Nejste přihlášen/a.
Ahoj, kupodivu docela rychle jsem našel práci ve svém oboru, dobře placenou. Je nás tam 7 i s šéfovou, jsem tam jediný muž a jsem neustále terčem jejího často, ale ne bezvýhradně sexistického ponižování. Furt zdůrazňuje mojí menší způsobilost pro toto zaměstnání (z důvodu mužského pohlaví), vysmívá se mi, kdykoli něco udělám, chce to po mě předělat podle sebe a u toho s pobaveným úsměvem hudruje, jak ty chlapi nedokážou pochopit, jak to mají udělat, přitom to chce po každý jinak, dává mi dělat práci za ostatní, že musí naplno využít odlišného prvku v kolektivu, nadává mi, že nestíhám, přitom mi práci schválně nosí pozdě a provokativně se odhaluje (myšleno hluboké výstřihy, minisukně) s jedovatými poznámkami, když se neudržím a podívám. Všimnul jsem si, že mě i kolegyně teď nějak berou za loosera a nevím, co s tim dělat, zvažoval jsem, jestli si na ní nemám jít stěžovat, ale přijde mi to jako nesmysl, když tam jsem půl roku a ona to vede už několik let, tak jí nic neuělaj a ještě mě vyhoděj, nebo snížej plat...
Je vidět, že jste nejistý člověk s nízkým sebevědomím, vlastně mužský. Na takové věci je třeba odpovědět s humorem, hnát to do srandy. Jednou, to jsem pracovala na agentuře, kolegyně popadla za ruku svého šéfa, který se tvářil už dlouho jako sexloudil, a táhla ho ven z našeho kanclu a povykovala - Tak jo, Josefe, jdeme na to! :D Na nic se nepřipravujte, nic nepromýšlejte, ale naučte se reagovat vtipem. Např. Nemám vám koupit modré punčochy? Nemáte k tomu výstřihu do pasu, ještě na sobě feromony? To mi nesete teď, když jste na to měla celý den čas? Na sklerozu jste ještě mladá, ne? Nedělá vám tahle sukně bříško?
Neurážet, neshazovat, jen se snažit obracet nepříjemnost ve srandu. Ten, kdo se bojí udělat si srandu sám ze sebe, je směšný. Nebojte se! Narovnejte se!
Pan Moravec říkával: "Jen se nepos*at!"
Chlape, postav se ji a rekni ji neco co si bude pamatovat do konce zivota.
Upozorni ji ze se dopousti poruseni zakonu a ze jestli neprestane, stezuj si na patricnem miste, tim muze byt urad prace, zivnostensky urad. Diskriminace kvuli pohlavi je spatna vec. A ty se ji musis postavit.
Ze sve zkusenosti delat pod zenskou, jako nadrizenou, je peklo. Neboj se ozvat, posli ji do patricnych mist a pomalu si hledej jinou praci. na co se dale stresovat? Ziejeme jen jednou a tak si nenic zdravi s jednou zenskou v praci.
To tve stezovani na sefovou. Ty tam mas jeste nejake majitele, kteri jsou nad tou sefovou?
Pak se obrat na ne. Vyhodit te za to nemuzou, rekni jim jak se chova, co dela a ze se ti to nelibi. Pokud by te vyhodili, muzes je zazalovat kvuli neopravnene vypovedi. Takze se toho neboj. Hlavne nebud backora.
doplněno 20.07.12 07:47:@babkazov Ja to jako legraci nevidim. Prominte, takove jednani na pracovisti mi smesne opravdu nepripada. Jo kdyby si delala pani vedouc itakovou legraci a myslela to humorne, tak bych hral jeji hru. Ale jak jde videt tady se jedna o ponizovani v ramci cele firmy.
Vas nazor muzete prezentovat, az zase bude nejaka kauza o obtezovani a zneuziti jako blondate sekretarky panem reditelem. Taky ji muzete rict, berte to s humorem.
Mistře, máte určitě pravdu. Já jsem ještě za staré školy, kdy šéf měl vždycky pravdu. Vždycky! A protivit se mu? To ne! To prostě nešlo, to se nedělalo. Teď spoustu věcí začínám vidět jinak a divím se sama sobě. Fakt. Svět se mění, ale někdy, bohužel, já nestíhám.
I Carnegie - Jak získávat přátele a jednat s lidmi, stojí za přečtení!
Obdržel jsi dva rozdílné názory od dvou rádců s rozdílnými povahy.
majsterjoe zastává razanci ústící v konflikt. Prozatím "útoky"směřují jedním směrem, po tvém zásahu to bude ale obousměrné. Tvoje osoba versus ženský kolektiv. Iluze o nápravě a následném perfektním fungování se zdají zcestné. Pokud to neskončí ukončením poměru z vlastního rozhodnutí, práce v takovém kolektivu by mi příjemná nebyla. O pověsti na pracovišti lze spekulovat, i když je to víceméně jednoznačné. A v případě vyhození, nějaká žaloba se mi zdá ponižující.
