Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nedovolené podnikání?

Od: lolek* odpovědí: 6 změna:

zdravím a zároveň děkuji za již předešlé odpovědi na mé jiné dotazy.

nyní tedy k problému. cca před půl rokem jsem se konečně přinutil, že začnu dělat něco užitečného. vzhledem k tomu, že v té době jsem si vařil novou voliéru pro freťáka a práce mě velice bavila, zkusil jsem pak onu voliéru prodat. a prodal a za docela pěkné peníze. a tak jsem si svařil novou a lepší... a zase jsem ji prodal... takhle to v podstatě chodí do dnes až na to, že pro mé zvíře už mám klec hotovou. před pár dny jsem nahradil otcovu starou svářečku za lepší vybavení. stálo mě tolik, kolik jsem v podstatě dostal za ty voliéry. a jádro pudla přišlo před 2 dni... sousedka. povídá, že si moc dobře všimla materiálu, který si vozím domů a "věcí", které pak různé vozy odváží z našeho baráku a že táké moc dobře ví, že na to nemám papír (svářečák, živnosťák, etc.) což si v podstatě může zjistit na netu. prý ji moc otravuje, že tu párkrát za měsíc projede auto s vozejkem a kdesi cosi a že to půjde asi ohlásit na živnostenský úřad. a nejspíš tam i půjde protože to samé udělala známému o ulici výše, jen, že on dělal do aut... chtěl bych vědět, jak mi případně chtějí dokázat, že jsem v podstatě "podnikal" bez oprávnění? podle mě je to naprostá volovina. živnosťák bych si klidně udělal, jenže nemám svářečák, kterej je pro mě v podtatě zbytečnej, když nevim jestli s tím kvůli nezájmu třeba za měsíc neseknu... co teď. předem se omlouvám, že jsem tento stát okradl a několik desítek KČ...

doplněno 12.11.08 22:31:

jen doplním, že nový nástroj nespadá do kategorie profi... stála cca 10tis. které jsem si za ten necelej půlrok vydělal.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Sousedka je mrcha. A bohuzel ma v obou bodech pravdu.
Prace, kde je nutna odborna kvalifikace, nesmi vykonavat osoba bez teto prislusne kvalifikace. Viz vyhlaska 87/2000 Sb. o pozarni bezpecnosti pri svarovani. Takze takove to domaci svarovani sice samozrejme existuje, ale hrozi za to, kdyz na to nekdo prijde, nebo nekdo upozorni, teoreticky pokuta az 25000,-Kc. V tom ma sousedka pravdu.
Zivnost je soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku a za podmínek stanovených živnostenským zákonem. Všechny tyto znaky je nutno splňovat současně.
Pro Tebe dulezite je slovo SOUSTAVNA a SOUCASNE. To znamena, ze pokud je tvoje cinnost soustavna, zabyvas se tim pravidelne a neustale, tak zivnostak potrebujes.
A co znamena SOUSTAVNA: Soustavnost znamená, že určitá činnost je provozována trvale nebo opakovaně (např. sezónní prodej), nebo jde o takovou činnost, jejíž realizace nebo dokončení konečného cíle si vyžaduje delší dobu. Za živnost tedy nelze obecně považovat jednorázovou, příležitostnou nebo nahodilou činnost.
Z toho plyne, ze tvoje opakovana vyroba kleci je soustavna cinnost.
V podstate nabizis vyrobek a mas z neho zisk. Mel by si tedy vlastnit zivnostensky list, odvadet socialni a zdravotni a platit dan z prijmu. DPH s tema tvyma deseti tisicema za pul roku nastesti pro Tebe ne.
Jde ale take o to, ze by Te zivnostensky urad musel nachytat na svestkach. Kdyz Te sousedka uda, tak muzes tvrdit, ze to neni pravda a nic Ti samozrejme nedokazou. Nesmis ale mit smulu, ze prijdou na kontrolu ve chvili, kdy zrovna neco budes prodavat. A ze chodi.
Je to stejne jako treba prodej vyrobku Avonu. Asi zadna Avon lady nema zivnostak a presto prodavaji. Jsou totiz male a nejsou videt.
Bejt Tebou, tak si koupim hasicak, v miste, kde svarujes to poradne uklid, nejlepe si precti alespon tu vyhlasku a dal vyrabej. Prodavej jenom lidem, ktere znas a nebudes mit problem. Nikdo Ti nedokaze, ze neco prodavas. S tim svarecskym prukazem je to horsi...to neokecas, kdyz za Tebou prijdou hasici.

Já bych možná trvala na tom, že jde o nahodilou a příležitostnou činnost, zkusila bych ze známých, kterým jsem vyrobila klece, vydyndat smlouvu o dílo a šlo by o příjmy z příležitostných činností podle § 10 odst. 1a) zákona o dani. Do 20.000 ročně se nezdaňují a neodvádí se socka a zdravka.

jabraka*
hodnocení

3x

pokud umím jakoukoliv řemeslnou činnost a v rámci svého volného času ji vykonávám/malování,lepení tapet ,el.údržbu,/a dělám to v malém měřítku pro známé a sousedy,je to v rámci občanské výpomoci a žádné podnikání to není.Můžu to dělat i v rámci oboustranné smlouvy mezi občany.Třeba ořezat stromy na zahradě,nebo postavit plot.To tvoje činění je asi v rámci takové činnosti,tak pošli slušně tu babu za lesy!Pokud by tato činnost byla jedinou výdělečnou činností,tak už bych byl opatrný a živnostenské povolení bych si obstaral.

JABRAKA

jambus*
hodnocení

3x

Pod to co píše @axus by se dalo podepsat.To jakože stím souhlasím.

A jestli baba bude prudit i nadále,tak zlikvidovat a zahrabat na zahradě pod kompostem.Taková baba nebude nikomu chybět*smich*

lolek*
hodnocení

tak, teď alespoň bude to čekání na inspekci (či koho) o to veselejší. v podstatě mi to nemají jak dokázat, a to, že se mi doma válí pár elektrod snad nikoho nezajímá.

nejedná se o hlavní činnost - mám stálé zaměstnání, ale každá koruna dobrá. došel jsem se zeptat na úřad co je k tomu potřeba a tedy krom kvalifikace (sv. průkaz) musím mít ještě 3 roky potvrzené praxe. takže na nějakej papír prdim.

jinak, tahle sousedka se vyznačuje ještě jednou vlastností. když jí okolo baráku třeba za hodinu projedete 10x autem, je schopná vlézt vám do cesty a vynadat vám. (tahal jsem si od kluka z druhé strany ulice cihly). je to hold unikát tahle baba!

hodnocení

0x

Zkusil bych jít na BABU trochu jinak. Nepálý třeba pet lahve, má správně udělanou žumpu atd.?Prostě bych se na ni trošku zaměřil. Nikdo není bez chyby, třeba je něco, na co by si šlo také ztěžovat! Pak by třeba dala pokoj.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]