Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, zaměstnavatel mě posílá 19.8. na služební cestu do Rakouska. Nazpátek se jede až po koncertě, takže domů dorazím až na druhý den brzy ráno 20.8. Od 20.8. mi ale začíná zaměstnavatelem nařízená dovolená. Může podle práva dát zaměstnavatel dovolenou v den, kdy ještě budu sedět v autobuse na služební cestě? Děkuji za odpověď.
Z doplňující odpovědi vyplývá, že je vás víc, kdo se vrátí ze služební cesty v den nástupu dovolené. Pokuste se se zaměstnavatelem vyjednat, aby se nástup z dovolené posunul o několik hodin nebo o půl dne. Jestliže jste hudebníci, nemělo by to narušit žádný provoz. Případně si těch pár hodin nebo půl dne dovolené, o které se vám dovolená dne 20. 8. zkrátí, vyberte individuálně do konce roku.
Předpokládám, že o dovolenou jste žádal a zaměstnavatel Vám ji schválil předem (zaměstnavatel určuje čerpání dovolené, ovšem musí to udělat alespoň 14 předem), a ta pracovní cesta přišla nečekaně. Nebo se mýlím?
Zkuste se dohodnout se zaměstnavatelem o posunutí dovolené (pracovní cestu pravděpodobně posunout nepůjde). Pak byste ale musel 20. 8. do práce.
O dovolenou jsem nežádal. Tu zaměstnavatel udělil všem. Pracovní cesta přišla nečekaně. Vysvětlím. Hraji v orchestru a jeden koncert se pro nepřízen počasí právě posunul na 19.8. Bohužel je v Rakousku a domů se vrátíme nejdrřív brzy ráno. Ale ten den už nám začíná dovolená. Jde mi o to, jestli není něco podobného formulováno třeba v zákoníku práce.
Zákoník práce neřeší konkrétní situace.
Určení dovolené zaměstnavatelem je v souladu se zákonem. S nepřízní počasí zaměstnavatel nemohl předem počítat, ani s tím, že Vám návrat z Rakouska zasáhne do brzkých ranních hodin prvního dne dovolené.
Zkusila bych se se zaměstnavatelem dohodnout, aby Vám začátek dovolené posunul.
doplněno 02.08.12 22:43:Podle mne jde o podobnou situaci jako u zaměstnanců pracujících v nočních směnách - ti také nemohou argumentovat tím, že v den nástupu na dovolenou ještě do 6 hodin (do rána) pracovali. Nástup na dovolenou nezačíná o půlnoci, ale až začátkem pracovní směny.
Asi jsem to špatně formuloval. Jde mi hlavně o to, jestli můžu i malou část dovolené trávit v autobuse na služební cestě. To, že návrat z rakouska zasáhne do raních brzkých hodin si přece zaměstnavatel spočítat může. Všechno je dané. Začátek koncertu+nakládání autobusu+cesta zpět a přesně zaměstnavatel ví v kolik se přijede. Nejedeme tam poprvé, takže délku cesty ví a může počítat s návratem v den kdy už běží dovolená. Aspoň si myslím, že dovolená začíná ten den, takže v 00:01 hodin toho dne. Možná se mýlím, ale proto se ptám.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.