Naopak babkazoe se tě snažila naformovat do stavu - nabuzení do sebeobrany. Její útoky odrážet (humor je jednou z technik). Podívej se na tvoji situaci z jiné strany. Útoky šéfové jsou perfektní příležitostí jak ukázat svoji velikost. Nějakým stěžováním si respekt ani autoritu na pracovišti nezískáš.
Tvé místo bych si okamžitě vyměnil Stěžovat bych si nechodil, ani o ukončení poměru neuvažoval. Místo toho bych se začal zdokonalovat v základech slovní sebeobrany, rertoriky. Na každém pracovišti se vždy najde něco nepříjemného, ale není důvod klesat na mysli.
Útoky tvé šéfové budou probíhat tak dlouho, dokud s tím něco neuděláš.
Sebezdokonalování, osobní růst je jednou z oblastí, která přináší dlouhodobě uspokojivé pocity. Pokud ti tvůj osud není ukradený, doporučuji si přečíst knihu - grada.cz/...
Stěžovat si na úřadu práce nebo na živnostenském úřadu? A proč ne u pokladní na nádraží nebo u uklizečky v Kauflandu? Vaše rady jsou (kulantně řečeno) zvláštní. A ta razance. Vás se musí bát každý nadřízený
Uplně tuhle situaci vidím! Něco podobného právě prožívám ! Je to na palici! Pracuji ve firmě čtvrtým rokem a mám krátce do důchodu. Podílela jsem se firmě na zavedení systému-vlastně jsem ho zavedla, celý v němčině. Můj šéf byl OK, tolerantní a já si libovala, jak to do toho důchodu doklepu. Práce mě bavila a bylo mi slíbeno, že si mám k sobě vybrat lidi, které si zapracuju a budou mi pomáhat. Místo toho se začal obklopovat lidmi z jeho bývalého působiště. Vše probíhalo nevinně až do okamžiku, kdy přijal svou dřívější kolegyni a začal jí vyzdvihovat za její nadměrné schopnosti,které vůbec něměla a ani nedokázala. Musela jsem ji zaučovat, nebyla ochotná se učit nové věci. Začala se mi ironicky posmívat, že jako jsem ve věku její matky a jak si mne váží a podobné přetvářky. Dokud jsme byly služebně na stejné úrovni, ještě to šlo, i přes různé neshody. Vyeskalovalo to rozhodnutím našeho šefa jí povýšit na pozici mojí šéfové
. Upozorňovala jsem ho, že to nebude dělat dobrotu, že to nedopadne dobře.
Moje nová šéfová zneužívat své pravomoci, čili bossing. Začalo to znevažováním mojich zásluh, vyřazení mých dodavatelů, zatajováním důležitých informací. Pokud jsme seděli odděleně dalo se to snést, byla jsem v době mé dovolené přestěhována bez mého vědomí do společné kanceláře na její výslovné přání. Zesměšňování a ponižování pokračovalo, až jsem se dostala na nemocenskou - mám nemocné srdce, vysoký tlak a celkový stres. Přesto, že mám mít klid, neustále mne bombarduje a buzeruje s nesmysly, např., že jí musím přivézt můj služební mobil, přitom má svůj a podobné nesmysly. Nemůže snést pocit, že se v pracovních záležitostech vyznám lépe než ona a moje podřízená rovněž a ona je tam za šaška.
Stále na to musím myslet, šéf to nechce řešit a já už nevím, co dělat.
Může mi někdo poradit nějaká opatření, ochranu? Nevydržím to takhle, zatím jsem doma, ale jakmile budu zase v práci, bude to nanovo a horší.
