Nejste přihlášen/a.
Tak nějak začínám špatně vidět blízké předměty...
Je mi 46 let, nikdy jsem u očního nebyl, brýle si nekupoval. Teď mně to patrně čeká. Může mi někdo, kdo již tu vymoženost (brýle) má poradit, jak se na to jde od lesa? Má to smysl objednávat se k očnímu, nebo moji slepotu změří optik? Ale to bych zase přišel o recept na obroučky, nebo jestli se něco vůbec dává? A na kolik ta krása přijde nejmíň? Nepracuji jako hlasatel v televizi, tudiž mi stačí nejlevnější brýlečky na čtení před spaním...vlastně mně v nich uvidí jenom moje manželka a ta už se se mnou kvůli brýlím určitě nerozvede.
Děkuji za rady!
Zrak by měl změřit oční lékař, to je snad bez diskuse. Ovšem do většiny dnešních optik dochází v určité dny očař, který tam má i potřebné vybavení na změření zraku. Nebývá třeba chodit na oční a pak do optiky, většinou se stačí v optice objednat na vyšetření zraku a rovnou odejít s brýlemi...
Muži obecně dělají všechno pro to, aby k lékaři nemuseli. Jak přicházejí roky, přibývá i speciálních lékařů. Mezi nimi je hlavně zubař a očař. Oční doktor není jen na to, aby vám ukázal různě veliká písmenka a podle nich vybral brýle. Ale je na to, aby zrevidoval celé oči. Oční tlak , pozadí, periferní vidění, zkorodované nebo popraskané cévky. Myslím si, že jednou za čas, byste si měl nachystat 30 kč a dojít si k němu, protože, jak se říká, oči máme jen jedny. Nejspíše opravdu dostanete poukaz na brýle na čtení. Jaké si je vyberete, to už je na vás. Jak se budete u optika bránit tomu, že vám bude nabízet krásné a praktické obroučky, speciální tenká, tvrzená skla, skla která se nelesknou a já nevím co si ještě vymyslí. Je to fakt, že se tam člověk cítí nedobře, když všecku tu speciální a báječnou péči odmítá a trvá na těch nejlevnějších.
Vyberte si takové, které vám budou sedět. Stejně si časem, třeba na trhu, koupíte nějaké dráťáky, které budete mít po kapsách na nákupy, na čtení složení a cen, Kterých nebude škoda, když se zničí. Protože stály 50 kč. Pak příjdete na to, že třeba na počítač, protože je mnohem dál než kniha v ruce, potřebujete ještě jinačejčejší a zas to vyřeší trh a vietnamci. Ale jednou za čas je potřeba oči nechat zrevidovat a mít jedny slušné a solidní brýle, která mají bezva skla a přes které budete dobře vidět.
Objednej se k očaři, i s poplatkem ušetříš tak stovku...
Shodou okolností jsem stejně mlád, ale brýle mne potkali už před cca pěti lety - vidím výborně, jen se mi nějak zkrátily ruce na čtení. Od té doby mám pořád stejné obroučky, druhá skla.
Obroučky cca 1300,- (byly i levnější, ale tyhle mi tak nějak ´padly´), skla cca 800,- (antireflex, tvrzená). Antireflex doporučuju, já je nosím hlavně k počítači a nemám odlesky na monitoru ani v mizerných světelných podmínkách. A doporučuju nechat si proměřit zrak hlavně u optika, mě našel i nějaké cylindry a skla jsou ´na míru´ - teda, doufám.
S receptem můžete ušetřit buď u zennioptical.com/... nebo u bryle-domu.cz/...
A jinak na tu stařeckou vetchozrakost, když máte štěstí a souměrnou vadu, používám brýle za 50,-. Protože odborník mi nic nezměřil a taky mi nestačily ruce. Můžu je tahat na nákupy a když se jim něco stane, nebolí to.
Když mine čtyřicítka, tak dříve nebo později přicházejí první brýle. Pomíjím slabě krátkozraké jedince, kteříí se pak v domově důchodců chlubí, jak pěkně čtou noviny bez brýlí
První vyšetření při presbyopii by mělo proběhnout VŽDY u očního lékaře. Proč? Po 40. roce věku nastupují velmi závažné oční nemoci, které NEBOLÍ, nijak akutně se neprojevují, a přitom působí nevratné změny na strukturách oka. Hlavním zástupcem je GLAUKOM, lidově zelený zákal, který vás nijak neobtěžuje, ale užírá vám nervová vlákna v optickém nervu od stran do centra, čili pomaličku zužuje zorné pole. Optik vám glaukom neobjeví!
Kupované brýle: Ano, jsou levné, to je jejich jediná přednost. Mějte na paměti, že jsou v nich vždy stejná skla na obou stranách. Většina lidí ale oči stejné nemá, takže skoro vždy je korekce na jedné straně nesprávná. Oči se tám týrejí, ale co, když je to levné...
Než tě stihne zelený zákal,tak přichází také zákal šedý.Když ti ho lékař"objeví" ,máš vyhráno a obejdeš se bez brýlí.
JABRAKA
Přičemž je docela možné, že ty potíže se zrakem s dioptriemi nesouvisí a jsou práve důslledkem šedého zákalu, to by brýle ani nepomohly. Odstranění šedého zákalu je přitom téměř rutinní operace, při kterém vymění čočku a zárove%n mohou provést případnou dioptrickou korekci, takže ani v případě, že by to brýle chtělo, je potřebovat nebudete (to měl ma mysli Jabraka se svým"máš vyhráno")..
A ještě k hotovým brýlím: nejen že mají obě skla stejná, neberou v úvaho různé jiné vady jako třeba astigmatismus (cylindrická oční vadaů a tak. No a dělají se pouze na čtení, kdyby se ukázala i potřeba korekce na dálku, tam nepomohou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.