Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jak vyřešit následující situaci?
u známého člověk sežene brigádu, ústně se s ním dohodne na práci a financích a nějaký čas jde vše podle očekávání - brigádník odpracuje nějaké hodiny a dostane zaplaceno za každný měsíc dle odpracovaných hodin. Následně se stane to, že jednoho dne před vyplacením peněz (a samo že po odpracované práci) nechce zaměstnavatel zaplatit - dělá mrtvého brouka (nereaguje na mail, nezvedá telefon nereaguje na sms). Co jsem se doslechl od svých brigádních kolegů, tak tohle už párkrát udělal - dělal mrtvého brouka a nezaplatil. Vše si samozřejmě nafakturoval a peníze zatáhl. Je nějaký způsob, jak toto vyřešit?
-doplňění: na dovolené není, protože dnes byl ostatními k zastižení a normálně pracoval. neudělal jsem nic špatného. prostě se to stalo "jako čistá rána z nebe"
kdyby se jednalo o pár tisícovek, tak bych to ještě byl schopný tolerovat, ale vzhledem k tomu, že se jedná o slušnou sumu, tak to chci nějak řešit.
Prosím jen rozumné odpovědi.
Zákoník práce pojem brigáda nezná. Každý pracovně právní vztah musí být založen pracovní smlouvou, dohodou o provedení práce nebo dohodou o pracovní činnosti. Ovšem skutečnost, že zaměstnavatel porušil zákoník práce, ještě nemusí znamenat, že pracovní poměr nevznikl.
Vytvořte si např. v excelu docházkový list (datum, začátek a konec pracovní doby, případně přestávka na oddech a jídlo) a minimálně 5x vytiskněte. Dále si opatřete písemná svědectví alespoň tří (bude-li jich více, bude to lepší) kolegů, od do kdy jste pro zaměstnavatele pracoval, případně je nechte i podepsat všech 5 výtisků docházky.
Vyzvěte zaměstnavatele písemně k doplacení dlužné mzdy (v případě dohod by šlo o odměnu), stanovte rozumné datum, do kdy (cca 3 až 4 týdny od data odeslání výzvy) a přiložte jednu kopii docházky. Uvědomte zaměstnavatele o tom, že se v případě nutnosti obrátíte na příslušná místa. Vše zaměstnavateli zašlete na adresu sídla - doporučeným dopisem s dodejkou. Uchovejte podací lístek i dodejku, kterou Vám pošta vrátí s potvrzením o převzetí.
Pokud by Vám zaměstnavatel nevyhověl, můžete zkusit ještě jednu výzvu nebo budete muset dlužnou mzdu vymáhat soudně (v tom případě by bylo dobré spolu s dlužnou mzdou požadovat i úhradu nákladů spojených s vymáháním - soudní poplatek, právní zastoupení).
Současně bych dala písemný podnět inspektorátu práce (můžete i anonymně, ale v tom případě se nedozvíte výsledek).
doplněno 10.08.12 01:06:Odkud máte informaci o tom, že se zdravotní pojištění platí jenom jednou? Není pravdivá. Zdravotní a sociální pojištění se odvádí ze všech příjmů s výjimkou dohody o provedení práce s odměnou do 9.999 kč měsíčně a dohody o pracovní činnosti s odměnou do 2.500 kč měsíčně.
děkuji mockrát za adekvátní odpověď. tabulky v excelu už mám hotové a připravené. ještě počkám do příštího týdne, protože v neděli ho uvidí kolega, se kterým jsem mluvil - řekl jsem mu, jestli by se mohl zeptat co se děje, proč nereaguje na maily, smsky ani telefonáty a proč mi po 2 měsících nepřišla ani koruna a ať se mi ozve.
s tim soc a zdrav poj. jsem žil v domnění, že se zaplatí na osobu jen nejdnou a je šmitec. já osobně toto nikdy neřešil, protože za mě to platí zaměstnavatel, ale podlední dobou uvažuji nad prací "na vlastní noze" a tak jsem si o tom pouze něco četl a takto jsem to pochopil.
Nezmátla Vás informace o odkladu plateb pojištění OSVČ vedlejší? Zdravotní a sociální u OSVČ vedlejší se trochu liší od OSVČ hlavní.
I OSVČ vedlejší musí platit zdravotní a sociální pojištění. Pokud je zdravotní a sociální pojištění odváděno ze zaměstnání, nemusí OSVČ vedlejší v prvním roce podnikání odvádět povinné zálohy, ale po skončení roku musí oba typy pojištění doplatit. V dalších letech už odvádí podle výsledku z předchozího roku.
Veškeré informace k pojiš/... najdete na webu ČSSZ.
doplněno 18.08.12 17:27:Pro Coop: Ano, i to je možné. Je ovšem možné (tazatel má svědky, eviduje si docházku - to jsou podpůrné argumenty pro vznik PP) i to, že pracuje na základě pracovní smlouvy, přestože zaměstnavatel porušil zákoník práce a neuzavřel pracovní smlouvu písemně.
pokud máte smlouvu o provedení práce není co řešit. Chce to malinko rozepsat jak jste evidoval docházku a pod . Pokud máte jen ústní domluvu je to problém. Tvrzení proti tvrzení
docházku jsme řešili tak, že jsme si dali sraz na určitém místě v danou hodinu (většinou po telefonu nebo smskou případně jsme se domlouvali ze dne na den). do diáře jsem si evidoval kdy jsem přišel, kdy jsem odešel a v jaký den a co jsem dělal. Dohoda byla jen ústní, ale mám několik lidí, kteří by mi mohli dosvědčit, že jsem to a to dělal.
Rád bych řekl něco pozitivního ale tohle bohužel nikde u soudu neobstojí, nemluvě o tom že se o Vás bude zajímat finančák za neodvedení daně ze zisku a návazně soc i zdrav poj. Snažil bych se domluvit s dlužníkem i třeba za cenu ustupku z celkové částky. Vím že se to blbě poslouchá ale je to pravda
zajímat se může (soc a zdrav za mě platí zaměstnavatel firmy, ve které pracuji dlouhodobě jako zaměstnanec)
nevím nejsem danový poradce ale min dan ze mzdy b bylo možno vymáhat nedaněný přivýdělek je 30 tis? Nehledě na to že dnes po zpřísnění postihu práce na černo protože tohle je práce na černo by z toho mohl by být pěkný průser na všech stranách. Chce to zvážit Jinak to soc a zdrav se platí i z brigády myslel jsem si to potvrdila mi to kolegyně účetní
jedná se o cca 15 tis. a není to dlouhodobý příjem - jen nárazovky a sociální a zdravotní pojištění se platí na osobu jen jednou co jsem se dočetl na internetu - tzn když to za mě platí zaměstnavatel, tak nemusím platit ještě podruhé když mám přivýdělek bokem. Pro někoho je 15tis málo, ale pro mě to rozhodně "pár korun" není.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.