Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je to vůbec kamarádka?

Od: smutnaholka odpovědí: 4 změna:

Dobrý den.

Mám jistý problém. Měla jsem kamarádku, o které jsem si myslela, že je super, že jsem konečně našla nějakou suprovou kamarádku na pokec, do nepohody a vůbec takovou tu, které se se vším svěříte jako první a bude při vás stát. Bohužel jsem se v ní hodně zmýlila. Nějakou dobu jsme byly super kamarádky, prostě jak to má být, ale pak se začala hodně bavit se třemi holkami, a jedním klukem, a úplně se změnila. Najednou se se mnou nechtěla bavit o ničem, kdykoliv se mnou měla něco podniknout tak se hloupě vymlouvala, a i když třeba nakonec šla, přišlo mi že se celou dobu jako trápí, že jí to se mnou nebaví. I já jsem trochu pocítila že si najednou nemáme co říct. Je pravda, že jsem možná někdy dělala věci, které se jí úplně nelíbily, třeba že jsem se nějakou chvíli hlásila ke kamarádce z Prahy, která je mi taky hodně blízká, a možná ji to trochu trápilo, ale řekla bych, že mám za prvé právo mít i jiné přátele než ji, a za druhé mi to taky mohla klidně říct, že se jí to nelíbí a mohly jsme si to vyříkat.

No, každopádně jsme se docela odcizily. Nikdy jsme neměly moc společné zájmy, ale to nám nějak moc nebránilo mít spolu fajn zážitky, teda mě to aspoň tak přišlo. Vždycky jsme si na sebe čas udělaly. Jenže pak se prostě hodně změnila, nevím, jestli to bylo těmi lidmi, se kterými se najednou začala bavit a začala se k nim hlásit, když jí dřív nijak moc nebrali. Já chápu, že si třeba našla kamarády, kteří jsou pro ni taky fajnoví, ale prostě mě najednou úplně odstranila z života. Nebaví se se mnou, nepíšeme si, a jakoby ten náš pěkný vztah zmizel pryč. Najednou prostě není nic. Nepřišlo mi, že bych se k ní někdy chovala hnusně, dobře, možná jsem jí párkrát za zády pomlouvala, ale to je přece klasika, to my holky děláme běžně, že si s ostatními holkami vyměnujem názory, ale to ona o mě dělala určitě taky a neměla bych jí to za zlé at už řekla cokoliv.

Jenže postupně nějak zjišťuju, že ona mi provedla spoustu zlých a nepěkných věcí, u různých lidí o mě řekla věci, co nebyly vůbec pravda, a ti lidi tomu věřili, protože ona byla přece ta hodná a já ta zlá, co se chovala jak husa. Ale to si nemyslím. Já jí nic zlého nikdy neprovedla. Taky třeba přede mnou řekla, že jsme ten projekt do angličtiny dělaly ve třech, ona, já a ještě jedna spolužačka, a pak když se to mělo známkovat tak řekla že tam vůbec nepatřím, když jsem tam tu dotyčnou hodinu nebyla. Prostě se začala chovat naprosto hrozně a mě to moc mrzí.

A tak se ptám - je to vůbec kamarádka? Myslíte, že jsem já ta špatná nebo jsem se v ní jen hodně zmýlila?
To kamarádství asi pouštím k vodě, nemá to smysl, abych se starala o někoho takového. Jen se ptám - myslíte si, že jsem doopravdy já, co za všechno může? Já jsem ta špatná, když mám dobré známky, občas si kvůli něčemu pobrečím, mám nějaké úspěchy a tak, a ona o mě lže ostatním, že to tak vůbec není, a bere si to na sebe?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

nobody*
hodnocení

4x

Kamarádka to není ani náhodou, jestliže ti udělala, co ti udělala.

Lidi se mění a stává se, že někdy k horšímu. Přijde jednou kamarádka, která za to bude stát a neodstrčí tě. Stačí se jen koukat kolem sebe a nebránit se :)

martinaa*
hodnocení

2x

Správně jsi to formulovala - měla jsem kamarádku. Na tu osobu, co se z ní stala, se zvysoka vykašli a zapomeň, přece nepolezeš do zadku někomu, kdo tě pomlouvá a podráží.

