Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Starobní důchod vs pokračování v práci

Od: sepi® odpovědí: 5 změna:

Když pracovník v podniku dovrší důchodový věk,a nepodá si žádost o důchod,platí to,že dál pokračuje v zaměstnání?Aniž by cokoliv někomu sděloval?

děkuji sépi

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

3x

Skutečně to není důvod k rozvázání pracovního poměru. Navíc pokud z hlediska pracovního nasazení není co vytknout. Asi bych to řešila pohovorem, promluvila o její nebo jeho výhledu. Možná na to čeká. Navíc zaměstnavatel by měl vědět, jak dlouho by ještě chtěl /a/ pracovat už vzhledem k tomu, že by měl /a/ zaučit nového pracovníka. Asi je špatná komunikace a to neprospívá ani jedné straně.*mala*

hodnocení

...nečeká :( bohužel :( je to člověk,který umí,ale povahově dost nesnášenlivý ( a co je horší - nikdo s ním nechce jít do konfliktu (takže pracovní prostředí je dost dusné :( chápu,že zaměstnanec má pracovat,ale pokud je to v ovzduší,kde je napětí a nevole,není to jednoduché ...děkuji za odpověď sépi

lidka*

Chápu Vás na 200%. Sama jsem šéfovala přes 30 let, ale měla jsem štěstí na podřízené, už i proto, že jsem měla šanci do výběru hovořit. Ale nevybrala jsem si sousedy, ti se nastěhovali. I když jsem se snažila zpočátku rozumně domlouvat, nakonec jsem se radši po více než 40 letech odstěhovala já. A dobře jsem udělala. Takže jsem si vyzkoušela na vlastní kůži, že jsou tací, pro které jsou hádky a bezdůvodné tahání po soudech kořením života, i když je to stálo hodně peněz. K Vašemu problému : ještě zkuste požádat nadřízeného šéfa, aby s ním nebo s ní pohovořil. Pak už Vás zachrání nějaká organizační změna, je to sice ošklivé, ale pokud to zachrání pracovní klima? V napjatém ovzduší se nejen špatně pracuje, ale bydlí - potom by to mohlo být na "Chocholouška".

hodnocení

1x

Odejít do starobního důchodu je právo (po splnění podmínek), nikoli povinnost. Nikdo nemůže nikoho nutit odejít do důchodu. Pokud se někdo dožije v práci důchodového věku a nepodá si žádost o důchod (nemusí!), normálně pracuje dál, dokud chce on a dokud chce zaměstnavatel. Může dostat výpověď jako každý, ale ne z důvodu dovršení důchodového věku.

doplněno 12.11.08 20:22:

Obvykle zaměstnavatel dobře ví, kdo má kdy nárok na důchod, a projedná s těmito lidmi, co zamýšlejí. Řekne jim např., jestli s nimi počítá dál nebo čeká, že požádají o důchod (nemůže je donutit). Není rozumné ani z jedné strany, aby se spolu o tom vůbec nebavili a zaměstnanec zničehonic odešel do důchodu... tak se normálně nejedná.

hodnocení

díky moc za odpověď .)i když není moc potěšující *nevi* protože pokud mám takového pracovníka,který odejít do důchodu nechce a já mu z tohoto důvodu nemůžu dát výpověď,tak ho tam prostě mít budu,jelikož pracovně nemá chybovost,ale ve vztahu s kolektivem je stav neúnosný*zed*...ach jo ...*ee* sépi

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]