Nejste přihlášen/a.
Ahoj
poslední dobou přemýšlím nad tím, jak to bude vypadat za pár let co se rodiček týče protože se mezi mladýma se nehorazně rozvynula nemoc jménem nezodpovědnost
třeba u bejvalky která byla sice hodná holka ale jakmile měla na ni padnout nějaka zodpovědnost tak byl průser, a to ani nemuvil o tom, že většiná holem ani ve 20 neumí vařit, nebo třeba jen uklízet
i když je možné, že s dítětem ta zadpovědnost příjde i když se mi tomu moc nechce věřit
holčina která je ve 23 pomalu matkou (3 měsíc) a člověk ji vidí napitou snad co 3 den, na oběd chodí k rodičum (bydlí sama)
jak si má člověk najit "idealní" partnerku do života
Ahojky.A o jaké zodpovědnosti u své ,,bejvalky,,vlastně mluvíte?Kolik měla let?Jestli neuměla ještě pořádně vařit,prát,uklízet,žehlit...to je ta nezodpovědnost? A co vy?Jak moc jste zodpovědný?Umíte navrtat police,sestavit skříně,spravit odpad nebo vyměnit spálenou zásuvku? Natřít ploty,složit uhlí,vydělat peníze na zajištění rodiny?Nikdo učený z nebe nespadl,všichni se musí té zodpovědnosti postupně naučit.Jak ženy,tak muži.Někdo to ale nedokáže po celý život,bohužel.
Naprosto souhlasím. Pouze bych přidala důraz na "vydělat peníze na zajištění rodiny"! Řekla bych, že tohle je opravdu hodně důležité a mysím, že právě dnes, kdy kluci nechodí na vojnu je spíše opačný problém. Docela mě překvapilo, že něco takého řeší muž ( i když proč ne ). Já se spíše zamýšlím nad tím, proč má tolik mladých dívek děti ale otce pro ně žádného? Spíše tohle je nezodpovědnost.
Myslím, že určitě dokonalost neexistuje... Jsou vyjimky - pro tebe, a pro někoho je to normální .. Myslím, že laska překona všechno, melo by to tak byt, ale zodpovednost je v kazdem, ale musí se rozvíjet a cely zivot se ucit..
Musíš i přesto všechno dát šanci
Ahoj. To je zajímavý postřeh, ale určitě nejsou všechna děvčata stejná. Záleží hodně na tom, k čemu a jak jsou vedeny z domova. Ideální partnerkou se stanou, až si je tak někdo vychová. Ženská vychovává chlapa, aby byl mezi nimi soulad a platí to i obráceně. Jeden druhému se musí přizpůsobit. Zodpovědnosti se člověk naučí většinou, až když vede samostatný život a musí se starat o sebe a o rodinu. Záleží na tom, co si člověk v sobě vypěstuje a jak ho život poučí. Lehkomyslnost k mládí tak trochu patří. Zodpovědnost přijde časem. Ono člověku nakonec nic jiného nezbývá, než dostat rozum a stát se zodpovědným.
to je víc než rozumné, souhlasim s tebou ale bouhžel znám i případy, kdy ani druhé ditě nepřispělo u matky nějak k rozumu
nicméně je pravda, že by asi v takovém případě měl partner "ukrotit" svou družku/ druha
jen mě zaráží jak ten svět jde z kopce, třeba zrovna včera malý klučina házel kameny po psový, cizím psovy a otec se jen smál jak kdyby to byla hra, a takový případ vidím v podstatě denně a od takové výchovy se odvíjí snad celý život toho dítěte
Setkala jsem se s něčím podobným, i když to nebylo přímo to. Jistěže, každý má své mouchy, ale ne každá dívka nebo žena je taková. Někdo má spíš smysl pro nepořádek než aby po sobě uklidil. To může být také výchovou - když vás rodiče jako malé do uklízení nutili a museli jste to dělat, jasně že vás to brzy otráví, ale zároveň pak v dospělosti budete mít tendence nepořádek uklízet, protože se v tom nebudete cítit dobře.
