Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

jak požádat strýce

Od: folakr odpovědí: 16 změna:
Dobrý den má trošku divný dotaz potřeboval bych poradit jak poprosit strýce který je podnikatel elektrikář a já bych chtěl jít po dokončení ZŠ také na elektrikáře tak bych chtěl tu jeho práci tak nějak vidět a nevím jak ho poprosit jestli bych mohl jet s ním abych se podíval jak to je. je mi 14 let.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dobrý den. Kumunikace se strýčkem se neobávej. Možná tím bude i polichocen, že máš zájem právě o toto řemeslo. Takže jednoduše se stačí zeptat a říct: Strejdo, chtěl bych být elektrikářem, jako Ty. Myslíš, že by to šlo, abys mi pomohl řemeslo trochu přiblížit? Nevzal bys mě, prosím Tě, až vyjdu základku trochu do učení, abych poznal řemeslo z blíska a učil se u Tebe co a jak se dělá apod.? Nepřekážel bych, jen bych se chtěl k této práci dostat co nejblíž, abych se mohl zaučovat hned od začátku a poznal, jak to chodí v praxi... Pokud z Tebe strýc bude cítit opravdový zájem, myslím si, že Tě neodmítne.

hodnocení

2x

Pokud nemáte v rodině vykopanou válečnou sekeru, tak za ním normálně přijď, řekni "hele strejdo, nemohl bych s tebou nějaký čas te´d o prázdninách jezdit po stavbách?", případně mu vysvětlíš, proč po tom toužíš. Jsem si skoro jistý, že nebude proti.

Zažít takhle několik týdnů se zkušeným řemeslníkem, je to nejlepší, co může pro budoucího řemeslníka nastat.

Sám jsem to měl taky tak, ještě na škole jsem se známým elektrikářem jezdil v léte o prázdninách po montážích a později i po samostatných "melouchách" a musim říct, že to pro mě byla škola nejvyšší kvality.

hodnocení

1x

Dobrý den. Jsou prázdniny, máš volno, požádej rodiče, zda by nešlo, zbytek prázdnin být u strýce. Chtěl bys poznat jeho práci, než se rozhodneš, co budeš dělat. Strýčkovi můžeš nabídnout, že bys rád, zbytek prázdnin mu pomáhal. Třeba jen uklízet dílnu, chystat nářadí apod. Nech na strýci, jakou práci ti dá.

doplněno 08.08.12 08:27:

Oprava: Nech na strýci, jakou práci Tobě dá.

ron*
hodnocení

1x

Ahoj.

Řekni to strýčkovi úplně normálně jako nám. Vysvětli mu, že se ti jeho práce líbí a že ji chceš dělat po skončení školy.

Strýčka tvůj zájem potěší a určitě ti vyjde vstříc. Máš prázdniny, domluv se, že budeš třeba týden jezdit do práce se strýčkem a jeho práci pozorovat. Snaž se mu při práci pomáhat, na všechno se ptej, ať se dozvíš co nejvíce.

Je fajn, že se dnes najde někdo,kdo touží dělat nějaké řemeslo. Dnes každý míří na gymnázia, vysoké školy a dobrých řemeslníků je stále méně. Moc ti fandím.*palec*

folakr
hodnocení

mě by nebavilo mít vysokou a potom třeba sedět v kanceláří chci vidět výsledek své práce ;).

Tak to jsi naprostá vyjímka a šplhnul sis u mne ještě víc*smich*

Elektrikařina tě bude určitě bavit.

krkovicka*
hodnocení

0x
Jestliže máte dobré vztahy tak jednoduše mu to říct.Můžete mít u něho i praxi a není nic snazšího než mu to prostě říct.Můžete na to jít i přes rodiče.

mowla*
hodnocení

0x

Máš prázdininy - a nemáš-li to ke strýci daleko, nabídni se, že mu pár dnů pomůžeš (pomocná ruka se vždycky hodí - podej, podrž, přines... ;) ). Akorát pak nesmíš ´cuknout´, to bys ho leda dožral...

;)

hodnocení

0x

Jé, strejdy se neboj, pokud je to normální člověk, tak tě neodmítne.

Co já bych za to dal, kdybych měl ve tvých letech takového strejdu, já měl taky elektrikářské choutky, ale nikdo mi neřekl, co a jak.

Určitě to zkus, jdi za ním a normálně ho popros. Bude stoprocentně rád, že vyrůstají následovníci. A každý dobrý řemeslník je i trochu pyšný na svoji práci, takže určitě uvidíš všechno.

Fandím ti, aby ses do elektrikařiny pustil. Je to príma, že ještě jsou takoví, kdo neuvažují o vysokých školách, ale o poctivém řemesle. Zvolil jsi dobře, pokud budeš dobrý, uživíš se v každé firmě a když budeš hodně dobrý, můžeš rozjet svoji firmu.

Držím palce*palec* a strejdy se neboj, dobře to dopadne.

folakr
hodnocení

Tak dobře dnes zajdu za strýcem.

*palec*

A dej vědět, jak jsi dopadl!*placni*

smutinek*
hodnocení

0x

mela bych 2navrhy zeptat se stryce jestli maji den otevrenych dveri a nebo se zeptat jestli by nebyl hodny a provel te v praci a rekl co te vse bude cekat ci skusit premluvit rodice a pres ne se urcite dostanes. packo ;))

iz*

@smutinek , pište prosím normálně s diakritikou a interpunkcí, špatně se mi Vaše texty čtou.

Dny otevřených otevřených dveří pořádají školy, zaměstnavatelé a podnikatelé zpravidla ne. Občas lze nějakou exkurzi do firmy absolvovat v rámci přípravy na budoucí povolání (učňovského nebo studijního oboru), ale to bývá závislé na dohodě školy s tou kterou firmou. Jednotlivec se na exkurzi moc často nedostane.

folakr
hodnocení

Tak jsem se dnes stavil za strýcem a řekl mu to a on řekl že jo takže asi v pondělí se podívam na elektrikáře v praxi :) děkuju všem.

ron*

Tak vidíš, chtělo se jen zeptat. Jsem moc ráda a přeji Ti, at se daří. *palec*

Dobrá práce, strejda je frajer!:)

A ještli ještě můžu doporučit, tak se elektrikáři co nejvíc koukej pod ruce, hodně se ptej, snaž se co nejvíc okoukat a ukaž zájem. Třeba tě nechá něco podržet, přišroubovat, odizolovat drát a tak. Snaž se být co nejšikovnější, uvidíš, že se ti to bude líbit.

A za pár let alespoň všichni víme, kam se obrátit, až budeme shánět dobrého elektrikáře.*palec* Přeji ti, abys byl ten nejlepší!*uspech*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]