Nejste přihlášen/a.
Mám družstevní byt a chci si ho převést do osobního vlastnictví. Jaké k tomu potřebuji doklady, nebo potvrzení? Jaký je postup u převodu bytu, čím začít? Byt je zaplacený a bez dluhu. Platím už pouze za služby, tj. voda, teplo atd.
A nájem.
Převádí Vaše družstvo byty do vlastnictví? To byste měla najít ve stanovách družstva.
doplněno 08.08.12 00:10:A co máte ve stanovách družstva? Každé bytové družstvo může mít trochu odlišný postup.
Ale pokud byty převádí běžně, měla byste na webu "svého" družstva najít postup i potřebné dokumenty ke stažení.
doplněno 08.08.12 00:11:Prve jsem to spletla, myslela jsem fond oprav.
Dobrý den. Je mi líto, ale Osobní vlastnictví bytu existuje. Patříme v Praze do prvních skupin, co kupovali byt do osobního vlastnictví. V naší kupující smlouvě, kterou zařizovali právníci u notáře, je napsáno: Byt se převádí do Osobního vlastnictví. Vím, že je k tomu potřeba hodně dokladů, plánků bytu apod. U Vás, to bude rozhodovat určitě Družstvo, co je potřeba za doklady. Co vím jistě, když koupíte byt do Osobního vlastnictví, musíte si koupit i část pozemků pod domem. I za tento pozemek, budete platit každý rok daň. ( v dani) S tím u nás byl problém. Jen můj názor.
To nepůjde, osobní vlastnictví neexistuje. Buď pak budete dále v družstvu s vlastním bytem, nebo členka SVJ. Jen tak nelze mít ve vlastnictví, v tomto případě byt. Obstarat si dokumenty z katastru, vymezení jednotky, smlouva o převodu, znalec... Myslíte že to jste schopna to sama absolvovat?
doplněno 08.08.12 11:02:OV padlo s komunistama. Jistěže nikdo nebude přepisovat starší smlouvy, ale i to zákon ošetřil. To že se používají pojmy které náš právní řád nezná je něco jiného a o něčem to svědčí. Prostonárodní mluva a formálně používané pojmy..., znáte to o zvyku a Fe košili. Kdyby to napsal dnes právník ...
Buss: všiml jsem si, že pojem osobní vlastnictví na vás působí jako červený hadr na býka. Vaším tvrzením, že do OV nelze byt převést, jen matete tazatele. Proč by se nemohl tento termín používat? Je pravda, že např. Ústava tento pojem nezná. V zákonech ale nenajdete mnoho jiných pojmů, které se běžně používají a není to nic proti ničemu. Jak vyjádřit skutečnost, že byt nebo jiný majetek je ve vlastnictví jednotlivce, že není ve vlastnictví obce nebo družstva? Navrhněte podle vás správný výraz. Pojem OV používají realitní kanceláře i obecní úřady a všichni vědí o co jde. Jestliže se majitelka bytu stane členkou SVJ, nic to nemění na faktu, že byt je jejím vlastnictvím, ať už se to nazve jakkoli. A existují případy, že je v domě méně než pět bytů v osobním vlastnictví, pak SVJ vůbec nevzniká.
buss...to vše vyřídí za tazatelku družstvo,,,,ta zaplatí pouze poplatek 3000kč ,,nikde nemusí nic vyřizovat. Stačí,aby zašla na družstvo a řekla,že byt chce převést. Toť vše.
Proč to? Píšu: Myslíte že to jste schopna to sama absolvovat? Pokud ANO, ať do toho jde, když NE, musí si někoho najít.
Děkuji za odpovědi. Ivzez má asi pravdu, že každé družstvo to má jinak. Po návštěvě družstva mám už převod vyřízený. Nemusím nic vyřizovat a shánět potvrzení, vše vyřídí družstvo. Příští týden budu mít smlouvu připravenou k podpisu a stačí mi k tomu pouze občanský průkaz. Zaplatím pouze manipulační poplatek za převod a byt bude můj.
Dnes jsem si vyřídila ten převod bytu. Jednalo se skutečně o převod do osobního vlastnictví. Smlouvu úřednice vypisovala až za mojí účasti. Se smlouvou jsem musela zajít na poštu k ověření podpisu a vrátit se zpět. Na pokladně jsem uhradila manipulační poplatek a odevzdala smlouvu s ověřeným podpisem. Smlouvu musí schválit a podepsat představenstvo družstva. Po schválení mi smlouva přijde poštou a další kopii zašlou na katastrální úřad. Děkuji všem za rady.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.