Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, Zdravím všechny, kteří sem chodí a věřím, že i já zde najdu alespoň nějakou radu.Mám v pěst.péči dva kluky 7 leté, jsou dvojčata, každý úplně jiný.Jeden je sice intel.pomalejší i vývojově, ale velice snaživý, vstřícný.Druhý velmi problémový, arogantní, mnohdy zcela nekomunikující.Nepomohly ani tresty ani domluvy,prosby, zkrátka nic.Začali chodit do školy a problémy s tím horším se jen stupňují.Do pěst.péče jsem si je vzala oba, ale s výchovou toho druhého už si nevím rady.Je možné, nechat si v péči jen jedno dítě,přestože jsem dostala dvě?Nebo mi prosím poraďte,kde jinde bych se měla informovat.Moc děkuji.J
doplněno 12.11.08 23:15:Ten zlobivější je zkrátka neustále problémový.Posmívá se neustále i bráškovi i dětem ve škole.Mnohdy nekomunikuje téměř vůbec,když se ho ptáme, proč nebo co ho vede k tomu, aby se tak choval.Protože k němu se také takto nikdo nechová.Blokne se a přestává mluvit.I při běžných každodenních záležitostech.Co se týká učení...umí se zapojit,ale jen tehdy když chce on, umí číst,ale ve chvíli, kdy číst má...nebo má dělat domácí úkol...provokativně všeho nechá a dělá, že nic neumí.Ten snaživější je spíš u něj za otloukánka...i když se tomu snažíme zamezit, dělá si z něj jeho bratříček poskoka a neustále ho nějakým způsobem shazuje.Přestože je opožděný, má snahu se učit i si třeba s tím zlobivějším hrát.Dá se říci, že ho má rád.Ale zdali je tomu opačně...vážně pochybuji.Navíc když se na právě tuto otázku zeptáme toho zlobidla, tak mu ani nestojíme za odpověď.MIMO JINÉ, PORADNU JSME JEŠTĚ NEZKOUŠELI, BÁLI JSME SE, ŽE BY NÁM JE VZALI OBA A DALI JE DO JINÉ RODINY.
doplněno 13.11.08 14:38:Dětského psychologa rozhodně zkusím, ale za 4 roky, které děti vychovávám, jsem docela skeptická.Moc mě bolí, že nemá nikdy ani snahu třeba mě pohladit, nebo jen tak ráno vstát a první řící dobré ráno.Odvedu jej do školy a ani ve škole neřekne ahoj.Neustále se cítí jako chudáček, když se ho na něco zeptát...normálním tónem, nebo i mile...což chce někdy dávku přemáhání, tváří se jako kdybych mu právě hubovala, nebo mu něco vytýkala.V zápětí ho slyším v chodbě, jak s bráchou normálně povídá a ještě mu dává příkazy a peskuje ho.Nezasahuju, někdy jen prohodím, že se k němu hezky nechová, ať to třeba zkusí znovu a hezky, ale v tu chvíli po něm vlastně něco chci a on nemluví.Kdybyste viděli ty oči...jak se jimi na mě dívá...já jsem plná lítosti...ale v jeho hlavě se odehrává nejspíš naprostá lhostejnost.Běžné činnosti jako mytí zubů, toaleta, stravování...vše dělá jen pod kontrolou, když na ním někdo stojí, pak-li, že nad ním nestojím, nedělá to vůbec.Ten hodnější je taky malý popleta, ale vážně vidím, že se snaží, má alespoň o něco zájem, je rád, když ho pochválíme, ale ten druhý...to vůbec nebere na vědomí.Menší prohlém je, když jsou odděleni.Ten zlobivější cítí, že veškerá pozornost je upřena na něj a formou hry je schopný začít spolupracovat, však jen do prvního problému...než se zasekne.Oba potřebují hodně péče a je to čím dál horší.Přestože je ten hodnější ... mírnější a snaživější... potřebuje neustále něco vysvětlovat a pomáhat.Ale dokáže se i sám zabavit.Co je špatného na tom, že už to se dvěma nezvládám a chci se věnovat alespoň naplno tomu, který má zájem,chce něco umět a dokáže být vstřícný .Přičemž jsem se ještě nezmínila o tom, že ačkoliv mu(tomu zlobiv.) bylo mnohokrát opakováno, že cizí věci,, kabelky, tašky ... nesmí prohlížet, případně z nich něco brát, zase a znovu to dělá.Pak to samozřejmě zapře.Lež je také u nás zásadní problém.Je to stále totéž dokola.Děti se nesnažím srovnávat, ani je navzájem nějak upřednostňovat.Jen si myslím, že pokud by se zlobiv.dítko dostalo do rodiny, která by se mu věnovala naplno a on by byl středem zájmu neustále, má větší možnost vyrůst v harmonické rodině.Rozdělit je ... je skutečně až poslední řešení.