Bohužel se stává, že se často člověk chytne někoho jiného, a právě pod jeho vlivem a kvůli tomu, aby se zalíbila, se začne měnit. To se bohužel stalo snad každému, mě nevyjímaje. Proto takového falešného člověka vyřaď ze svého života a hned budeš šťastnější. Navíc tím uděláš místo pro někoho, kdo je skutečný kamarád. Pokud máš dobré známky a občas si pobrečíš, tak v tom pokračuj.;)

iz*
hodnocení

2x

Nazdar, SmutnáHolko, otázka nezní, jestli to je vůbec kamarádka, nýbrž, jestli ty jsi vůbec kamarádka. Není totiž běžné někoho pomlouvat a říkat tomu "vyměňování názorů".

Také bys oběma měla měřit stejným metrem: Můžeš-li ty chvíli dávat přednost "kamarádce z Prahy", má tvá kamarádka stejné právo dávat chvíli přednost "těm lidem, co ji dřív moc nebrali".

Popis jednotlivých situací vytržených z kontextu na mne nepůsobí přesvědčivě, tvá kamarádka by jistě našla řadu podobných situací, kdy ses podobně zachovala ty.

Tvé líčení na mne nepůsobí dojmem pěkného vztahu mezi vámi dvěma. Máte spolu pár pěkných zážitků, ale nemáte žádný společný zájem, a v poslední se nemáte ani o čem bavit. Na tom se podle mne stavět nedá.

doplněno 06.03.13 02:34:

Nemůžu se zbavit pocitu, že jdenání tvé kamarádky ("říká o tobě odtatním hnesné věci") je až reakcí na tvoje výměny názorů s dalšími kamarádkami" (na tvé pomluvy).

A velice se mýlíš, pokud se domníváš, že je v každém člověku trocha závisti. Není!

Já závist neznám u sebe, ve své rodině ani u svých přátel či známých. Znáš-li pouze lidi, kteří někomu něco závidí, měla bys možná zvážit, s kým že se to stýkáš.

smutnaholka
hodnocení

Děkuji za vaše odpovědi. Vím, že tohle pro mě už není kamarádka, ale je těžké se s tím smířit, tolik let jsme se spolu bavily a pořád si měly co říct, i když jsme ten společný zájem třeba neměly, a najednou si najde nové kamarády a mě prostě vyřadí. Chápu, že si třeba našla nové přátele, ale proč mi tedy na rovinu neřekne, že už nejsem dobrá kamarádka a že si se mnou nemá co říct, proč se chová tak ignorantsky a ještě o mě ostatním říká hnusné věci, co nejsou pravda a přisluhuje si moje úspěchy. Dalo by se možná říct, že mi závidí, ale já to neberu tak, že někdo někomu závidí. V každém z nás nějaká závist je, kdo komu někdy něco nezáviděl, že. Ale tohle není o závisti. To je o vzájemném chování.

Já uznávám že jsem se k ní někdy možná nechovala čestně, ale nikdy jsem jí nedělala tak ošklivé věci, co dělá teď ona mě. Mám trochu dojem, že jí k tomu ti noví kamarádi tak trochu navedli, protože mě nemají moc v oblibě. Těžko říct, proč je taková. Dobře, možná nejsem taky čestná a dobrá kamarádka, ale rozhodně se nechovám tak jako ona, a navíc mám i jiné kamarádky kromě ní, a ty tohle nikdy nedělaly a věřím že ani dělat nebudou.

Nechám ji plavat, at dělá co chce, ale mě už nezajímá. Když je to pro ni lepší, tak a´t. Pro mě třeba taky.

Všem vám děkuji, je dobré že se na to někdo dívá i z jiné strany. Jen jsem z toho trochu smutná a mrzí mě že někdo, komu jsem důvěřovala, se chová tak hloupě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]