Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

PN- musim inf. firmu o kontrole a vysledku?

Od: miep odpovědí: 3 změna:

Ráda bych vás poprosila o radu. Jsem několik měsíců v pracovní neschopnosti, kterou jsem nastoupila behem vypovedni lhuty. Neslo o hozeni se marod, opravdu mam velke zdrav. problemy. Zamestnavatele - sefovou - jsem informovala pres webovy pristup k firemnimu emailu o tom, kdy mam kontrolu a jestli zustavam dal v neschopnosti. Pote mi byl odepren veskery pristup do emailove schranky a na vsechny dalsi zvenku dostazitelne webove portaly firmy.

Zamestnavatel na me nekolikrat posilal opakovanou kontrolu, zda jsem opravu doma mimo vychazek. Nechapu proc, protoze nemocenskou uz dostavam pouze od OSSZ.

Ted me kontaktovala personalistka s tim, ze chce, abych jim davala vedet, kdy mam dalsi kontrolu u lekare a jestli i nadale zustavam v pracovni neschopnosti. Spise mam obavu, aby to nevzali jako nastroj toho, jak me efektivneji nachytat mimo domov.

Myslim si, ze toto neni moje povinnost, spise otazka dobrych mravu, protoze samozrejme zasilam potvrzeni o trvani nemoci ke konci kazdeho mesice.

Můžete mi prosím poradit? Moc děkuji.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ron*
hodnocení

0x

Dobrý den.

Jste povinen zaměatnavateli odevzdat každý měsíc Potvrzení o trvání pracovní neschopnosti (je to omluva Vší nepřítomnosti v zaměstnání. Nezáleží na tom, kdo vyplácí nemocenské dávky). Vaši další návštěvu u lékaře jim sdělovat nemusíte, je to pouze Vaše dobrá vůle a projev spolupráce se zaměstnavatelem. Pokud k Vám OSSZ chodí na kontroly, má na to právo. Přijdou-li k Vám na kontrolu v době, kdy máte vycházky nebo,kdy jste na plánované kontrole u lékaře, pak nemáte žádný problém.

iz*
hodnocení

0x

Nemýlím-li se šlo o výpověď ze strany zaměstnavatele, takže Vaše nemoc zastavila běh výpovědní lhůty. Váš pracovní poměr by měl skončit až odpracováním zbytku výpovědní lhůty po skončení nemoci.

___ Doručování písemností zaměstnavateli je možné následovně: - osobně na pracovišti - prostřednictvím 4eské pošty na adresu sídla zaměstnavatele - zaměstnavateli, který má datovou schránku, je možné zasílat do ní - telefonicky (nepříliš důležité informace (u kterých nepotřebujete doklad o odeslání)

Na elektronickou adresu zaměstnavatele je možné zasílat s jeho předchozím souhlasem (který ale zaměstnavatel může odvolat).

___ Zaměstnavatel může dát podnět OSSZ k provedení kontroly dodržování léčebného režimu kdykoliv v průběhu nemoci.

___ Zaměstnavatele jste samozřejmě povinna infomovat o plánované kontrole u ošetřujícího lékaře (zaměstnavatel potřebuje vědět, jak dlouho ještě nemoc potrvá, aby se podle toho mohl zařídit). Já jsem toto vždy řešila telefonátem, v němž jsem zaměstnavateli sdělila, že nemoc trvá, a informovala jsem jej o datu příští kontroly.

S výjimkou prvních 21 dnů nemoci nejste povinna zaměstnavatele informovat o době a délce vycházek. A nejste povinna jej informovat o podrobnostech či průběhu léčby (můžete obecně říct, že je zdravotní stav stejný, případně že se mírně zlepšil,...). Zaměstnavateli nic není do toho, co vše v rámci léčby absolvujete, jaká podstupujete vyšetření, zda či kdy docházíte na rehabilitace apod.

Pro zaměstnavatele jsou podstatné informace týkající se trvání/délky nemoci.

doplněno 26.07.12 17:48:

Oprava: České pošty

autordotazu
hodnocení

Ano, šlo o výpověď ze strany zaměstnavatele z důvodu organizačních změn. Moje pracovní pozice byla zrušena v lednu 2012.

Od ošetřující lékařky jsem slyšela, že na odpracování zbytku promaroděné výpovědní lhůty mám nárok, ale že nejde o povinnost. Plánuji proto po skončení PN podepsat prohlášení, že se tohoto nároku vzdávám.

Datum konce výpovědní lhůty už proběhlo - poslední den v březnu. Mám povinnost informovat zaměstnavatele o kontrolách a pokračování/nepokračování PN i v případě, že posílám potvrzení od lékaře k poslednímu dni měsíce, že PN pokračuje? Měla jsem za to, že informovat o kontrolách a dalším trvání neschopnosti je spíše záležitostí dobrých vztahů na pracovišti a že nejde o povinnost v mém případě, kdy byla moje pracovní pozice bez náhrady zrušena.

Děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]