Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou fotku při žádosti o zaměstnání?

Od: job* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, v inzerátu na zaměstnání je uvedeno, že podmínkou v účasti při výběrovém řízení je životopis a fotografie. Chci se zeptat jaký typ fotografie zvolit. Formální nebo neformální.

Pod formální fotografií si představuji fotku, kterou používáme na doklady.

Jako neformální bych si představoval foto pořízené v prostředí oného oboru práce.

Vzzhledem k tomu, že žádost o zaměstnání je vážná věc - řekl bych, že bych měl přiložit fotku z občanky, ale kdybych byl zaměstnavatel, tak by mě fotka s pracovním pozadí potěšila a byl by tento člověk více sympatický. Působí to na mě více svobodně, cool, happy,... naproti usedlé, ulízané fotky z řidičáku (dnes již bez úsměvu)

Jinak v tomto oboru na vzhledu člověka vůbec nezáleží, takže bych neřekl, že to bude výrazné hodnotící kritérium, ale je to práce v pohybu, takže by tam asi nechtěli nějaké tlouštíka. Já jsem naštěstí štíhlý, ale dostávám se dále k otázce, zda poslat pouze foto obličeje či celé postavy.

Díky

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

I z fotografie, kterou přikládáte k životopisu pro výběrové řízení, zkušený personalista hodně pozná. Asi by jste se divil, jaký typ fotografií jsou lidé schopní přidat k životopisu. Snímky z dovolené, snímky z pláží, snímky se zmrzlinou, v plavkách a dokonce i z jakési zahradní slavnosti, kde byla fotografie tří lidí a uchazeč o práci tam byl zakroužkován.

Pokud vše myslíte vážně, je nejvhodnější formální fotografie, podobná jako na občanku. Ale vůbec nemusíte působit ulízaně. Dnešní fotolaby mají i prostor pro průkazovou fotografii a když se s nimi dohodnete, nemusí vás vyfotografovat s vážnou tváří. Hlavně dost personalisty dráždí barevná a křiklavá trička s potiskem...

V oboru samozřejmě na vzhledu až tak nezáleží, ale fotografie má svůj význam.

Snímek z pracovního prostředí, o kterém píšete je poněkud nevhodný, protože i tam se tváříte nahraně a strojeně. Vezměte si tzv. oficiální snímky politiků. Buď myslitelsky dvěma prsty podepřená hlava, nebo lehce pozvednutá hlava nad stolem a tužka v ruce, jakoby vytržený z intenzivní práce. A pak zjistíte, že ten stůl a kancelář vůbec není jeho.

iz*
hodnocení

2x

Dokladovou.

ron*
hodnocení

1x

Dobrý den.

Fotografii přiložte formální (jako na doklady). Zaměstnavatel fotku přikládá na osobní dotazník, velikost formální fotografie odpovídá velikosti rámečku na fotografii na osobním dotazníku.

dzordz*
hodnocení

0x

Jak je to "správně" vám neřeknu, můžu jen říct, co si pamatuju - dvakrát měli napsáno doslova průkazovou fotografii a jednou si mě fotili sami (webkou, haha).

job*
hodnocení

Super díky. Asi se ptám jak vůl na naprosto jasnou věc, ale je to mé první shánění práce.

Tím, že na vzhledu zde nezáleží - jsem chtěl říci, že chápu přikládání fotek např. u žádosti o zaměstnání jako je číšnice a je tam požadován reprezentativní vzhled. Ale to neva - rád jim foto pošlu.

Ne, neptáte se "jako vůl..." :)

Je mi jasné, že zjišťujete co a jak, a věci, které se nám, co máme ve shánění práce už dlouholetou praxi:) zdají samozřejmé.

Ale dnes se fotografie požaduje od uchazeče na místo skladníka. Samozřejmě, pro nějaký první rychlý výběr slouží fotografie a životopis, ale stejně je nejdůležitější dojem, který uděláte během prvních sedmi vteřin, když vstoupíte do dveří personalisty, který s vámi bude dělat pohovor. Na to se hlavně připravte.

Držím palce, ať to klapne.*palec*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]