Nejste přihlášen/a.
Poradi mi někdo přítel chodi do hospody 3krat do tydne kolik vypije nevim,ale podle stavu jak dorazí tak počítám,ze dost a nadává mi sprosté tvrdím,ze je aalkoholik coz on odmítá když nejde do hospody tak si dá doma 6 kousku kdy se pozná aalkoholik nevím jestli s mim mám zůstat nebo odejít díky za radu
Zdravím. Beruško, pokud si přítel odmítá připustit, že má problém s alkoholem a je na Vás sprostý, utečte, dokud je čas. Bude se to zhoršovat. Pokud nevydrží bez pití, pak to nemusí dobře dopadnout. Je-li agresivní slovně, nebude to trvat dlouho a může Vás napadnout i fizicky. Když nechce se svým problémem nic dělat, budete vedle něho jen trpět. Takže radím, vemte nohy na ramena a pryč od něj. Nemáte snad zapotřebí nechat se slovně napadat pokaždé, když si něco vypije. Jen můj názor.
doplněno 29.07.12 10:34:Beruško, v příspěvku píšete - přítel..V dalším příspěvku píšete, že jste si ho vzala...Pak to tedy není přítel ale manžel. Dále uvádíte, že máte dítko a nemáte kam jít...O to je to horší, že je dítě svědkem něčeho takového. Odpověděla jsem a tím spíš, že máte dítě, byste měla věc řešit. Podle Vašich slov mám ale dojem, že řešit vlastně nic nechcete...Neubližujte sobě a dítěti, nebude Vám nikdy hůř samotné s dítětem, jak žít s mužem - agresivním alkoholikem a také chudák vaše dítě...To si zaslouží mít šťastné dětství, milující rodiče, klidný a bezpečný domov. Myslete na to, zda jste schopni mu toto zajistit za takových podmínek. Nemyslím to vůbec ve zlém, ale když nebudete myslet na sebe, myslete na vaše dítě.
Pokud si chcete být opravdu jistá, že je přítel alkoholik, projděte si nějaké čtení na internetu, např.
ale myslím si, že je to už zbytečné a že dobře víte, na čem jste.
Alkoholici mají jednu vlastnost, kterou vynikají a to, že se okolí donekonečna snaží přesvědčit o tom, že jsou v pořádku. Alkoholik je výborný lhář a všemi dostupnými prostředky si své lhaní obohacuje.
Pokud nebude sám chtít, nikdo mu z jeho "nemoci"nepomůže, stejně tak, jako mu nikdo nepomáhal se alkoholikem stát, bylo to jeho rozhodnutí.
Přejte mu štěstí, ať se z toho dostane, ale do té doby bude pro Vás lepší jít od něj, nebo Vás stáhne sebou.
Pryč od něj co nejdříve... na možný alkoholismus ukazuje to, že si odmítá přiznat problém... A i kdyby nepil, Vám nevadí, že Vám sprostě nadává?
Dnes vypije 6 piv několikrát do týdne, časem to bude každý den, pak začne dávku zvyšovat a bude to třeba 10 kousků... pak to přestane stačit a přejde na tvrdý alkohol. Dnes Vám sprostě nadává, ale časem Vás třeba i uhodí... Nechci být špatným prorokem, ale je to jedna z pravděpodobných variant, pokud se sebou ten člověk nezačne sám něco dělat.
A jedna rada na závěr (omlouvám se za použití kapitálek)... VAŠE CHYBA TO V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ NENÍ!
@Berusko40, na rozdíl od ostatních Vás nebudu chlácholit, že to není Vaše chyba, a že nic neděláte špatně.
Děláte tři závažné chyby:
1. Neposkytujete dítěti bezpečný domov (u alkoholika, jakým Váš manžel je, nikdy nevíte, kdy od "sprostého chování" a slovních útoků přejde k fyzickému násilí). Vzhledem k tomu, že manžel dítěti bezpečí neposkytne, je na Vás o to větší odpovědnost.
