Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Byl jste někdo ve Švýcarsku?

Od: alexis* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den. Ráda bych věděla, jestli byl někdo z vás ve Švýcarsku. Nemyslím tím ve Švýcarských Alpách lyžovat, ale ve městech. Jak se vám tam líbilo? Jaké jsou tam zvyky, chování obyvatel, popř. ceny bydlenení nebo brigády? Jak byste celkově, třeba procenty% ohodnotili život v tomto státě? Ekonomicky je to druhý nejvyspělejší stát v Evropě a jsou tam druhé nejvyšší platy na světě. Co byste doporučili třeba jen pro prostou dovolenou?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kjanik112*
hodnocení

3x

Líbí se mi, jak tam prověří každého, kdo žádá o občanství. Když po letech života tam někomu začnou projednávat jeho žádost, v místních novinách je inzerát, že spoluobčan X.Y. má dostat občanství, a aby se všichni občané, kteří ho znají, k tomu vyjádřili. Občané sami si rozhodnou, zda ho přijmou mezi sebe. U nás má vše v rukou cizinecká policie-a občan do toho nemá co mluvit, proto také přiijmeme kdejakého kriminálnického drbana. (Nemluvě o ideáním prostředí pro korupci).

daniell*
hodnocení

2x

byl sem tam a dá se to popsat jediným slovem -krása- jaké jsou tam platy brigád a podobně vám neřeknu byl jsem tam na dovolené takže nevím ale určitě vyžší než u nás vycházejme z toho že i plat je tam o dost vižší a jde to vidět jak na domech tak na obyvatelých. města tedy spíše vesnice jsou takové jako v Anglii také se nedají popsat vypadají tak zajímavě. příroda nádherná krásně se tam fotí. byl sem tam v létě je to opravdu nádherný stát který je zajímavý. Určitě doporučuji navštívit i Bern (hlavní město) nádherné město.

alexis*
hodnocení

A jestli se můžu zeptat, je to tam také takové jako u nás? To znamená bordel na ulicích, narkomani všude po městě, odpadky v křoví, počmárané zdi a lavičky, vajgly na zemi, výkaly od psů na trávníku, že se vůbec bojíte si na trávu sednout, nepřizpůsobiví spoluobčané? Krade se tam jako tady? A celková bezpečnost ve městech, zda se člověk nemusí bát vyjít na ulici aniž by byl napaden?

atrix*
hodnocení

2x

Dobrý den, ve Švýcarsku jsem byla několikrát na dovolené, je tam opravdu nádherně. Byla jsem v Curychu, Bernu, Luzernu, pěkně je všude. Ale co mě úplně nadchlo, je jižní, italsky mluvící část Švýcarska - Lugano, Locarno, jezera Lago Maggiore, Lago Lugano. Já tam mám kamarádku, takže když jsem u ní párkrát byla, povozila mě všude možně. Švýcarsko je drahé, jaké jsou tam platy ale nevím. Rozhodně to není tak, že jsou na tom všichni finančně dobře. Kamarádka má vysokou školu, pak měla problém najít práci, školu si sama financovala, protože rodiče ji nemohli podporovat. Prostě nikde nelítají pečení holubi do pusy. Lidé jsou tam fajn, spíš rezervovaní, ale slušní, vychovaní. Je tam úžasně čisto, všechno upravené, paráda.

lu*
hodnocení

0x

Dobrý den,

normálně bych do tohoto fóra nepřispěl, ale náhodou jsem se sem nějak omylem dostal a myslim že k tomu mám co říct. Aktuálně už druhým měsícem mám brigádu ve švýcarsku. Platy jsou zde rozhodně vyšší a i jako brigádník s popdrůměrnou mzdou se dostanete k hranici 30 000Kč za měsíc. Největší překážkou, ale k získání práce a vlastně i k žití ve švýcarsku je jazyk. Pokud chcete pracovat ve švýcarsku, tak v 90% budete potřebovat velmi dobrou znalost němčiny. Problém je, že i když mluvíte velmi dobře německy, tak pravděpodobně nebudete moc rozumět, protože švýcarský dialekt je od spisovné němčiny hodně vzdálený (Příkladem mohou být moji rodiče. Před nějakou dobou žili v německu cca 3 roky a proto jejich němčina byla na dobré úrovni. Po příchodu do švýcarska ale první měsíc nebyli mnohdy schopni ani pochopit myšlenku...nechci vás demotivovat, ale právě jsem se vrátil z práce a po dvou měsících začínám být frustrovaný, že dialektu rozumím pořád skoro stejně jako v květnu po příjezdu :D a to jsem s ním v kontaktu denně 10hodin...)

Jinak švýcarsko je krásná země. V zimě na lyže, v létě na výlet do hor. Lidé jsou tu velmi příjemní a myslím že přistěhovalé obyvatele snášejí mnohem líp než třeba v ČR. Lidé a zvyky? CO jsem měl možnosti poznat tak kultura obyvatel není moc rozdílná akorát si méně stěžují a nadávají. Zvyky? Záleží dost na konkrétním kantonu, ale kapra s bramborovým salátem tu o vánocích nenajdete. Procenty ohodnotit život? Na t se dá odpovědět, pouze takto: "Jaký si to uděláš, takový to máš".

Jinak ceny za bydlení jsou hodně vysoké ve srovnání s čr. Vlastně celkově potraviny a všechny služby, kde se projevuje lidská práce jsou cca 3-4x dražší, ale v porovnání s námi je zde nepochybně kvalita života, co se týče finanční stránky pozitivnjší.

Omlouvám se za hrubky, překlepy a jiné nedostatky v mém příspěvku, ale pro diskuzní fóra po sobě nečtu ani nekontroluju.

alexis*
hodnocení

Děkuji vám moc za příspěvek, co se týče hrubek, myslím, že jste jich moc nenadělal, já to také po sobě nečtu :-X :) A abych k vašemu příspěvku ještě něco doplnila, teda spíše se chci zeptat. Kolik je vám let, když jste říkal, že jste byl na brigádě? Možná to podle mého psaní zní, že jsem stará dospělačka, ale já ještě ani nedosáhla dospělosti. Spíše mě zajímá jak to tam chodí. A ta brigáda mně opravdu zajímá. A co jste dělala za brigádu? Děkuji! :)

svycaromil

Doporučuju zaměřit se na frankofonní část, neni to tam tak studené a uzavřené jako v německy mluvících oblastech. Švýcarsko je nádherná země, žije se tam dobře ale procházka růžovou zahradou to tam taky neni.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]