Nejste přihlášen/a.
Ahoj všichni , mě je 13 let a ńedostávám žádné kapesné . A nevím jestli je správné abych si o ně řekla rodičům . Ale myslím že jo , a hlavně nevím vlastně o kolik bych si měla říct? Něckdo jsem četla že pro 2 . stupeň žš je to asi 300-500 kč / měsíčně . My jsme celkem bohatí a rodiče si mohou dovolit takových 500 kč / měsíčně mi dávat . Ale mě to příjde trochu moc , asi by mi mohli dávat okolo 250-300 kč / měsíčně . Bude mi to stačit? A není to moc? a nebo snad málo? prosím pomozte mi
Ahoj Klar. Víš, to není povinnost rodičů, dávat dětem kapesné. Proto je to vždy na jejich uvážení. Někdo to uznává, jiný ne. Záleží tedy na tom, jak se s rodiči domluvíš a zda na Tvůj požadavek přistoupí. Píšeš, že jste celkem bohatí a rodiče, že si mohou dovolit Ti dávat takových 500,- Kč / měsíčně. Jak jsi na to přišla, kolik si toho rodiče mohou, či nemohou dovolit? Máš představu o tom, kolik platí různé poplatky, kolik měsíčně vydají za stravu, oblečení, Tvoji spokojennost, věci do školy, zda Ti nespoří atd.? Je Ti 13 let, určitě Ti rodiče koupí a pořizují to, co potřebuješ a nešetří na Tobě. Zeptat se jich samozřejmě můžeš. Pokud doma pomáháš atd. určitě jim nebude dělat problém, zvážit to. Jakou částku by Ti dávali, to bych nechala čistě na jejich uvážení a počkala, kolik by byli ochotni a schopni ze svého rozpočtu pro rodinu, dát Ti, jako kapesné.
doplněno 25.07.12 13:15:Není zač. Na to by rodiče přistoupit mohli. Je to rozumná částka.
Mám za to, že zodpovědný rodič dává dítěti přiměřené kapesné. Dítě se tak lépe naučí hospodařit s penězi. Na vlastní kůži pozná, že když utratí peníze za dva dny, nezbyde mu už nic až do příštího kapesného. Může se také učit šetřit na něco vysněného. Dobře funguje, když rodiče slíbí, že mu přispějí třeba polovinu, když si našetří zbytek dítě samo. Já dostávala kapesné od svých šesti let a nijak bohatí jsme nebyli. Pamatuju si, že ve druhé třídě jsem dostávala sedm korun týdně. Díky tomu jsem si mohla sama občas koupit nanuka nebo lízátko a s bratrem společně jsme si úplně sami našetřili na videokazetu s pohádkou 250,- Kč mi pro třináctiletou slečnu přijde adekvátní. Naučíš se lépe znát cenu peněz
Claire, plně respektuji Váš názor. Ale píšete, že zodpovědný rodič dává dítěti přiměřené kapesné. Vy jste dostávala kapesné od šesti let a věřím, že je takových dětí více. Inu, proč ne, pokud to tak měli Vaši rodiče nastaveno? Ale pokud si to rodiče opravdu nemohou dovolit, jejich příjmy stačí sotva na to, aby pokryli výdaje a zaopatřili své děti, neznamená to přece, že jsou nezodpovědní, protože jim nezbývá na kapesné pro dítě, které je ještě na základní škole. Pokud mu zajistí pomůcky, stravu, jízdné atd...Leckde musí dítě kapesné oželet a o rodičích se opravdu nedá říct, že byli méně zodpovědní, než ti, kteří kapesné svým dětem dopřejí. Hospodařit s penězi se dítě naučí, až si je samo bude vydělávat a ne dostávat od rodičů. Je to samozřejmě jen můj názor a pohled na věc z druhé strany.
Kapko, velmi chudé rodiny jsou samozřejmě trochu jiná kapitola. Stejně si ale myslím, že základy finanční gramotnosti by měl člověk pochytit ještě na základní škole. A učit se hospodařit s penězi po první výplatě? To už je opravdu pozdě - pak mají žně akorát ti podvodníci, co nabízí super výhodné půjčky s astronomickými úroky. Vždyť přiměřené kapesné neznamená 500,- pro deváťáka (v 9. třídě jsem dostávala 100,-), ale spíš jsem myslela právě kapesné přiměřené životní úrovni celé rodiny. I kdyby to mělo být padesát korun, i tak se člověk může naučit zodpovědnosti. Pak mohou rodiče kapesné zvyšovat s tím, že si z něj dítě bude platit např. telefon nebo MHD atd...
Ahoj Klár. Kapkanaděje, to napsala krásně. Mám také děti a hlavně nyní vnoučata, některá už studují. Mohu Ti napsat, co radím vnoučatům, když chodí na radu. Vysvětlit vše rodičům, na co to potřebují. Píšeš, že rodiče jsou bohatí. Naše vnoučata mají už od 10 let, účet v bance, svojí kartu, kde je na měsíc, uvolňována určitá částka, kterou mohou vybrat. Částka je podle toho, kolik vnouče má let. Určitě rodiče budou rádi, že chceš mít možnost si některé platby hradit sama, třeba obědy v jídelně. Rodiče budou mít možnost sledovat, kolik peněz měsíčně vybereš a Ty si můžeš skutečně vybírat, jen tolik kolik potřebuješ. Ale hlavně, budeš už trochu více, než jen obyčejná třináctka s kapesným. Ty sama, budeš mít větší odpovědnost, můžeš si kupovat v marketech věci do školy, různé drobnosti. Jen můj názor.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.