Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výplata studenta

Od: o odpovědí: 11 změna:

dobrý den u jedné firmy jsem si zatím vidělal 12300kč a chci se zeptat kolik mi toho strhnou a kolik mi zbyte čistá mzda? Dal jsem jim potvrzení o studium + jsem vyplnoval růžový list o dani..

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hankauk*
hodnocení

0x

O, pokud studujete VŠ, tak by vaše čistá mzda měla být něco málo pod 11 tisíc. Každopádně se nebojte zeptat na účtárně zaměstnavatele. Účetní by vám měla vysvětlit, jaké odvody celkem zaplatíte a kolik vám vyplatí firma.

klaraaaa
hodnocení

0x

Záleří, jestli máte podepsanou dohodu o provedení práce či čínnosti nebo máte klasický pracovní poměr. Přesnou částku si můžete vypočítat na www.mesec.cz

o
hodnocení

mám klasickou pracovní smlouvu 40hodin týdně. a nebude to z 12300kč- 95% = 600kč odečteno..? já měl před rokem smlouvu ,,dohoda o provedení činnosti ´´ a vydělal jsem si 6000kč a strhli mi vypočtená záloha daně 300kč a jestli to nebylo 6000-95% = 300kč jinýho nic mi nestrhli.

ron*
hodnocení

0x

Dobrý den.

pokud jste podepsal daňové prohlášení už na začátku měsíce a doložil potvrzení o studiu, pak z hrubého příjmu 12.300,- dostanete 10.876,-.

iz*
hodnocení

0x

Čistý příjem si můžete nechat pročíst v některé online kalkulačce (např. na kalkulacky.idnes.cz/...).

Výpočet:

Výplata studenta
o
hodnocení

a když si vydělám jen 10000kč tak mi nic strhávat nebudou? někde jsem to četl,že do 10000kč se nic studentům nestrhává

Je to trošku složitější.

Každý zaměstnanec, který podepíše daňové prohlášení (růžový dvojlist), může uplatnit slevu na dani ve výši 2.070,- Kč měsíčně. Kromě ní může uplatnit další slevy, pokud splní dané podmínky. Vy splňujete podmínku "studenta", takže si můžete odečíst z daně odpočet na studenta.

Daň se počítá takto: hrubá mzda + sociální pojištění za zaměstnavatele (tj. 25%hrubé mzdy) + zdravotní pojištění za zaměstnavatele (tj. 9% hrubé mzdy) = základ daně. Ten se zaokrouhlí na celé 100 nahoru a z výsledku se vypočte 15 %. Toto je daň, která se ovšem odečítá od něčeho jiného, a to od:

hrubá mzda - soc.poj. za zaměstnance (tj. 6,5%) - zdrav.poj. za zaměstnance (tj.4,5%)

Než se ale od výsledku odečte daň, sníží se o různé slevy a odpočty, jak uvedeno v prvním odstavci.

Takže použijte některou z kalkulaček, na netu je jich spousta, a můžete si tam po zadání toho, že uplatňujete slevu na poplatníka a na studenta, nasimulovat různé výše hrubé mzdy a z toho si odvodit, kolik byste měl vydělat hrubé mzdy, abyste neplatil žádnou daň. Socku a zdravku ale platit budete vždycky (pokud nepůjde o dohodu o provedení práce do 10.000 v měsíci nebo o tzv. zaměstnání malého rozsahu, v němž měsíční hrubý výdělek nedosáhne 2.500 - v těchto dvou případech se neodvádí socka ani zdravka).

doplněno 21.07.12 23:32:

pro ivzez: tak jsem to myslela, možná jsem to formulovala trochu neobratně - viz závorka na konci mé odpovědi. Slovo "výdělek" jsem použila z nedostatku jiného vhodnějšího výrazu u ZMR, to může být jak dohoda o pracovní činnosti (pak je to odměna), tak pracovní poměr se stanovenou mzdou do 2.499,- měsíčně.

iz*

@inzinyrka , o (tazatel) má zřejmě na mysli dohodu o provedení práce s odměnou (nejde o výdělek ani o mzdu) do 9.999 Kč za měsíc včetně. V takovém případě se neodvádí sociální ani zdravotní pojištění a daň by mu měly pokrýt slevy na poplatníka a na studenta.

Ovšem, dosáhne-li odměna při práci na základě DPP 10.000 nebo více Kč, bude to tak, jak píšete.

o
hodnocení

a když mám podepsanou ,, pracovní smlouvu ´´ a vydělám si jenom jako brigádník 9.999kč tak mi nic nestrhnou?

iz*

Z práce s pracovní smlouvou se odvádí zdravotní i sociální pojištění i v případě nižšího výdělku.

Pojištění se neodvádí jenom z DPP s odměnou do 9.999 včetně a z DPČ s odměnou do 2.500 Kč měsíčně.

Pro ivzez:

DPP - z 10.000,- se ještě neodvádí, z 10.001,- už ano

DPČ - je-li to tzv. ZMR, z částek do 2.499,- se neodvádí, z 2.500,- a více ano. Není-li to ZMR, odvádí se z každé koruny.

doplněno 30.07.12 17:55:

Ustanovení o ZMR platí i pro HPP.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]