Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prostřednictvím RK jsem uzavřel smlouvu na prodej bytu. Dnes mi bylo sděleno, že kupující odstupuje od smlouvy. Důvodem má být nedostatek vlastních zdrojů na financování, protože bratr si údajně rozmyslel poskytnout kupující půjčku. Protože došlo k podpisu kupní smlouvy a my sháněli další bydlení, rozjednali jsme si koupi domu, smlouvy na něj atd už se řeší. Má otazka zní, zda má kupující vůbec právo takovýmto způsobem od smlouvy odstoupit a popř. zda já musím odstoupení akceptovat. Právnička, která nám dělá smlouvy na dům má bohužel zrovna dovolenou, proto zkouším štěstí tady. Dle mého názoru nemusím na takovéto odstoupení přistoupit a mohu se dožadovat složení kupní ceny dle smlouvy,popř.v náhradním termínu. Pokud by k úhradě nedošlo, postoupit věc dál, např. exekutorovi a domáhat se úhrady. Jde také o to, že jsme dali zálohu na dům a bance doložili, že prodáváme byt, aby nám byla schválena hypotéka na dům. Takže buD´to nám neschválí hypotéku a přijdu o zálohu, nebo budu platit dvě hypotéky. Mohu se v takovém případě dožadovat náhrady škody po kupujícím, který chce odstoupit od smlouvy? Prosím o vaše rady a zkušenosti
Zdravím pane grrr.
jste do toho pěkně zamotáni... domáhat se můžete ledačeho, nezapomeňte že nežijete v právním státě!
mno postupoval bych asi takhle:
ve smlouvě by mělo být uvedeno co se děje když se částka nesloží, např. že kupující zaplatí pokutu xxx , ale nebo taky nic. Pokud tam je nějaká sankce tak můžete soudně vymáhat leda tu sankci... ale předpokládám, že si realitka vzala od klienta rezervační jistinu a pokud jste se ve smlouvě s realitkou nedohodli o rozdělení propadlé jistiny ve váš prospěch, máte smůlu.
Protože tam taky většinou bývá, že kupujícící se stane majitelem až po zaplacení ceny.. pokud nezaplatí nestane se majitelem... a když není majitelem tak za co by platil...
... a další věc pokud někdo nemá peníze tak je z něj nevymlátíte.
Takže byť se vám to asi nebude líbit, koukejte se radši podívat po záložním plánu.
Přeju ať Vám to nějak dopadne.
Obecně platí co není přesně specifikováno ve smlouvě, jako by nebylo. Tj. abyste se domohl toho co chcete. Muselo by ve smlouvě stát... při nezaplacení kupní ceny zaplatí kupující penále ve výši kupní ceny... a i tak by tam muselo být do kdy a kam ... a pak by to bylo móóžná vymahatelné...
pokud máte čas tak snižte cenu o výši vaší rezervace u nového bytu... třeba najdete rychleji nového zájemce.
Chápu, že pokud nejsou sankce zaneseny ve smlouvě, asi to bude těžké. Rezervační záloha by měla propadnout napůl mě a realitce, ale byla to malá částka, která mě nevytrhne. Ale jak je to se škodou způsobenou svým jednáním? Přeci když se něčemu upíšu, tak si nemůžu jen tak od obchodu odstupovat. Navíc ten důvod není neřešitelný. Na škody způsobené svým jednáním přece nemusím mít definici ve smlouvě. Když sousedovi rozbiju okno, taky jsem za škodu zodpovědný a nemusím na to mít smlouvu
Podpis kupní smlouvy ještě nemusí znamenat, že jste byt prodal a dostanete zaplaceno. Už jen z toho, že návrhu na vklad práva vlastnického nemusí vyhovět katastrální úřad, vyplývá určitá nejistota. Stejně tak v případě smrti kupujícího, jeho vzetí do vazby, atd. Právě proto se sepisuje kupní smlouva, aby se ošetřily všechny možné eventuality. I s tou škodou by se to dalo zpochybnit. V žádném případě nechci říci, že byste po mnoha soudních stáních nemohl tento spor o náhradu škody vyhrát, ale do ničeho podobného bych se nepouštěl. Koneckonců jste nepřišel ani o korunu - nemovitost vám zůstala. To, že jste se zavázal k nějakým platbám, aniž byste tyto peníze měl v držení, tak to by se teoreticky mohlo obrátit ještě proti vám.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.