díky Věrka
@majsterjoe majitelé nad tou šefovou tam možná jsou ale nic nemění na tom že ho nevyhodí za ty stížnosti ale za něco jiného a ta firma si vždy něco najde za co ho vyhodit a většinou to je za opakované nedodržení bezpečn.práce a na to je § vlastní zkušenost a človíček na ty panáčky je malej. Pochybuji že vyhodí šéfku, myslím že nadřízeným leze pěkně do za... nebo i víc a tam je těžko bojovat. Diskriminace se těžko dokazuje bez svědků,důkazů nebo nějakého záznamu. Zažil jsem taky šikanu a experti jsou na to i ve Škodovce v MB to je lepší změnit pracoviště než se tahat po určitých místech a stěžovat si
Zdravím. Nejlepší obrana je útok. Neztěžovala bych si na svého nadřízeného, snažila bych se s tím poprat sama. Souhlasím s názorem, že byste se měl naučit být v řeči obratnější a nedat se. Ve vší slušnosti ihned reagovat na to, co se Vás dotkne. Vždyť šéfová je člověk, jako Vy. A nemá právo Vás ponižovat. Když bude vést řeči o tom, jak jsou chlapi neobratní, co Vám brání v tom, odvětit, že ženské jsou na tom v mnoha směrech stejně a přesto jejich pohlaví nesnižujete? Když Vám nadává, že nestíháte práci, kterou Vám úmyslně nosí pozdě, co Vám brání v tom, abyste jí to na rovinu řekl - stíhal bych, kdybyste mi nepřinesla práci pozdě. Neptám se, z jakého důvodu a proč jste se opozdila, ale vyprosil bych si za to být peskován. Práci odvádím tak, jak jí dostávám a nemám pocit, že bych nestíhal... Nebojte se jí dávat najevo, že se po Vás vozí a neprávem. Možná, že když kolegyně uvidí, že se nedáte, stoupnete u nich na ceně. Naučte se útoky odrážet naprosto v klidu, elegantně a třeba i s úsměvem. Přece si nenecháte otrávit práci, která Vás baví a nejste tak nešikovný, za jakého Vás vydává Vaše šéfová. Zeptejte se jí občas, zda náhodou neposnídala jedovatého hada když má jedovaté poznámky. Třeba se sama nad sebou zamyslí a ocení i to, že máte smysl pro humor. V tak malém kolektivu je důležité, abyste spolu vycházeli co nejlépe a byl klid. Ono se to časem poddá. Jen můj názor Vám přeji, aby se to co nejdříve změnilo k lepšímu.
Tři hlavní příspěvky přede mnou a všechny vcelku dobré. Chlape, jediná rada: nebuď uťápnutej. Máš svou cenu? Máš. Může ti ji taková slepice sebrat? Nemůže.
Předchozí rady bych spojil. Občas ji tvrdě pošli někam (ale když mi to nesete až teď, tak už to dneska nebude), občas jí jednoduše odpověz (no jo, podíval jsem se. A to se takhle vlastně odhalujete kvůli mně, nebo tady kvůli ženskejm?), občas si stůj za svým (sice to není udělaný podle vás, ale aspoň jednou je to konečně udělaný pořádně).
Ale co si budem povídat, hledej si jiné místo. Jak nejsou dobré nebo aspoň přijatelné vztahy na pracovišti, je to špatně. A v tomto smyslu si na šéfovou snad ani nestěžuj, nebo jen na pracovní záležitosti (třeba pozdní zadávání práce). Jednak bys vypadal blbě a jednak by ti to nepomohlo.
doplněno 20.07.12 12:19:Jen ještě ... Za loosera tě ostatní berou asi proto, že se necháš. Kdyby se ti povedlo párkrát šéfovou odpálit nebo jakkoliv zmařit její útok, asi bys získal jejich sympatie (jestli to nejsou fakt krá.y).
Možná se jí líbíte ,,zavání,,to trošičku sexuálním harašením z její strany.Až vám zase bude strkat výstřih pod nos ,tak jí třeba řekněte:,,Ještě že jste mi to připomněla,musím po šichtě ještě koupit mlíko!
tohle je prostě mobbing,konkrétně bossing,jak už tu bylo napsáno,důvody vidím v tom,že jí buď převyšujete inteligencí a schopnostmi a ona má strach o své místo nebo si na vás léčí komplexy,může se doma hádat s manželem a pak si to vybíjí na vás nebo naopak nemá u můžů štěstí atd..může to být i to co říká ruze,chce se vám líbit,něco si na vás dokázat a vy s ní neflirtujete a to jí štve...každopádně myslím,že tady nepomůže nic,to jestli jste bačkora s tím nemá co dělat,jste prostě normální člověk, co je sám proti přesile,když se ozvete a řeknete,že se vám to nelíbí,budete ještě větší vyvrhel,budou vás pomlouvat ještě víc,možná si k vám vedoucí už nedovolí jedovaté poznámky, o to víc bude ale odměřená a protivná a bude vám dělat větší naschvály..no s tím vtipkováním nevím,já bych na to neměl povahu,mě tahle žoviálnost vadí a není to vaše povinnost a hlavně myslím,že tady už to na vtipkování není,tohle je regulérní problém a vy jste oběť..je mi líto,ale nejlepší (a vlastně jediná) rada podle mě je změnit místo
Ty už nevíš, kde by ses ptal, viď? Nejraději po celém internetu. To si ztěžuješ, nebo se chlubíš? Ahoj. - pt
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.