Je tedy pravda, že já znám spoustu žen, které ve 20 neumí uvařit více než polévku z pytlíku, a že asi pak těžko ukojí chutě manžela nebo přítele, když bude mít chuť na svíčkovou...ale zase - kdo umí excelentně vařit třeba už v 17? Myslím, že spousta lidí víc než to co jí zajímá, jestli dodělají školu a budou mít maturitu, takže na vaření už moc času nezbývá, protože nároky jsou čímdál větší a jestli chci úspěšně dostudovat, nemůžu být dennodenně jen u plotny. Spousta lidí má taky zájmy, které jim zabírají hodně času, takže mamince u plotny nikdy příliš nepomohou.
Ale řekněme to tak - která dívka neumí v 15 oškrábat brambory, uvařit je a sníst, nebo třeba nezvládne krupicovou kaši, ta se nikdy v kuchyni nechytí. Pořád to není konec, je ještě spoustu času se naučit vařit. Koneckonců, chtít po mladé dívčině svíčkovou nebo dokonalou rajskou je nadlidský úkol, zkušenosti s vařením přichází časem, někdo je lepší kuchař a někdo horší...ale která matka nenaučí své dítě aspoň trochu umět s vařečkou (něco jiného než někomu nařezat), tak není dobrou matkou. Mě mamka moc vařit nikdy neučila, ale když se chvíli díváte, ptáte se a něco pochytíte, pak zjistíte, že nakonec umíte víc, než si myslíte. Jenom musíte trénovat, vařit se nenaučíte ze dne na den.
Popravdě řečeno ale na druhou stranu - který muž dnes ve 20 umí opravit nějakou věc, když se rozbije, pracovat s vrtačkou nebo snad uklízet či pomáhat v kuchyni? Taky jich moc nebude. A je to především způsobeno tím, že dnešní mládež je většinou celé odpoledne u počítače a když jejich rodiče něco opravují, většinou je to vůbec nezajímá a berou to jako samozřejmost, že ten záchod někdo uvolní a tu televizi zprovozní, ale sami při ničem nepomůžou. Ale také je to možná tím, že rodiče ani po dětech nechtějí, aby jim pomáhali, aby se na ně vlivem puberty nenaštvali, protože o důvěru svého dítěte žádný rodič nechce přijít.
A jak jste na tom s vařením, úklidem a odpovědností Vy?
Nehledáte jen kuchařku či uklízečku?
doplněno 01.08.12 23:03:Reakce
na
Martinaa®, 1. VIII. v 18:05:
Dítě pro svůj zdravý fyzický, psychický i sociální vývoj a život potřebuje úplnou rodinu. Pořizovat si děti bez otce prot i mně přijde neodpovědné.
Vím, že někdy vzath nemusí vyjít, ale v dnešní době už je to spíš móda.
Chyba je v některých mladých, že se nechtějí učit, ale i v jejich rodičích, že je nic nenaučí a nepřipraví do života.
Když mi bylo asi 16 let, začala mě mamka /mimochodem, vynikající kuchařka/ přidržovat k vaření. Začínalo to oškrábáním brambor, nakrájením cibulky /vzpomínám si, že jsem ji krájela v přiléhavých brýlích do vody!/, pak přišlo na řadu obalování řízků, příprava těsta na moučník atd. Maso a zeleninu na svou první svíčkovou jsem připálila. To byl randál! Taťka mi chtěl udělat radost a při obědě tvrdil, že se mamce takhle pěkně tmavá svíčková ještě nikdy nepovedla. Ale já věděla své.
A když jsem se skoro ve 21 letech vdávala, troufla jsem si už na všechno, udělala jsem i dort. Zabila jsem slepici, opařila, vykuchala. Zabila, stáhla a vykuchala jsem králíka. Prostě to chce správné vedení. Znám paní, učitelku, vrcholem jejího kuchařského umění je uvařit brambory a k tomu volské oko. Taková pak nemůže dcery /má dvě/ naučit nic. Právě jedna její dcera říká: já se vařit učit nebudu, na co, já budu vědec! Dobře, i vědce naše společnost potřebuje, ale to vědci nejedí?
