Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Brigáda - neplatič

Od: jiristransky® odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,

jak vyřešit následující situaci?

u známého člověk sežene brigádu, ústně se s ním dohodne na práci a financích a nějaký čas jde vše podle očekávání - brigádník odpracuje nějaké hodiny a dostane zaplaceno za každný měsíc dle odpracovaných hodin. Následně se stane to, že jednoho dne před vyplacením peněz (a samo že po odpracované práci) nechce zaměstnavatel zaplatit - dělá mrtvého brouka (nereaguje na mail, nezvedá telefon nereaguje na sms). Co jsem se doslechl od svých brigádních kolegů, tak tohle už párkrát udělal - dělal mrtvého brouka a nezaplatil. Vše si samozřejmě nafakturoval a peníze zatáhl. Je nějaký způsob, jak toto vyřešit?

-doplňění: na dovolené není, protože dnes byl ostatními k zastižení a normálně pracoval. neudělal jsem nic špatného. prostě se to stalo "jako čistá rána z nebe"

kdyby se jednalo o pár tisícovek, tak bych to ještě byl schopný tolerovat, ale vzhledem k tomu, že se jedná o slušnou sumu, tak to chci nějak řešit.

Prosím jen rozumné odpovědi.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Zákoník práce pojem brigáda nezná. Každý pracovně právní vztah musí být založen pracovní smlouvou, dohodou o provedení práce nebo dohodou o pracovní činnosti. Ovšem skutečnost, že zaměstnavatel porušil zákoník práce, ještě nemusí znamenat, že pracovní poměr nevznikl.

Vytvořte si např. v excelu docházkový list (datum, začátek a konec pracovní doby, případně přestávka na oddech a jídlo) a minimálně 5x vytiskněte. Dále si opatřete písemná svědectví alespoň tří (bude-li jich více, bude to lepší) kolegů, od do kdy jste pro zaměstnavatele pracoval, případně je nechte i podepsat všech 5 výtisků docházky.

Vyzvěte zaměstnavatele písemně k doplacení dlužné mzdy (v případě dohod by šlo o odměnu), stanovte rozumné datum, do kdy (cca 3 až 4 týdny od data odeslání výzvy) a přiložte jednu kopii docházky. Uvědomte zaměstnavatele o tom, že se v případě nutnosti obrátíte na příslušná místa. Vše zaměstnavateli zašlete na adresu sídla - doporučeným dopisem s dodejkou. Uchovejte podací lístek i dodejku, kterou Vám pošta vrátí s potvrzením o převzetí.

Pokud by Vám zaměstnavatel nevyhověl, můžete zkusit ještě jednu výzvu nebo budete muset dlužnou mzdu vymáhat soudně (v tom případě by bylo dobré spolu s dlužnou mzdou požadovat i úhradu nákladů spojených s vymáháním - soudní poplatek, právní zastoupení).

Současně bych dala písemný podnět inspektorátu práce (můžete i anonymně, ale v tom případě se nedozvíte výsledek).

doplněno 10.08.12 01:06:

Odkud máte informaci o tom, že se zdravotní pojištění platí jenom jednou? Není pravdivá. Zdravotní a sociální pojištění se odvádí ze všech příjmů s výjimkou dohody o provedení práce s odměnou do 9.999 kč měsíčně a dohody o pracovní činnosti s odměnou do 2.500 kč měsíčně.

hodnocení

děkuji mockrát za adekvátní odpověď. tabulky v excelu už mám hotové a připravené. ještě počkám do příštího týdne, protože v neděli ho uvidí kolega, se kterým jsem mluvil - řekl jsem mu, jestli by se mohl zeptat co se děje, proč nereaguje na maily, smsky ani telefonáty a proč mi po 2 měsících nepřišla ani koruna a ať se mi ozve.

s tim soc a zdrav poj. jsem žil v domnění, že se zaplatí na osobu jen nejdnou a je šmitec. já osobně toto nikdy neřešil, protože za mě to platí zaměstnavatel, ale podlední dobou uvažuji nad prací "na vlastní noze" a tak jsem si o tom pouze něco četl a takto jsem to pochopil.

iz*

Nezmátla Vás informace o odkladu plateb pojištění OSVČ vedlejší? Zdravotní a sociální u OSVČ vedlejší se trochu liší od OSVČ hlavní.

I OSVČ vedlejší musí platit zdravotní a sociální pojištění. Pokud je zdravotní a sociální pojištění odváděno ze zaměstnání, nemusí OSVČ vedlejší v prvním roce podnikání odvádět povinné zálohy, ale po skončení roku musí oba typy pojištění doplatit. V dalších letech už odvádí podle výsledku z předchozího roku.

Veškeré informace k pojiš/... najdete na webu ČSSZ.

doplněno 18.08.12 17:27:

Pro Coop: Ano, i to je možné. Je ovšem možné (tazatel má svědky, eviduje si docházku - to jsou podpůrné argumenty pro vznik PP) i to, že pracuje na základě pracovní smlouvy, přestože zaměstnavatel porušil zákoník práce a neuzavřel pracovní smlouvu písemně.

coop*

Podle všeho ten pán dělá na černo. Ten s OSVČ, dohodou o provedení práce nebo placením daně z příjmů nemá nic společného.

prochy35*
hodnocení

0x

pokud máte smlouvu o provedení práce není co řešit. Chce to malinko rozepsat jak jste evidoval docházku a pod . Pokud máte jen ústní domluvu je to problém. Tvrzení proti tvrzení

hodnocení

docházku jsme řešili tak, že jsme si dali sraz na určitém místě v danou hodinu (většinou po telefonu nebo smskou případně jsme se domlouvali ze dne na den). do diáře jsem si evidoval kdy jsem přišel, kdy jsem odešel a v jaký den a co jsem dělal. Dohoda byla jen ústní, ale mám několik lidí, kteří by mi mohli dosvědčit, že jsem to a to dělal.

prochy35*

Rád bych řekl něco pozitivního ale tohle bohužel nikde u soudu neobstojí, nemluvě o tom že se o Vás bude zajímat finančák za neodvedení daně ze zisku a návazně soc i zdrav poj. Snažil bych se domluvit s dlužníkem i třeba za cenu ustupku z celkové částky. Vím že se to blbě poslouchá ale je to pravda

hodnocení

zajímat se může (soc a zdrav za mě platí zaměstnavatel firmy, ve které pracuji dlouhodobě jako zaměstnanec)

prochy35*

nevím nejsem danový poradce ale min dan ze mzdy b bylo možno vymáhat nedaněný přivýdělek je 30 tis? Nehledě na to že dnes po zpřísnění postihu práce na černo protože tohle je práce na černo by z toho mohl by být pěkný průser na všech stranách. Chce to zvážit Jinak to soc a zdrav se platí i z brigády myslel jsem si to potvrdila mi to kolegyně účetní

hodnocení

jedná se o cca 15 tis. a není to dlouhodobý příjem - jen nárazovky a sociální a zdravotní pojištění se platí na osobu jen jednou co jsem se dočetl na internetu - tzn když to za mě platí zaměstnavatel, tak nemusím platit ještě podruhé když mám přivýdělek bokem. Pro někoho je 15tis málo, ale pro mě to rozhodně "pár korun" není.

prochy35*

To není opravdu málo, říkám zkuste se domluvit asi to jinak nepůjde

hodnocení

akorát problém je v tom, že nereaguje na maily, smsky ani telefon. Další komplikace je v tom, že pracoviště není stálé.

petrx*

Obávám se, že zdravotní i sociální pojistky se platí z přivýdělku:(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]