Dvojčata to mají velmi složité (pokud jsou jednovaječná, tak ještě víc) a i když se mají moc ráda, vždy budou spolu trochu soupeřit a okolí se téměř nikdy neubrání srovnávání jednoho s druhým , což je velká chyba. Tam bude nějaký problémek tohoto rázu - pocit neúspěchu a možná nejistota právě ve srovnání s tím "hodnějším". Určitě nedělit, pokud to dokážete zvládnout a mít ráda i toho zlobivečka, tak rozhodně vyhledejte DOBRÉHO dětského psychologa, který dokáže pracovat s celou rodinou - skvělá je například metoda videotréninku, tu dělají třeba pedagogicko psychologické poradny. A doporučuji chválit, chválit, chválit, všechno kladné vyzdvihovat a všímat si toho a snažit se nesrovnávat stylem "vidíš jak bráška..." Taky není úplně od věci najít nějakou zálibu, kde by zlobiveček vynikal a bráška třeba ne, anebo dobrý skautský oddíl, kde dobrá parta taky může pomoct ve formování správných postojů.A toho psychologa určitě vyhledejte, v tomhle věku letí čas hrozně rychle a za pár let už může být na nápravu pozdě. Moc na vás myslím, protože mi ten problém není úplně cizí a držím palce!
doplněno 14.11.08 10:24:Hodně vám pomůže, pokud psycholog zjistí příčinu (nejspíš tu lehkou mozkovou disfunkci), že už budete vědět, proč se chová jak se chová a že za to vlastně nemůže. A člověka to osvobodí a dokáže na ty projevy zlobení reagovat úplně jinak. Navíc jak mozek vyzrává, tyhle problémy se zmírňují a zlepšují (vlastní zkušenost). Ale vydržet do té doby - to je opravdové hrdinství. Ale stojí za to!
Tak pokud jsou to dvojčata určitě nerozdělovat a nedělá to třeba schválně vůči bráškovi.Jak se k tomu staví hodnej bráška,že druhej zlobí a je nezvladatelný...
doplněno 12.11.08 22:52:jituš2 -psycholog nevím zda pomůže,ale je fakt,že by mohl najít příčinu proč se jeden chová tak a druhý tak...určitě tam něco bude jen příjít na to co a v tom si myslím by mohl pomoci hodnej bráška...
Možná je to hloupá otázka, ale zkoušela jste návštěvu psychologa? A nebylo by případné rozdělení dětí pro chlapce příliš frustrující? Vůbec to nemyslím ve zlém, jen mám ve svém okolí rodiče, kteří se rozvedli a své dvě dcery rozdělily. Je jasné, že o to hůře rozvod děvčata snášela.
doplněno 13.11.08 14:04:Jen doplním, že mi přijde jako nasmylné, že by Vám vzali oba chlapce a dali je do jiné rodiny proto, že máte snahu hledat řešení výchovného problému. A toho, že " zlobidlo" nemá brášku rádo bych se nebála. Byla jsem svědkem toho jak se moji dva synové poprali, nadávali si a na popud psycholožky ke které chodíme (starší syn je taky dost velký zlobil, u některých věcí které píšete, že váš zlobil provádí mam pocit že píšete o mém synovi), jsem se s obrovským přemáháním rozhodla do toho nezasahovat, při větách typu Bylo by lepší, kdyby se vůbec nenarodil, stejně tě nemám rád bude mi jedno když se ti něco stane a podobně jsem jen lapala po dech, a když pak jeden docela vážně onemocněl, tak ten můj raubíř seděl u jeho postele a brečel. Jsou to bráchové, mají se rádi. Jak ti moji, tak i ti vaši. A i vy je jistě máte ráda. Opravdu bych zkusila tu psycholžku, popovídá si i s vámi a poradí jak se chovat. Tím rozhodně nic nezkazíte. Držím Vám palce a přeji hodně sil.
Jste opravdu ve velice složité situaci. Nikdo Vám nemůže mít za zlé, že uvažujete tak jak uvažujete. Pyslím si, že psychologická poradna může ledacos napovědět o tom, proč se tak chová. Do hlavičky mu nevidíme, vzhledem k tomu, že máte děti v pěstounské péči, je možné, že mají za sebou třeba i nepříjemné zážitky se kterými se dětská dušička prostě nemůže vyrovnat. Chová se takto po celou dobu, co chlapce vychváváte? Chodí chlapci ve škole do stejné třídy? některé děti se mohou snažit takovým chováním na sebe strhávat pozornost, nemyslím si, že by se mu jí od vás nedostávalo dost, ale pořád se o ni musí dělit s bratrem. Zkoušela jste je rozdělit na nějaký čas, třeba o prázdninách dát jednoho k babičce, druhého nechat doma a třeba po týdnu to udělat opačně? Věřte mi, že se vám nechci šťourat v soukromí, ale třeba vám nějak pomůže podívat se na věc z jiného pohledu. A nezoufejte, to nejdůležitější je zdraví, neničte si ho neustálým stresem. Myslím na Vás a držím palce.
Určitě zajděte k psycholožce a nebojte se, chodí k ní spousta dětí, dnes je to naprosto normální a nikdo vám kvůli tomu kluky nesebere - u zlobivějšího možná půjde jen o LMD, dostane léky, zklidní se a bude v pohodě. Jinak - je naprosto normální, že sedmileté děti lžou (prostě si jen upravují skutečnost ke své potřebě- časem dítko dojde k tomu, že lhát není třeba, když vysvětlí na rovinu, co potřebuje a časem pochopí, že vymýšlení nepřináší žádné výhody), je normální, že sourozenci se pošťuchují a rvou - ten hodnější a slabší to holt odnáší. Přeju vám pevné nervy, vydržte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.