že ho nenecháte padnout...

To Minda-nwn jak v Praze,ale v JH,CB a možná i jinde v kraji je jich hejno,mimo servírek a číšníků je toto povolání nejžádanější z manuálních zaměstnání,z toho bych usoudill že i tam jich bude nedostatek!

amadeus*
hodnocení

0x

Co mi není jasné z vašeho dotazu. Má váš syn nějaké závažné trvalé následky? Pokud ano, je dosti pravděpodobné, že už se k produktivnímu životu nikdy nevrátí, skončí na drogách, nebo rovnou sebevraždou, protože né každému se chce žít život, který považuje za méněcenný. Pro to mám pochopení. Pokud následky nemá, pak jde jen o lenost. Ta ho přejde ve chvíli, kdy přijde o pohodlí. V takovém případě dostojte slibu a koncem září už ho dál finančně nepodporujte.

hodnocení

Děkuji za odpověď. Ne, nemá žádné následky, hlavu má v pořádku i kosti. Budu se držet dohody.,

hodnocení

Hezký den všem , co jste mi napsali a velké díky. Moc jste mi pomohli, určitě to bude pro mě těžké, ale dohodu dodržím. Pokud přijede, tak najíst dostane, možná i mu vyperu a něco zabalím? Potřebovala jsem radu od jiných lidí, než které znám.

metallica*

držím pěsti a opravdu víc mu pomůžete když bude jednat za sebe než když všechno dostane...si představte jak by pak stál v postoji až by měl svou vlastní rodinu kdo by ho živil?hlavně to chce hodně sil až s ním budete mluvit ale neděláte mu nic hrozného.

Jedna moje známá dopadla tak že manžel hodně pil, tak začla s ním pak měli syna a on měl rád taky alkohol.Dneska je situace taková že o manžela přišla upil se, a synáček?dostával všechno v 32 letech furt na úřadech do práce nechtěl ona ho živila a ještě k tomu na ni byl hrubý...práci neměl nikdy vzal si ženskou(podobné zájmy)měli syna.pak se rozvedli on stále chlastal do práce nechodil syna měla jeho bývalá a nakonec v 33 letech když jsem ho potkala byl úplně žlutý-na ten obrázek nikdy nezapomenu...za měsíc umřel upil se.takže nakonec zůstala jen máma která pije i nadále a jejího vnoučka vychovávají nějací manželé a přehazujou si ho jak...však víte.Já si stojím za názorem, že radši budu k dítěti přísná aby měl práci, koníčky apod...než že ťuťuli tutuli a pak toho děcko akorát využívá..nudí se, vymýšlí kraviny a může se dostat na špatnou kolej...to může i se zaměstnáním apod...ale sami víme že když jsem v práci většinou nemáme čas moc řešit tyto věci.S výchovou kde dítě dostane vše co chce zásadně nesouhlasím.

jezevec*
hodnocení

0x

Dobry den, jako kuchar / cisnik ze by v Praze nemohl sehnat praci? Je to mozne? Ovlada Vas syn alespon castecne nejake cizi jazyky? Pokud by ovladal nemcinu, dokazal bych mu sehnat praci v Nemecku nebo ve Svycarsku. Je tam po techto profesich stale velka poptavka. A take co se tyka penez, tak je to s platem V CR neporovnatelne. Podminkou jsou ale tri veci. 1. Znalost jazyka 2.Profik ve svem oboru a 3.Mit zajem!

Jak se to říká? Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody. V tom to je. *hej*Jezevec, mladého neznáte, neshánějte mu místo. Mohlo by se vám stát, že tím, že ho doporučíte, zaručujete se za něho. Dáte všanc svou kůži? Když mladý dovede odrbávat svou maminku, myslíte, že ho někdo nebo něco změní?! Musí sám!

hodnocení

děkuju za odpověď. Angličtinu jen základy a němčinu ne. Tvrdí mi (syn) že by chtěl pracovat v restauraci, baru ,ale žádný špičkový hotel... Napsal dokonce i nějaké emaily s životopisem...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]