Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přidání dalšího příjmení

Od: karel007 odpovědí: 3 změna:

Dobrý den. Obracím se na vás se žádostí o radu. Z určitých osobních důvodů uvažuji o přidání dalšího (druhého) příjmení. Zajímá mě, zda je toto v ČR možné. Dále prosím o odpoveď, zda bych mohl ve svém běžném životě používat jen jedno z obou příjmení, to dosavadaní (běžné zaměstnání, rodina) a v jiných případech příjmení druhé (podnikání, psaní knih). Je nutné používat vždy obě příjmení současně? Děkuji mnohokrát za pomoc. Karel Randa, Brno.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Nebude to tak jednoduché, jak si představujete.
Zákon č. 301/2000 Sb. § 68 mluví o povinnosti používání příjmení v úředním styku. A zaměstnání je úřední zrovna tak jako podnikání, musel by jste používat obě!
§ 70 o přijímání příjmení!
zakony-online.cz/...

hodnocení

0x

Mám pocit, že to možné je, ale pak je třeba, alespoň v oficiálních dokumentech, používat obě příjmení. Ale možná si to pletu se jménem (tedy "křestním").

Svého času se v telefonním seznamu vyskytovalo jméno "Vystrčilová-Zadinová. S každým novým vydáním jsem to kontroloval.

hodnocení

0x
Dobrý den.Samozřejmě,že je to možné,podívejte se např.na naše "celebrity,"i když jsou to povětšinou ženy.V druhém případě to asi nepůjde,nevím...Umělci používají pseudonymy,ale zcela jistě,je v občanských průkazech nemají.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]