Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prohlášení poplatníka daně z příjmů FO

Od: itonda® odpovědí: 2 změna:

Zdravím, mám takový dotaz. ;)

Během jarních prázdnin jsem byl na dvoudenní inventůře v Kauflandu a podepsal jsem tam růžový dvojlist, nyní mám jít na jednodenní brgádu do Takka a tam ten list musím podepsat nebo jak je to s ním? A jak je to s tím strháváním peněz?

Když to teď nepodepíšu a udám, že ho nemám nikde podepsané, může to být problém?

Případně proč se mi má strhávat 15 % jako srážková daň?

A vrátí se mi někdy tyto strhnuté peníze?

Děkuji za odpověď :)

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Prohlášení poplatníka nemůžete podepsat souběžně u několika zaměstnavatelů. Vždy musíte u jednoho zaměstnavatele zrušit a potom u druhého podepsat.

Slevu na poplatníka lze v kalendářním měsíci uplatnit pouze jednou.

Srážková daň se sráží pouze ze mzdy/odměny do 5.000 bezo podepsaného prohlášení. Pokud ale je prohlášení podepsáno, odvede zaměstnavatel daň zálohovou.

Budete-li postupně zaměstnán u několika zaměstnavatelů, vyžádáte si potvrzení o příjmech a o odvedených zálohách na daň. Posledního zaměstnavatele v roce pak můžete požádat o zúčtování daně z příjmu. Písemnou žádost je nutné mu doručit nejpozději 15. února následujícícho roku (nestačí odeslat) a doložit výše zmíněná potvrzení. Nebo si můžete daňové přiznání vyplnit (interaktivní formulář Vás provede) a podat sám.

Daň ve výši 15 % není srážková, nýbrž zálohová (i bez podepsaného prohlášení). Ze zálohové daně můžete očekávat vrácení části daně, srážková daň se nevrací.

Pokud byste měl v některé části roku souběžně dva nebo více zaměstnavatelů, a je-li u některého z nich mzda/odměna do 5.000, doporučuje se podepsat prohlášení u toho s nižší mzdou. V takovém případě by Vám poslední zaměstnavatel nesměl provést zúčtování daně a měl byste povinnost podat daňové přiznání.

hodnocení

Takže když jsem u prvního zaměstnavatele v březnu vydělal 900 a podepsal prohlášení, teď si vydělám 300, tak mám to podepisovat nebo ne? :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]