Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Berou se dvě jména s pomlčkou jako jedno?

Od: arkjnu odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

vím o možnosti zvolit si druhé jméno. Tedy ve tvaru jméno1 jméno2 příjmení.

Zajímalo by mne zda-li je možné, aby se toto druhé jméno skládalo ze dvou dalších jmen mezi kterými bude pomlčka. A jestli to mohou být libovolná dvě jména, nebo pouze taková, která takové páry obvykle tvoří. V novinách jsem totiž četl, že jména mezi kterými je pomlčka se berou jako jedno jméno. Tak si chci ověřit, zda je to pravda a také by mne zajímalo jaká jsou pravidla při tvorbě takového jména s pomlčkou.

Děkuji.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Vyhláška č. 301/2000 Sb. O matrikách
§ 18
(1) Jméno,...
(2) Zapsána mohou být dvě jména, která nesmí být stejná; dítěti,které není občanem a jehož rodiče nemají státní občanství České republiky, lze zapsat více jmen. Ustanovení odstavce1 se užije obdobně.
Více Vám zřejmě řeknou přímo na matrice,
doplněno 02.08.12 06:23: Jean-Paul B. a další v některých cizích zemích zřejmě budou jedno jméno, u nás je zvykem Karel Hynek M. bez spojovníku.
Prošlo by zřejmě Hana Annabella, ale ne Hana Anna-Marie.
V databázi českých jmen krestni-jmena.cz/... složená jména nejsou.

hodnocení

0x

V tomto případě doporučuji ověřit na chytrém, a vševědoucím "Googlu". Tam budeš mít naprostou jistotu.

eulalie*
hodnocení

0x

Mám takový dojem, že v českých poměrem se pomlčka-spojovník nepoužívá, a to ani u dvou příjmení. Jinak máte možnost si toto ověřit na matrice, protože oni vám to budou povolovat a zapisovat do rodného listu...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]