Zaměřil jste se na ženy. Rozvedu to i na muže. Náš syn s manželem odmala opravoval, natíral, pomáhal v garáži i v dílně. Vyučil se v kovovýrobě, má moc pěkné místo. A protože si s manželkou postavili nový domek a má velkou hypotéku, zařídil si navíc živnosťák, postavil pěknou dílnu, pořídil do ní vybavení a přivydělává si. Potřebujete kovový plot, vrata, kotec s mřížemi pro psa? Vyměří, spočítá a vyrobí všechno. Aby se toho dluhu zbavili co nejdřív.
A tak snad ani tak nezáleží na chuti těch mladých /nikdo z nás neměl za mlada moc chuti se učit od rodičů/, ale spíš na rodičích, jak si své děti vychovají, k čemu je povedou, čemu je naučí.
Když mamka uvaří hrnec polívky z pytlíku a taťka bude ležet na gauči a s lahví piva koukat na fotbal v televizi, jejich děti do života mnoho nedostanou. Proto je to v rukou dospělých, jak své děti vychovají pro život. Jaga.
Každý jsme nějaký...znám paní, co s manželem nemá děti, když se brali, prohlásila, že se o zahradu starat rozhodně nebude, doma nebude vařit ani uklízet. To všechno nyní dělají rodiče manžela, a paní každé ráno cestou z práce zajíždí na snídani ke svým rodičům. Hlava mi to nebere, ale to není moje věc, že
Klidně se přiznám, že ve svých 25 taky moc vařit neumím, ale zatím to jakžtakž stačí. Nemyslím si, že bych proto byla méněcenná, jen mám ještě jiné zájmy, než obskakovat přítele a vyvařovat mu Pokud bych mu připadala ideální pouze v případě, že bych uměla skvěle vařit, tak spolu zřejmě nejsme.
A ani si nemyslím, že by se zodpovědnost poměřovala pořízením dítěte... to máte hodně zkreslený úsudek. Znám slečny, co si dítě pořídily v 17 letech. Jsou proto více zodpovědnější, než ty, co děti nemají? Nesmysl.
Zodpovědnosti se nebojím, velkou zodpovědnost mám od 18 za děti, návštěvníky apod., ale rozhodně se nepovažuji za nezodpovědnou proto, že každý den nesmejčím byt a neumím svíčkovou:D To je jak v 18. století
no právě, a na tohle narážím
jde o to, že ta lidská gramotnost jde střemhlav k zemím, pamatují ještě na střední škole, když stál učitel před žáky a pronášel "jestli vy mi budete vydělávat na důchod, tak asi umřu hlady" je to určitě jak zmiňujete způsobené nároky na dětská od rodičů
jestli umím vařit? od 20 let bydlím sám, je pravda že asi první měsíc/ dva jsem kupoval kečup po paletách ale po takovým roce jsem to dostal do ruky a jsem dokonce spokojený (a že jsem maniak přes jídlo) a zrekonstruoval jsem si celý byt (koupelnu, vyrovnat zdi, nábytek samo domo ) takže nejsem typ člověka, co si stěžuje a sám z toho o čem se mluví nezná
mě jde jenom o to (jak už jsem psal) že většině dívek se prostě nechce a tím to pro ně hasne a nebo když už to udělají tak napůl a věřím, že to není jen u dívek ale to už je pak na nějaké slečně aby se bavila o mužské populaci
a co se těhotných dívek bez otců dítěte týče tak to je samo o sobě případ, takových to matek je taky čím dal více a sám to moc nechápu, jestli to je schválně protože si po třech měsících myslí, že budou spolu na věky... nebo jsou antikoncepce čím dal tím děravější...
a když už jsem u toho tak by jste mi mohli poradit jak tu dívku se mám snažit zapojí do domácnosti
no jak -musí vám pomáhat. nebo se podělte o práci -já vařím ty meješ, třeba. Nebo prosím nakrájej mi cibuli na guláš...
prostě to dělat spolu, když to neumí...Ne dělat za ni nebo nedělat vůbec...
Já dceru i syna přitahuji k vaření pravidelně - oba už umí jednoduchá jídla nebo upéct bábovku. OBA!
Oba si ukízejí svůj pokoj, oba si ho luxují, oba si převlíkají peřiny... Připadá mi to jako základní vzdělání - umět se postarat o sebe a své bydlení...
Čím se zabývají potom - to je je jejich věc- kluk tíhne ke sportu a k motorkám, holka k hudbě, malování atd...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.