Nejste přihlášen/a.
Dřív, než ze sebe udělám blázna u lékaře, zkusím se ještě poptat anonymně
5 let jsem byla hodně pracovně vytížená. Dělala jsem denně od 8 do 18,19,20... Někdy i soboty, občas práce doma... Když bylo třeba, dělala jsem nějakých 26 dní v měsíci. Práce byla zajímavá, dobře placená, ale hodně psychicky náročná. Prakticky jsem neměla dovolenou, při odchodu mi byla proplácená ještě celá loňská. Na jaře jsem se rozhodla odejít, protože se to podepisovalo na mém osobním životě. Plánovala jsem zůstat chvilku doma a pořádně si odpočinout.
Začala jsem pravidelně a dobře jíst, shodila jsem nějaké kilčo nabrané po fast foodech (ale zase žádný extrém), začala jsem chodit na dlouhé procházky se psem. Bydlíme na vesnici, takže v podstatě idylka - ráno kafíčko a knížka na zahradě, večer vínko a klid...
Čekala jsem, že si odpočinu a plná síly se vrhnu do práce. JENŽE místo toho jsem pořád neskutečně unavená. Jsem doma třetí měsíc a spíš mám pocit, že se to zhoršuje. Jsem pořád ospalá, malátná, bolí mě celý člověk. Nikdy jsem neměla nijak mizernou kondici, teď se mi stalo, že jsem ušla 5km a měla jsem pocit, že prostě nedojdu zpět domů. Snad hodinu jsem odpočívala a pak jsem se pomalu ploužila zpět. Pak jsem prospala snad 12 hodin. Unavují mě banality, nedávno jsem vařila pro více lidí a po loupání brambor jsem byla vyřízená... Fakt jsem nikdy nebyla fyzicky shnilá a tohle mě zaráží.
Nejsem nijak nemocná, nikdy jsem nemarodila. Mám tedy nízký tlak, okolo 100/50, byla jsem u několika lékařů, ale prý se to neléčí. Navíc tlak mám nízký leta, a problémy jsem neměla. V podstatě mi nic není, nic mě nebolí... Jen jsem unavená. Mám ve svalech takový ten pocit jako při vysoké horečce - že neudržíte ani hrneček, všechno jakoby bolí, ikdyž nebolí... Nemám žádné jiné příznaky. Jen mi občas otékají uzliny za ušima, ale nijak to nebolí a za chvíli odezní.
Náš vesnický doktor léčí vše paralenem a horkým čajem, tak nevím, kam se vydat. Myslím, že když někomu řeknu že se válím doma a stěžuju si na únavu bude mě mít za blázna.
Jsem vážně cvok? Těhotná ani HIV nejsem...
Dobrý den.
Pět let jste pracovala tvrdě a bez odpočinku. Svému tělu i psychice jste zřejmě dala dost zabrat.
Teď, když už jste teoreticky v klidu, necítíte se dobře. Zdravotní problémy ( i ty psychosomatické) se většinou projeví právě v tom klidu.
Zcela jste změnila svůj životní režim a v tom bude problém. Podle mě to chce čas, než si prostě zvyknete na nový režima a tělo se po pětiletém náporu dá dohromady. Určitě jezte hodně vitamínů, dopřejte si pohyb, odpočinek (ne nadměrný) a hlavně si najděte nějakou činnost, která by Váš život zase naplnila.
