Nejste přihlášen/a.
Když pracovník v podniku dovrší důchodový věk,a nepodá si žádost o důchod,platí to,že dál pokračuje v zaměstnání?Aniž by cokoliv někomu sděloval?
děkuji sépi
Skutečně to není důvod k rozvázání pracovního poměru. Navíc pokud z hlediska pracovního nasazení není co vytknout. Asi bych to řešila pohovorem, promluvila o její nebo jeho výhledu. Možná na to čeká. Navíc zaměstnavatel by měl vědět, jak dlouho by ještě chtěl /a/ pracovat už vzhledem k tomu, že by měl /a/ zaučit nového pracovníka. Asi je špatná komunikace a to neprospívá ani jedné straně.
...nečeká bohužel
je to člověk,který umí,ale povahově dost nesnášenlivý ( a co je horší - nikdo s ním nechce jít do konfliktu (takže pracovní prostředí je dost dusné
chápu,že zaměstnanec má pracovat,ale pokud je to v ovzduší,kde je napětí a nevole,není to jednoduché ...děkuji za odpověď sépi
Chápu Vás na 200%. Sama jsem šéfovala přes 30 let, ale měla jsem štěstí na podřízené, už i proto, že jsem měla šanci do výběru hovořit. Ale nevybrala jsem si sousedy, ti se nastěhovali. I když jsem se snažila zpočátku rozumně domlouvat, nakonec jsem se radši po více než 40 letech odstěhovala já. A dobře jsem udělala. Takže jsem si vyzkoušela na vlastní kůži, že jsou tací, pro které jsou hádky a bezdůvodné tahání po soudech kořením života, i když je to stálo hodně peněz. K Vašemu problému : ještě zkuste požádat nadřízeného šéfa, aby s ním nebo s ní pohovořil. Pak už Vás zachrání nějaká organizační změna, je to sice ošklivé, ale pokud to zachrání pracovní klima? V napjatém ovzduší se nejen špatně pracuje, ale bydlí - potom by to mohlo být na "Chocholouška".
Odejít do starobního důchodu je právo (po splnění podmínek), nikoli povinnost. Nikdo nemůže nikoho nutit odejít do důchodu. Pokud se někdo dožije v práci důchodového věku a nepodá si žádost o důchod (nemusí!), normálně pracuje dál, dokud chce on a dokud chce zaměstnavatel. Může dostat výpověď jako každý, ale ne z důvodu dovršení důchodového věku.
doplněno 12.11.08 20:22:Obvykle zaměstnavatel dobře ví, kdo má kdy nárok na důchod, a projedná s těmito lidmi, co zamýšlejí. Řekne jim např., jestli s nimi počítá dál nebo čeká, že požádají o důchod (nemůže je donutit). Není rozumné ani z jedné strany, aby se spolu o tom vůbec nebavili a zaměstnanec zničehonic odešel do důchodu... tak se normálně nejedná.
díky moc za odpověď .)i když není moc potěšující protože pokud mám takového pracovníka,který odejít do důchodu nechce a já mu z tohoto důvodu nemůžu dát výpověď,tak ho tam prostě mít budu,jelikož pracovně nemá chybovost,ale ve vztahu s kolektivem je stav neúnosný
...ach jo ...
sépi
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.