Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ochranné pomucky v práci

Od: hoummy* odpovědí: 20 změna:

Dobrý den,

chci se zeptat, jak se na to dívá zákon a pravidla, pak selský rozum na to, když člověk musí stěhovat těžké, špinavé věci. Má nárok od zaměstnavatele na zpevněnou obuv a pracovní oděv? Ikdyž ráce je třeba nárazová?

Děkuji za reakce.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Záleží na okolnostech - pokud vás šéf jednou za dva roky požádá, abyste si kvůli malování v kanceláři odtáhli skříň, tak by montérky, rukavice, obuv s ocelovou špičkou, brýle, helmu, respirátor a školení o BOZP požadoval asi jen odborář. Normální člověk si prostě vezme z domu místo saka a kravaty triko a starý džíny a prostě to udělá. Nevím zda podle zákona a předpisů, ale určitě podle selského rozumu.

Na druhou stranu pokud je tato práce vykonávaná pravidelně, měli by být zaměstnanci firmou přiměřené vybavení - o tom není sporu.

hoummy*
hodnocení

Problém je v tom, že admin.pracovník nemá nárok na zpevněnou obuv, ikdyž už třeba trvale stěhuje těžké věci 3x týdně x hodin, tak přeci jeho pozice nedovoluje mít zpevněnou obuv, protože ji v kanceláři nepotřebuje a přitom místo datlování do pc stěhuje. Tak jak to řešit?

hodnocení

2x

přesně se to jemnuje ochranné pracovní pomůcky a zákon na to pamatuje. Dokonce při práci v zimě je předepsán i teplý nápoj několikrát za pracovní dobu. Podmínky stanoví BOZP - bezpečnost a ochrana zdraví při práci. Dnes se na to dbá se zvýšeným dohledem. Min 1X máme školení a to se po stavbě pohybujeme jen něklikero do roka.

bozpzeman.cz/...

hodnocení

2x

BOZP, ono to není tak jednoduché.

Když se k nám ohlásil ispektorát práce na prohlídku, tak jsem 3 týdny hledal, učil a studoval, co je vše potřebné.

To bylo formulářů, revizí a poplatků.

Pokud byste chtěli fasovat montérky, tak to se musí vyhodnotit rizika, tabulka přidělování OOP, osobní karta OOP...mám pokračovat? to by bylo na několik stran. Pak najde, že uklízečka, která chodí na 3 hodiny týdně nemá zdravotní prohlídku, dále že počítač koupený před měsícem nemá revizi...a je z toho 5000Kč pokuta.

jakoola*

taky jsem si to ,,užila,, až mi šla hlava kolem...*zed*

jakoola*
hodnocení

2x

Dle typu Vašeho pracovního zařazení je zaměstnavatel povinnen Vám poskytnout osobní ochranné pomůcky a jste povinnen absolvovat školení BP. Pozor , pokud Vám jsou ochranné pomůcky poskytnuty, tak je Vaší povinností je používat.Pokud je Vaše pracovní zařazení v kanceláři a stěhujete cosi 1x za rok , tak Vám zaměstnavatel botya oblečení asi nekoupí (ačkoli byste je při této práci možná měl mít).Ovšem je potřeba si uvědomit , že ochrané pomůcky mají zabezpečit ochranu před pracovním úrazem, tzn, že modráky , trička a vesty nepatří mezi ochrané pomůcky, ačkoli je většina firem poskytuje. Mezi ochrané pomůcky naopak patří boty, zástěry, helmy,ochrana před hluchem, prachem atd. ( zaměstnavatel má dle druhu svého provozu zpracovaný předpis, ve kterém je uvedeno jaké prac pomůcky na kterém pracovišti jsou povinné).

hoummy*
hodnocení

A když mám být v kanceláři a místo toho 3x týdně stěhuji těžké špinavé věci, tak jako pracovník v administrativě nemám nárok na zpevněné boty?

