Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se ráno nastartovat?

Od: pipik odpovědí: 15 změna:

Ahoj, :)

každý den mám problém s úplným probuzením. Prostě jsem si všiml, že můj mozek pracuje naplno až po druhé hodině odpoledne. Do té doby nejsem schopen se plně soustředit na problémy. Jelikož mám velmi psychicky náročné povolání (revize zdravotnických přístrojů), které vyžaduje naprosté soustředění už od samotného rána, žádám Vás o radu. Neznáte způsob, jak se po ránu ,,nakopnout"? Ještě dodám, že jsem vyzkoušel silné kafe, energy drinky i černý a zelený čaj. Nic z toho na 100% nefunguje. Navíc mi nadbytek kofeinu působí záškuby svalů a bušení srdce. Je mi 30.

Děkuji za reakce a rady a přeji příjemný den všem. :)

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

To je docela problém, protože buď jsme "sovy" nebo "skřivánci". Někdo prostě funguje hned od rána naplno a v osm hodin večer už usíná. A někdo zase začne odpoledne, ale zase vydrží v pohodě do noci.

Energy drinky a kafe jsou jen stimulanty, tělo je prostě tak nastavené a brání se nenormálnímu povzbuzování právě takovými reakcemi.

Nejjednodušší by asi bylo změnit životní rytmus a začínat s prací později. A pokud by to nešlo, bylo by dobré pomalu tělo zvykat na jiný režim, chodit spát dřív a dřív i vstávat. Vstát třeba i o hodinu dříve a začít něco dělat ještě před začátkem pracovní doby, na co je nutné se soustředit. Ale bude to asi na dlouho, nenásilně organismus převést na opačný systém.

hodnocení

2x

Člověk by předpokládal, že technik zdravotnických přístrojů bude mít nějaké znalosti z problematiky zdravotnictví, a chyba.

Nástup kofeinu, respektive jeho účinek, nastoupí po několika hodinách. Myslet si, že po vypití kafé budu za pár minut fit, je pouhý nesmysl. Čistá demagogie, avšak u některých psychosomatiků to není vyloučeno. Těm postačí i čistá voda.

Doporučoval bych nějakou fyzickou zátěž. Pokud nechcete příliš ztrácet čas, přeskočte plot k sousedům vlastnící "aktivního" psa, a věřte, že za pár sekund budete opravdu bdělý víc než dost. Konvenčnější způsob je rozcvička, běh. Nejlépe jogging.

Mohl by jste mi osvětlit následující větu? Myslel jsem, že práce se zmíněnými přístroje je čiště manuální činností, proto nerozumím tomu, že je psychicky náročné. Copak tam jde o život, že se při činnosti zapojuje psychika? A nebo to příčítáte nervozitě?

Jelikož mám velmi psychicky náročné povolání (revize zdravotnických přístrojů), které vyžaduje naprosté soustředění už od samotného rána,

pipik
hodnocení

Ta věta má skutečně své opodstatnění. Moje práce zahrnuje z velké části návštěvy na odděleních intenzivní medicíny. Proplétám se mezi lůžky s pacienty, odpojuji je na určitý čas od přístrojů, které mám zrovna kontrolovat. Je zapotřebí si velmi přesně určovat priority a práci pečlivě plánovat. Domlouvat se s personálem, co jaký pacient potřebuje a bez čeho se na chvilinku obejde. Často narážím také na neochotu personálu a často vznikají spory. Atd..

Ano, určitě víte sám, co je potřeba při vaší práci si ohlídat a chápu, že je nutné být při práci bdělý, jde tu i o životy. Ale trochu mi uniká smysl vašeho dotazu v tom, že vaše pracovní doba začíná tak brzo, že nejste schopen se jaksi "probudit"? Vím, že v nemocnici probíhají takové kontroly během dopoledne a brzo odpoledne.
Takže, jestli se třeba ve vašem případě nejedná i o únavový syndrom, což je nepříjemná věc, která dovede řádně potrápit.

pipik
hodnocení

Spíše se jedná o to, že jsem ,,sova". Hned jakmile jste se o tom zmínil, tak mi to docvaklo, že to je ten problém. Kontroly na odděleních začínají již okolo deváté hodiny (těsně po vizitě). Do toho často již okolo sedmé ráno řeším dotazy technického rázu přes telefon, protože jsem zároveň i vývojář těchto přístrojů. A do toho mám na starosti ještě tým servisních techniků. Opravdu je zapotřebí a nanejvýš důležité, abych fungoval už velmi časně ráno. Budu asi nucen vyzkoušet Váš postup změny návyků. I když velmi nerad, protže to asi nebude nic lehkého. Děkuji Vám. :)

Jsem rád, že jsem vám mohl poradit, i když z laického hlediska...:) Třeba máte někoho známého v těch nemocnicích, do kterých docházíte a mohl by jste se poradit třeba s neurologem.

