Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak si mám udělat respekt?

Od: jajajaja odpovědí: 5 změna:

Když jsme ve škole dělali nějakou skupinovou práci, která je spíše o logice než o vědomostech, tak samozřejmě každý na to řekl svůj názor jak to udělat, ale můj názor nikoho nezajímal. Takže když tam někdo vymyslel nějakou blbost a řekl že je to tak dobře tak to ostatní ze skupiny brali, jenže když jsem něco řekla já (a ještě jsem se to snažila obhájit) tak to bylo podle ostatních špatně. To co děláme na skupinových pracích nemůže udělat nikdo sám, prostě potřebuje asistenci. Jenomže nejhorší je známkování, když celá skupina dostanem za 2, tak jsou všichni rádi(až na mě) A navíc já bych ráda na takových jednoduchých věcech zbírala dobrý známky, umím trochu logicky uvažovat, vědomosti mám tak trochu :(, a když píšem test tak je to katastrofa (píšem patnáctiminutovky - dá nám téma a všechno k tomu napsat)

Když doma něco řeknu tak jsem taky za debila(a to naši ani nemají maturitu, i když já ještě taky ne:), takže jsem třeba řekla, že mě přijde nebezpečný dávat nějaký chemikálie do lahve od balené vody a jenom to označit fixou(pak nevím co to je a proč je ta látka nebezpečná-jestli je kyselá nebo zásaditá..v nemocnici by to pak potřebovali vědět ), řekla jsem že by se nemělo z jogurtu odebrat to plesnivý a zbytek sněst, když jsem něco počítala do školy (něco jestli se vyplatí jet s nákladem dvěma malýna dodávkama, nebo jedním velkým kamionem a spočítala jsem že tim kamionem/počítala jsem veškerý náklady na provoz/ :) tak mi na to řekli ty bys byla akorát líná jet 2x, no a je toho víc,

Takže jak si mám obhájit svůj názor? a jak mám reagovat na řeči typu že jsem debil? a hlavně jak jim mám vysvětlit že některý věci jsou nebezpečný? nerada bych se doma napila žiraviny :(

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Jak si mám udělat respekt? Respekt, se nedá dělat. Respekt si člověk vybuduje svým postojem, jednáním, chováním. Respekt z člověka musí vyzařovat, druhý člověk to musí cítit. Měla byste, nejen slovně ukazovat a kritizovat špatné věci, je potřeba sama předvést, jak to udělat. Ne slovně dokazovat, že mám pravdu, příkladem. To, že má někdo maturitu, ještě neznamená, že zná vše. Na druhou stranu, někdo nemá maturitu, ale má vědomosti. Jen můj názor.

iz*
hodnocení

0x

Respekt si nelze udělat. Lze jej získat (ostatní respektují Vás) nebo mít (Vy respektujete své okolí).

Zkuste si s rodiči v klidu promluvit o tom, co Vám vadí. Možná, že si ani neuvědomují, že Vás jejich jednání zraňuje. My starší jsme vyrůstali v jiné době, kdy takovéto jednání bylo běžné ve více rodinách.

Jiná situace je ve škole. Tam by se za Vás měli postavit vyučující. Všichni studenti mají právo vyjádřit svůj názor, s nímž samozřejmě nemusí všichni souhlasit. Potom ale není na místě kpnstatování "To je blbost" a mávnutí rukou, nýbrž diskuze, v níž by každý rozvedl a zdůvodnil svůj názor, ev. uvedl protiargumenty. Ovšem to by se napřed musel nad Vaším názorem zamyslet...

hankauk*
hodnocení

0x

Pokud je jogurt plesnivý na povrchu, je plíseň v celém jogurtu, jen není vidět. Promiňte mi teď výraz, ale jíst jogurt, ze kterého seberu plíseň, je prasečina.

Co se týče těch nebezpečných látek v láhvích od balené vody, tak s tebou naprosto souhlasím. Takhle jednou dala moje maminka do zelené lahve od minerálky stáčený prostředek na nádobí zelené barvy. Já to nevěděla. Pak jsem se napila z láhve a jak to šlo směr krk, tak to letělo zase zpátky do láhve. Bubliny jsem naštěstí neprodukovala. Rodiče jsou nezodpovědní, pokud něco takového dělají. Že ohrožují sebe, je jejich (s prominutím) blbost, ale ohrožovat vlastní děti, to už je jak ze špatného románu. Rodičům tedy vysvětli, že takto by to fakt nešlo a označení láhve tolik času nezabere. V případě že by se ti pak něco stalo, cítili by se hodně špatně, což teď třeba nedomyslí.

S tím repsektem mají rádci přede mnou pravdu. Nešlo by třeba paní učitelce říct i tvoje řešení a pak, až bude předávat výsledky, můžeš ostatním říct, žes to měla dobře a mohli dostat za 1?

iz*
@hankauk , tazatelka přece říká totéž, že není správné odebrat z jogurtu plíseň a zbytek sníst. ___ Pro jajajaja: Ještě mne napadá, že byste mohla na lahve s chemikáliemi přidat vedle fixu ještě trvanlivější označení. Budete-li důsledná, můžete přimět i rodiče, aby Váš systém označování převzali.

hodnocení

0x

Zdravím. Jajo, respekt si získáte tím, že si budete stát za svým, nebudete měnit své názory podle druhých a Vaše argumenty budou přesvědčivé. Nenechte sebou manipulovat, ale nebojte se přiznat svojí chybu, jestli-že se ukáže, že jste se mýlila. Je to o tom, co ze sebe člověk vyzařuje, jak se chová. Zdravá sebedůvěra, ohleduplnost k druhým, zájem o druhé a dění kolem sebe. Mít přehled o věcech, o kterých je řeč a ke kterým se vyjadřujete. No a jak reagovat na řeči typu, že jste debil? Jednoduše. Právo na názor má každý a pokud víte, že to není pravda, nic si z toho nedělejte a přesvědčte je, že se mýlí. Že to máte v hlavě, naopak dobře srovnané a víte, o čem mluvíte.

Jinak pokud máte chuť, můžete se podívat i do této diskuze, kde k tomuto bylo též dost řečeno. Třeba i to Vám pomůže.

www.poradte.cz/spolecnost/15078-jak-docilit-ziskani-respektu.html

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]