Ne, jako pracovník v administrativě nemáte co 3x týdně stěhovat. Ledaže byste nosil těžké špinavé šanony z kanceláře do archívu, ale tam zas nevidím důvod k pracovní obuvi, akorát tak modrý plášť a glotové rukávy :)

Jak správně uvádí kolega Jethro, nemáte nírok na boty. Ani nevím proč byste je měla mít. Co máte v pracovní náplni? Kancelářskou práci, či stěhování předmětů?

hoummy*
hodnocení

Pracovní náplň mám konstruktér, technolog, ale poslední tři měsíce nosím těžké ocelové stoly, montuju šroubováky a světla a uklízím v nepoužívaných prostorách, kde je špína. Mé oblečení: košile, tenisky, rifle. Rukavice mi také nechtěli dát.

hoummy, chápu Vás.

mám synka, který dělá projektanta strojů a dopravníků. občas taky musí zavítat do dílen a zajet na montáže. Taky se musí podílet na "pomocných pracech"

Bere si svije obnošené šatstvo, páč to není tak čato a denně.

Je jen na Vás, jak se dohodnete s vedením.

Rukavice za 17Kč nemůže být přeci problém...

gaucho912*
hodnocení

0x

zákon na to pamatuje ,ale jelikož děláte u soukromníka tak nikdo na světě ho nedonutí vám cokoliv koupit,zákon už nepamatuje na to,že pokud se ozvete tak vás ihned vyrazí a nikomu se nic nestane,takže mýdlo či montérky si kupte radši sám a bude klid.

majsterjoe*

A ja se budu znovu opakovat jako v podobnych diskuzi.

Kdyz si to nechame vsechno libit, kdyz si budeme kupovat pracovni odevy ze sveho, pak to vsechno tomu soukromnikovi projde. A bude dale s nama zachazet jako s odpadem, ktery muze vysypat a najit si novy. *zed* LIDI, vzpamatujte se.

Existuje rada veci jak se tomu branit. Staci i jednoduchy anonymni dopis na inspektorat prace a i soukromnik se ze snu rychle probere.

A propo, pracuji u soukromnika a dostavam jak pracovni obleceni, tak veskere OOP, praci prasek, a pod.

@majsterjoe

DNejste u nás zaměstnaný? Zaměstnanec dostane dostane pomůcky dle potřeby. Pití kolik vypije, kávu, kolikrát si uvaří, prášek na praní, 9kg na rok.
je to jen o lidech...
pt®

p. Milane, úplně, jako u mého zaměstnavatele, vlastně zaměstnavatelky. Měli jsme se moc dobře, od toaletního papíru, pracovní pomůcky, tužky, pera, fixy, přes kafíčko, dobrotky k jídlu, pozornost k narozeninám, svátkům, volno podle potřeby, finanční odměny, placené důchodové poj. a nevím si na vše vzpomenout. Byla radost u takové šéfové pracovat a byla jsem naprosto loajální zaměstnanec, i já jsem vycházela vstříc, jak bylo potřeba, byli jsme jako rodina. - pt

pt, pak se najde kolega, který si začne nosit domů láhve Dobré vody, že je nestačil vypít na pracovišti... (cena 10Kč)

pt®
24.01.13 17:03

Vážně? *sok*

krkovicka*
hodnocení

0x
Má nárok.Dokonce musí podepsat že ochranné pomůcky převzal.Někdy to jsou jen pouze krémy nebo rukavice.Oblečeni vždy volte podle své pracovní náplní.

iz*
hodnocení

0x

Záleží na typu práce. Krkovička má pravdu v tom, že se převzetí OOPP potvrzuje podpisem. Ovšem OOPP určuje zaměstnavatel (nevybírá si je zaměstnanec).

juvla*
hodnocení

0x

Zaměstnavatel by měl mít dokument - který vypracuje bezpečnostní technik - hodnocení pracovních rizik. V tomto dokumentu je popsána každá pracovní pozice a nárok na ochranné pracovní pomůcky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]