Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pracovní úraz

Od: bukla odpovědí: 10 změna:

Ahoj, prosím potřeboval bych poradit.

Měl jsem úraz, žádal jsem bolestné a stížení společenského uplatnění.

Teď mi pojišťovna poslala vyrozumívací dopis pojištěnému k pracovnímu úrazu, že mi zaplatí bolestné 3000kč, ale neposlali mě stížení společenského uplatnění.

Zajímalo by mě kdy mi pojišťovna pošle peníze za stížení společenského uplatnění? Máte někdo zkušenost?

Díky za odpověď.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

3x

Dobrý den, Buklo,

za pracovní úraz i za jeho trvalé následky odpovídá zaměstnavatel, u něhož se Vám pracovní úraz stal, a to i do budoucna, a i v případě, že by pracovní poměr skončil.

Bolestné, odškodnění, náhrada ušlé mzdy i stížení společenského uplatnění ... jsou plněním z povinného úrazového pojištění zaměstnavatele. Pojišťovna má závazek vůči zaměstnavateli, který je plátcem pojistného, nikoliv k jednotlivým zaměstnancům. Pojišťovna Kooperativa, u které je pojištěna většina zaměstnavatelů, dokonce na svém webu uvádí, že partnerem k jednání pro jie zaměstnavatel (s jednotlivými zaměstnanci jedná obvykle jenom v případě zániku zaměstnavatele).

Veškeré nároky je tedy nutné uplatnit prostřednictvím zaměstnavatele.

Kdy se Vám úraz stal? Trvalé následky se posuzují až po roce.

Obecně: Pojišťovna plní až po skončení léčby (ne hned po skončení neschopenky, ale až po skončení rehabilitací, lázní, ...); po doručení veškerých podkladů má lhůtu 60 dnů, ale v některých případech to trvá 90 i více dnů.

___ Odpovědnost zaměstnavatele do budoucna se vztahuje na opakovanou pracovní neschopnost pro tentýž pracovní úraz, a to i v případě, že byste už pracoval pro jiného zaměstnavatele. V takovém případě byste měl nárok na totéž, jako u první neschopenky, jen by se vše počítalo z nově dosahovaných výdělků.

doplněno 22.07.12 02:23:

Oprava: ... se vztahuje i na ...

bukla
hodnocení

Pojišťovna mi poslala bolestné 3000kč. Ale zajímalo by mě kdy mi pošle stížení společenského uplatnění?

Nevíte kdy to pojišťovna posílá?

iz*

Vždyť jsem Vám to napsala:

Pojišťovna plní až po skončení léčby (ne hned po skončení neschopenky, ale až po skončení rehabilitací, lázní, ...); po doručení veškerých podkladů má lhůtu 60 dnů, ale v některých případech to trvá 90 i více dnů.

A pozor, stížení společenského uplatnění (trvalé následky) se hodnotí až po roce (až se zdravotní stav stabilizuje).

hankauk*
hodnocení

1x

Buklo, nepatří náhodou stížení společenského uplatnění do trvalých následků?! Jestli jste na ně nebyl pojištěn, pak mám obavu, že vám pojišťovna ani nic nezaplatí. Prostudujte si podmínky vyplácení, které máte u smlouvy a určitě můžete kontaktovat i vaši pojišťovnu na telefonu. Tam vám poradí, jak ev. dále postupovat. Nepočítejte ale s tím, že by vám případné pojistné vyplatili hned. Musel byste na prohlídku k lékaři určenému pojišťovnou a ten by musel vypracovat posudek. Na základě jeho posudku pak pojišťovna vyplatí příslušné pojistné.

bukla
hodnocení

Díky za odpověď.

Jedná se o trvalé následky. Úráz byl pracovní, stal se mi v práci. Nevím na co firma byla pojištěna.

hodnocení

0x

Mě život naučil, že je třeba pojišťováka, místo křesťanského pozdravení, srazit se schodů dříve, než promluví! *hej*A při pracovním úrazu jsem od zaměstnavatele dostala všechno.

boban*
hodnocení

0x

Když to tady čtu...je možné požádat pojišťovnu o plnění v případě trvalých následků následkem úrazu třeba i po 10letech?

bukla
hodnocení

Je tam lhůta 2 nebo 3 roky.

iz*

To není úplně přesné.

Zaměstnavatel má odpovědnost za následky pracovního úrazu po celý zbývající pracovní život poškozeného zaměstnance - až do vzniku nároku na starobní důchod, maximálně však do 65 let (tato hranice se ale bude s narůstajícím věkem pro nárok na starobní důchod ještě měnit).

Promlčují se pouze jednotlivé nároky (teď si nejsem jista, zda se promlčují po 2 nebo až po 3 letech). Každopádně žádat lze i 10 let po pracovním úrazu, pokud bude nárok, vyplatí v horším případě za dva, v lepším za 3 roky zpětně.

doplněno 24.07.12 23:08:

Tak jsem dohledala, že se jednotlivé nároky promlčují už po dvou letech, tzn., že lze žádat maximálně dva roky zpětně.

iz*

Zaměstnavatel odpovídá za následky pracovního úrazu i do budoucna - pro případ, že by se některé následky projevily až časem. Žádat tedy můžete i po nějaké době. Ovšem pokud zaměstnavatel nezanikl, nemůžete se obracet přímo na pojišťovnu. Veškeré nároky je nutné uplatňovat prostřednictvím zaměstnavatele, u kterého se Vám pracovní úraz stal. Ono je to i výhodnější, neboť zaměstnavatel má jako plátce pojištění vůči pojišťovně lepší vyjednávací pozici než jednotlivý zaměstnanec.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]