Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyrovnání SJM

Od: luciferka* odpovědí: 4 změna:

Po třech letech u soudu jsme se dobrali konkrétních čísel z kterých vyplývá jakou částku mi bývalý manžel musí vyplatit. Ty čísla jsou neoddiskutovatelná, jelikož se jedná o rozdíl na účtech různých spořících účtú a vyrovnání za firmu která byla oceněna znalcem a kterou po rozvodu měl v užívání výhradně on. Zajímalo by mě, jestli když to soud tzv. odklepne aby mi tyto peníze vyplatil, jak on může postupovat aby se placení vyhnul, je mi jasné že se může odvolat a to je další rok. Pokud ovšem neprokáže že na tyto peníze nemám nárok, lze třeba počítat úroky z "dlužné" částky?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

0x

Myslím, že je zbytečné vymýšlet, jak by se bývalý manžel mohl snažit obejít rozhodnutí soudu.

V případě, že by částku o níž rozhodne soud, nevyplatil ve stanoveném termínu, měla byste nárok na úrok z prodlení.

doplněno 30.07.12 00:31:

Před nabytím právní moci přece nejde o odložení platby. Částka bude splatná až po konečném výroku soudu a po nabytí právní moci. Stanoví-li soud i datum splatnosti, počítal by se úrok z prodlení až od stanoveného data.

luciferka*
hodnocení

Tomu rozumím, ale když se odvolá před nabytím právní moci rozhodnutí soudu? Může tímto platbu odložit a mně jde o to, že pokud u odvolacího soudu on neprokáže že na ty peníze nárok nemám, tak mi musí vyplatit částku původní? Je to nelogické, ať prokáže je nemám nárok na tuto částku, v opačném případě by měl platit úroky. Jen se ptám, jestli to takto upravuje nějaký zákon.

vsimavy

Logické by bylo, když rozsudek nenabude právní moci, tak žádný závazek není splatný. Když žádný závazek není splatný, tak z jeho prodlení nemůže být žádný úrok z prodlení. Ale možná to je taky jinak :)

luciferka*
hodnocení

No, tak to asi bude, jak říkáte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]