2. Dokud manželovi tolerujete jeho pití a nevhodné chování, nepřímo jej podporujete v pokračování. Alkoholik téměř nikdy nepřizná, že má problém s alkoholem, že už jde o závislost (neuvědomuje si to - přiznat si závislost bývá nejobtížnější krok v léčbě). V takovém případě nezbývá než dát na výběr: léčba + zachování rodiny nebo pít dál a Váš odchod s dítětem. (Většina alkoholiků podstupuje první léčbu na nátlak rodiny.)
3. Podceňujete závažnost problému a možnosti léčby. Podceňujete i svůj podíl na situaci a jakoby se snažíte snížit podíl/přesunout část své odpovědnosti za dítě ("nemáte kam jít") i za situaci (netrváte na tom, aby manžel situaci řešil a "nevěříte léčbě").
___ Co manželova rodina? Nepomohli by jeho rodiče? Určitě jim není jedno, že si jejich syn ničí zdraví a rodinu, případně že svým pitím ohrožuje rodinu včetně jejich vnoučete.
___ Poznámka: Mýlíte se ohledně procenta úspěšnosti léčby. Záleží samozřejmě na tom, jakou léčbu člověk absolvuje. Nejlepší výsledky mívá ústavní léčba, ale někomu "nesedne". Pak nastupuje ambulantní léčba nebo Anonymní alkoholici. Prvoléčba (ústavní) zabere u necelých 65 % závislých (pokud ale pokračují v ambulantním doléčování, procento se zvyšuje), další procenta přibývají po recidivách a opakovaných léčbách. I kdyby byla šance 50 : 50, stojí za to trvat na léčbě.
doplněno 29.07.12 15:32:Předpokladem výše uvedené úspěšnosti léčby je to, že alkoholik si uvědomí, že má s alkoholem problém, nahlédne závažnost problému, a že chce problém řešit (že se chce léčit). Pokud někdo léčbu absolvuje pouze na nátlak rodiny, a nadále se domnívá, že není závislý, bývá úspěšnost nižší.
Beruško, fofrem utíkejte a ani se neohlédněte zpět. Určitě jej máte ráda, ale to nemění situaci, že váš přítel je alkoholik a tím hůře, že si to nepřizná. Jistě tvrdí, že ma vše pod kontrolou, má prdlajs. Vím o čem píši, žila jsem s alkoholikem, až došla trpělivost a prohlásila jsem - buď já nebo hospoda. Nepomohly sliby, nářky, pláč, komunikace ... Hospoda zvítězila a já odešla. U mě to bylo ztracených pár let.
Dejte příteli šanci např. že do půl roku se může k vám vrátit. Za předpokladu, že na sobě bude pracovat a bude navštěvovat např. lékaře, nemusí se hned nechat zavřít na protialkoholní léčbu. Je důležité, aby mu docvaklo, že jeho pití není normální konzum. Jan si to uvědomí, je pak šance, že nebude závislák a bude žít jak v pohádce. Pokud neodejdete - nic se nezpraví.
doplněno 29.07.12 10:31:beruško - vy neděláte nic špatně! Problémy jsou od toho aby se řešily a ne říci - já nemám kam jít. Vždy je řešení - babička, tetička, sourozenec a třeba kamarádka na druhém konci republiky, azyl pro matky s dětmi... Je to jen třeba na měsíc, tak aby manžel měl čas přemýšlet. Je dobře, že jste doma s dítkem a nejste vázaná v místě bydliště na práci. Znám pána, který má diagnozu kvartální alkoholik. Já se tomu smála, ale je to fakt. On třeba dva měsíce nepije NIC a pak se zrubá pod obraz, že čuně je krásný výraz. Bojuje s tím 2 roky, chodí do poradny a dělá pokroky. Jen prý nemůže jít kolem hospody neboť větrák jej přímo táhne dovnitř.
Díky za názor já vím,že dělám chybu,ale vzala jsem si ho pŕed rokem a 4roky jsme spolu chodili -nebydleli tak jsem nevědela co dělá když s nim nejsem.Byli jsme na dovolene v Chorvatsku na 14dni a nedotkl se pití nevím co dělám špatně jestli je chyba ve me vyrůstala jsem v rodině kde pila matka tak jsem si říkala,že si nikdy nevezmu člověka co pije.A další problém je,že nemám kam jít mám jedno malé ditko.
