Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych se optat. Někdo mi říkal, že když dostanete ránu od zátrčky, nebo něčeho podobného, co je pod normálním domácím napětím, že to není smrtelné, pouze v případě, že vás to bude probíjet určitou dobu. Co je na tom pravdy?Díky
Nezabíjí napětí, ale proud! Takže není důležité napětí, ale spíše odpor těla (v ohmech), přesněji izolace od země. Pokud jsi dobře izolovaný, můžeš se dotknout klidně 230V v zásuvce a nic ti to neudělá. Otázka je, jak zajistit 100% izolaci od země
napříklak ptáci sedící na vedení Na vedení je napětí několik tisíc voltů! Vzduch je ale dobry izolant a tudíž jím to nijak neublíží, pokud by se ovsem dotkli zároveň země, nebo druhého vedení, je po nich
S největší pravděpodobností ránu 230V přežijete. Znám případ, (osobně), kdy člověk přežil i ránu vysokého napětí, už i úder blesku někteří lidé přežili, ale na druhou stranu vyjímečně i třeba obyčejná zásuvka dokáže zabít. Opět znám osobně případ, kdy čtyřleté dítě zůstalo po úrazu el. proudem od zásuvky na invalidním vozíku.
Jezinko,
Skutečně fyzikální účinky na lidský organizmus má proud,ne napětí.
Rozhodující jsou činky:
Podle velikosti proudu
kudy proud prochází
na době,po kterou prochází
na kmitočtu
a na zdravotním stavu ohroženého.
Proudy 0,5 - 2 mA jsou na prahu vnímání
proud 2 - 8 mA způsobuje dráždění nervů
proud 8 - 15 mA lehké svalové křeče
proud 15 - 25 mA silné svalové křeče,poruchy dýchání.
nad 30 mA zástava srdeční činnosti.
proud 100 mA usmrcuje bezpečně.
Pro zajímavost,proud,tekoucí rozsvícenou 100W žárovkou činí asi 250 mA.
Tyto údaje jsou ze seriozní literatury.
JABRAKA
doplněno 15.11.08 20:45:Jasně že tam patří 450 mA,trochu jsem se přehlídnul.tak promiň omyl!
JABR
No myslel jsem třeba když dostanete ránu do zdroje do PC, nebo normálně od zátrčky, když vytahujete kabel.
Záleží, jestli jde proud přez srdce, jaký je zdravotní stav, jestli to je v mokru, jaká je kvalita jištění (jističe, napěťová relé) a podobně... Pozor na transformátory (kterým zdroj v podstatě je), na některých místech může být napětí i daleko vyšší...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.