Nejste přihlášen/a.
Ahoj,potrebuji poradit..mam-mel sem prac.smlouvu na dobu urcitou,ktera mi skoncila pred 2 mesici,do prace dochazim dal-vyplatu dostavam taky,ale smlouvu prodlouzenou nemam..zajima mne jestli je neco v zakoniku,ze se mi smlouva automaticky meni napr.na dobu neurcitou nebo je muj nadrizeny bordelař a ja muzu mit problem..a pokud chci spolupraci ukoncit-velmi nizka mzda,musim davat vypoved a dva mesice to jeste vydrzet,nebo se da jit hned bez nejakyho duvodu s tim ze mi smlouva uz neplati- vsimnul sem si toho bohuzel az ted-a je docela mozny kdyz mu to nadhodim-svuj odchod,aby mi zaplatil jak soc. tak zdravotni-do ted mi to snad platil,strhavany sem to aspon mel..jinak vyplatni pasku dostavam jako kazdej nejedna se o praci na černo..Dekuji za radu.
Tento problém řeší zákoník práce v § 65:
Skončení pracovního poměru na dobu určitou
(1) Pracovní poměr na dobu určitou může skončit také ostatními způsoby uvedenými v § 48 odst. 1, 3 a 4. Byla-li doba trvání tohoto pracovního poměru omezena na dobu konání určitých prací, je zaměstnavatel povinen upozornit zaměstnance na skončení těchto prací včas, zpravidla alespoň 3 dny předem.
(2) Pokračuje-li zaměstnanec po uplynutí sjednané doby ( § 48 odst. 2) s vědomím zaměstnavatele dále v konání prací, platí, že se jedná o pracovní poměr na dobu neurčitou.
Mockrat dekuju za odpoved! Jeste by me zajimalo, jak je to v mym pripade s vypovedni lhutou, zda plati i pro tento pad dvoumesicni vypovedni lhuta.
Dekuju
Zdravím. V případě pracovního poměru na dobu neurčitou, máte možnost pro jeho rozvázání, dle zákoníku práce buď:
Dohoda § 49 (1) Dohodnou-li se zaměstnavatel a zaměstnanec na rozvázání pracovního poměru, končí pracovní poměr sjednaným dnem.Nebo výpověď s výpovědní lhůtou:
Výpověď § 51(1) Byla-li dána výpověď, skončí pracovní poměr uplynutím výpovědní doby. Výpovědní doba musí být stejná pro zaměstnavatele i zaměstnance a činí nejméně 2 měsíce, s výjimkou vyplývající z § 51a. Výpovědní doba smí být prodloužena jen smlouvou mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem; tato smlouva musí být písemná.(2) Výpovědní doba začíná prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po doručení výpovědi a končí uplynutím posledního dne příslušného kalendářního měsíce, s výjimkami vyplývajícími z § 51a, § 53 odst. 2, § 54 písm. c) a § 63.
doplněno 04.08.12 13:37:Hezký víkend i Vám. Zkuste se se zaměstnavatelem dohodnout na rozvázání pracovního poměru. Třeba bude vstřícný a na dohodu o rozvázání prac. poměru přistoupí.
No mám pocit, že pokud Vám nadřízený v další práci nezabránil, tak se Vám smlouva opravdu mění na dobu neurčitou. U nás v práci to tak jeden kolega udělal. Nepodepsal včas další smlouvu na dobu určitou, na osobním to neodlídali a nyní není způsob, jak se ho zbavit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.