Dobrý den. Tak jsem si přečetl všechny Vámi napsané řádky. Byla to fuška! V každém přídapě jděte k jinému doktorovi. Třeba bych ho i změnil za nějakého městského, protože takoví ti vesničtí, jak sama říkáte, jsou na nic, protože už jsou většinou v důchodu, nejde jim často ani o zdraví pacientů, protože už to dělají celý život a svoji "klientelu" mají díky tomu, že už k nim chodila babička, maminka, vnučka...A hlavně to dělají špatně. Viz ten Paralen. Já jsem zažil např. to, že jsem se pořád dusil jako 3letý kluk a doktorka mi psala Mucosolvan a pak jsem dostal v létě u vody najednou takový záchvat, že mě naši odvezli do Motolské nemocnice a tam mi diagnostikovali rozsáhlé astma. A podotýkám, že to nebylo na vesnici, ale v Praze. Takže se porozhlédněte po nějakém jiném lékaři. Jako Váš hlavní problém bych viděl špatnou stravu. Podle mě ráno vstanete, nakopnete se kafem, to znamená, že za dvě hodiny jste opět unavenější, než, když jste si ho dala a pak celý den jíte to, co Vás napadne a když máte hlad. Tím chci říct, že jíte hodně nepravidelně. Dle mého názoru jíte pravidelně akorat oběd a občas večeři. A to je ten problém. Musíte dát dohromady jídelníček. Musíte přijímat všechny složky, které potřebuje Vaše tělo k životu a hlavně ovoce a zeleninu. Proto jste tak unavená. Chybí Vám vitamíny. Myslím čerstvé vitamíny, ne nějaké "šumáky" do skleničky. Takže normálně ráno vtaňte, místo kávy si udělejte třeba mléko nabo kakao, pak si jděte sednout na tu zahrádku s knížkou, dopopledne si udělejte nějakou svačinku, třeba zeleninový salát nebo nějakou mandarinku či pomeranč, co Vám chutná, pak jděte třeba s tím psem někam po vesnici, pak si uvařte oběd teplý, to určitě víte jako žena, jaký (jsem chlap a do vaření se nepletu, když nevařm sobě zrovna
)a pak si na hodinu lehnětě a na všechno zapoměňte. Klidně můžete i usnout, tím lépe. Váš organismus ztráví oběd a až vstanete, budete mít sílu, protože jste nejdela za pochodu a všechno jste ztrávila do nudličky. Potom se můžete jít zase někam projít, zaběhat, když budete chtít, zase si vezměte nějaou zeleninu nebo ovoce (třeba jablka se skořící jsou vynikající, ale každý má jiné chutě) a na večeři si dejte také něco, co Vám chutná. Hlavnně pořád hodně pijte. Aspoň 3litry tekutin ve Vašem případě. A klidně ne jen vodu, ale občas i sladkého něco. V cukru je energie. A snažte se jíst k večeři aspoň tmavé pečivo. Jsou v něm vzácné cukry a ty Vy potřebujete. A k tomu doktorovi potom, pokud se to nezpelší. On Vám udělá krevní testy a třeba Vás u doporučí k nějakému výživovému poradci či někam dál.
Tak hodně zdraví a pamatujte: Jste to, co jíte = zvadlé jídlo bez chuti a nápadu = unavený a zvadlý člověk
Vyměňte doktora a dejte si důkladně vyšetřit krev. Já znám z vlastní zkušenosti velké příznaky únavy při chudokrevnost - nedostatku železa. Trpím na to celý život a když chvíli železo neberu, tak už to po určité době poznám, že se mi opět v krvi snížilo. Člověk je unavený, chce se mu spát, zadýchává se, padají vlasy atd...Já chodím jednou ročně na kardiologii kvůli vysokému tlaku a tam mi vždy udělají úplné rozbory krve, tak vím, jak na tom jsem. Zkuste si dát vyšetřit krev a uvidíte, někdy se za únavou skrývá vážná nemoc. Hodně to je i v psychice a radosti ze života. Tak ať se Vám to podaří vyřešit.
Tipuji to na vyhoření, případně ve spojení s únavovým syndromem, který si "lze vypěstovat" životním stylem (Váš způsob práce je "krásným" příkladem a nesprávnou životosprávou. Obojí patří do rukou odborníka.
Kvůli podobným problémům jsem musela po více než 16 letech odejít ze školství, odhaduji, že bych se tam tak za 1 až 2 roky mohla zase vrátit (po 6 až 7 letech).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.