Na začátku si přestaňte říkat, co děláte špatně. Špatně se chová on. Jak tady již bylo řečeno, utíkejte, dokud je čas, časem Vás i dítě klidně může začít mlátit, tak to u agresivních alkoholiků bývá.
Že nemáte kam jít? POkud máte práci, stačí na začátek malinká garsonka. Pokud nepracujete, nenajde se nějaká kamarádka, u které byste dočasně mohly zůstat? V krajním případě i azylový dům - a co rodiče? Ti by nepomohli?
Věřte, že všude to bude lepší, než zůstat s takovým člověkem. Na vyléčení moc nevěřím, vyléčí se jen pár lidí, navíc to trvá dlouho a bůhví, co přijde během odvykacích stavů.
Dobrý den. Nesouhlasím s vaší poslední větou. Asi o léčbě nic nevíte. Sám jsem léčený alkoholik a abstinuji 14let. Znám a stýkám se s několika desítkami podobně "postižených". Přeji pěkný den. M.
Jasně jsem psala, že se vyléčí pár lidí (dobrá, i kdyby desítky, pořád to bude hrubá menšina). Kolik lidí na nás pije? O dosti více, než se jich léčí, navíc dost lidí do toho spadne znova. Pokud jste se Vy vyléčil a držíte se, máte můj obdiv, ale každý to opravdu nezvládne. A hodně alkoholiků to ani zvládnou nechce...
doplněno 29.07.12 12:12: Kartaginec - jojo, asi jsem špatně použila "vyléčený"...
No tak ono se to dá brát i jjako formální rozdíl. O statistikách se bavit netroufnu, ale podtrhnu jednu podstatnou věc: k úspěšné léčbě je nutné, aby ten dotyčný chtěl. (i když to samozřejmě nestačí). A to, zdá se, není případ, o který tady jde.
Fandím vám. Navíc správně říkáte, že jste léčený alkoholik, nikoli vyléčený. Vy o tom prostě víte své, čímž bych opravil martinaa: nevyléčí se žádný, jsou jen abstinující alkoholici a blahopřeji vám, že se vám podařilo se k nim zařadit.
Jinak má jistě martinaa pravdu v tom, že takový výkon bude spíš výjimečný; ale zase nikoli tak řídký. Váš případ není důkazem, že se to podaří (skoro) každému (o to je úctyhodnější), ale dokazuje, že to jde.
Souhlasím s Momo. Manžel je léčený alkoholik a po půlročním pobytu v 'Želivi abstinuje už 7 let. Klobouk před ním dolů. Mluví, jedná a chová se úplně jinak, než dřív. Dokáže zajít do hospody, dát si oběd a limonádu.
Vím, že je to celoživotní boj a nikdy nemůže člověk říct, že to má za sebou. Jen nesmí přijít ten spouštěcí moment.
Mohu napsat, že všech, kteří tím prošli a vydrželi, si nesmírně vážím. Jaga.
Věřím pouze v pobytovou léčbu. Manžel se předtím 2 x pokoušel o ambulantní, ale bylo to úplně na nic. Až pobyt, řád, povinnosti a kontakt s ostatními alkoholiky mu pomohl poznat problém v celé jeho šíři. Co je zajímavé, za svůj pobyt se nestydí, sám o něm hovoří ochotně a vzpomíná na některé spolupacienty, na drobné legrácky a především na povinné procházky se sestrami nádhernou přírodou Vysočiny.
Jak poznat alokoholika? nevydrží bez svého milého pitíčka,je bez něj nevrlý,tělo si to žádá a podvědomě ho nutí aby hledal,je to droga jako každá jiná.Návyková.Žil jsem v rodině alokoholiků a tak moc dobře vím co je člověk schopen udělat aby dostal po čem tělo touží.Alkoholik může pár dnů nepít,ale jakmile si čuchne,lítá v tom opět.Znám pár vyléčených lidí,co si už k lávhi ani nečuchne a vždy to bylo po nějakém zážitku,ochrnutí nohou z důvodu nekonzumování stravy a jen přikrmování z láhve,atd atd. Šance že se ten Váš vyléčí tu je,ale kolik% to si odhadnout netroufám.Záleží co mu je bližší,jestli Vy a rodina nebo lahvinka něčeho lepšího.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.