Podle toho, co píšete, bylo by i možné, že máte přetížený organismus. Máte asi hodně náročnou práci, jak časově, tak psychicky a tělo se tomu brání i tím, že pomaleji startuje. Třeba i takový Syndrom vyhoření by v tom mohl mít prsty...:)

Zajímalo by mne, jestli někdy odpočíváte a jak intenzivně. Ono se taky může stát, že se najednou složíte, tělo řekne - dost a bude problém. Takže i stálé přepínání sil v tom asi může hrát roli.

Držím palce, aby se všechno zlepšilo.*palec*

mowla*
hodnocení

0x

Zkus rozcvičku a nebo sprchu...

dobreazdravecz
hodnocení

0x

Já taky začínám někdy až odpoledne zabírat. Je to tehdy, pokud jsem moc unavený. Pomůže spánek, několik dní po sobě spát více, nez obvykle.

Dále může ranní únavu způsobovat nevhodná strava. Pokud jíte chvíli před spánkem zejména těžká jídla, nedivil bych se. Stejně tak ale pokud odpoledne a večer nic nejíte. Tělo pokud nemá energii z jídla, tak musí dlouho spát. Pokud nemůže, nastupuje únava. S energy drinky bych byl opatrný, srdce máte jen jedno, to aby ste pak nepoznal ty přístroje i z druhé strany!

A co pitný režim. Máte dost tekutin?

Já bych začal řešit vaše problémy od jídelního lístku. Nějaké informace najdete i na mém webu (z nicku).

pipik
hodnocení

Dobrý den,

pitný režim asi moc nedodržuji. Vypiju tak asi litr tekutin denně. Měřám 170cm a výžím 70 kg. Na Vaše stránky určitě kouknu. Děkuji za ochotu pomoct. :)

Pití - to bude ono!

Únava je jeden z příznaků nedostatku tekutin. Malý přísun tekutin způsobuje i popletenost ve stáří, o nemocných ledvinách ani nemluvím.

Každý hrnek kávy od základní denní dávky odpočítat! Nejlepší pití je voda.

figurek*
hodnocení

0x

Zkuste fototerapii. Je to metoda, která udělala skřivana i z mojí ženy. Půjčte si někde hodně silný reflektor a namontujte ho do koupelny a než po ránu odejdete do práce, zkuste pobýt aspoň 20 minut v ostrém světle. To by vám mohlo pomoci. Kdyby nepomohlo, pak reflektor můžete odnést zase zpátky.

olaf71*
hodnocení

0x

slyšel jsem od huličů trávy, že jim to po dávce hrozně myslí a výkon nad 100%. *smich*

Tak to by asi pro někoho s tak náročným a odpovědným povoláním moc vhodnénebylo.

hop®

JJ, ale to říkají právě po tom brku *smich*

askmenow*
hodnocení

0x

Co pomáhá mě:

- pravidelný režim (spaní ve stejný čas, vstávání v podobnou dobu)

- pravidelné jídlo (nejen snídaně)

- jít spát několik hodin po jídle - lépe se spí

- kvalitní spánek - větranání, dýchání, dobrá matrace, tma, ticho - možná pomalu "startujete" proto, že váš spánek není kvalitní ... (Budíte se v noci? Chrápete?)

- vstávání i více než hodinu před odchodem z domova - pomůže mi to se rozkoukat. Dám si snídani, sprchu, namaluju se (asi neplatí pro vás ;) ), pak chvíli třeba koukám na televizi - když ráno spěchám, jsem celý den pomalá!

- pitný režim - minimálně 2 litry tekutin denně, ideálně vody, nezapočítává se káva a alkohol - četla jsem, že dokonce někteří lidé, kterým byl diagnostikován únavový syndrom, pocítili výrazzné zlepšení stavu, když začali pravidelně a hodně pít vodu. Mě to teda pomáhá, když se zapomenu a málo piju (nemám pocit žízně, musím to hlídat), jsem unavenější

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]