Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dědictví po Mamince

Od: oli* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, jsem velice ráda, že existuje tato webova stránka, kde si lidi můžou zeptát na otázky a vyměňovat si své názory.

Já mám takový problem. Umřela mi Maminka, ale neměla posledni vůli a po ni zustal byt, který je psany na ní, ona ho koupila,a já jsem v něm pouze hlášena - co to znamena, jsem dědic, nebo nikoliv?

Ohledně bylu: Za Maminky života kdysi tam byla hlášena prababička, ktéra umřela, a prababička ma žijící mámu, která nejspíš chce její podil po smrti, jelikož byla hlášena. Nevím, zda na to ma moje babička nárok, nebo ne. Kupní smlouva je pouze na moji Mámu, a na nikoho jiného.

Prosím, poraďte mi, jak mám jednat, abych si ten byt mohla prodat a vůbec s nim něco dělat.

Já Vám všem mnohokrát děkui za rady a odpovědi, velice potřebuji vědět, jak mám postupovat - zustala jsem sama, a nevim, jak dál :( Děkuji

Olga.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Jste dědic ze zákona, a podle vaší odpovědi zřejmě jediný dědic. U notáře proběhne dědické řízení; kdyby ten byt byl jen pronajatý, to by byla jiná, ale takto je věc jednoznačná. To, zda jste v bytě hlášena či nikoli, zde nehraje žádnou roli. S bytem budete moci nakládat po ukončení dědického řízení a následném vložení vlastnictví bytu do katastru. Nějaké podrobnosti o zah/... dědického řízení si přečtěte zde; myslím že nemusíte dělat nic a notář si vás najde sám, zjména pokud jste ten, kdo vypravil pohřeb.

oli*
hodnocení

Já Vám mockrát děkuji za odpověď. Jen že to asi stejně nebude tak jednoduche.

Jedná se o to, že ten byt je na území Ukrajiny, neobyva ten byt niokdo už dlouhou dobu a po smrti prababicky moje babička podala k soudu prý nějaké dokumenty, že si žáda třetí část bytu ( jelikož jsme byli 3. 2 lidi hlasene a 1 majitel - Máma ).

Prý ztratila veškere doklady z té podatelny, ale stále se neodřekla dědictvi. Mám strach, že se to bude dlouho vlect, než se všechno vyřeši. Chyba vlastně bylůa, ten byt neprodat, ale Maminka nevěděla, že za měsíc bude bohužel pryč a já to budu řešít uplně sama.

Je možné, že na Ukrajine jsou jiné zákony, a kterých nevím, ale lišit by se to asi moc nemělo, a myslím, že to bude podobné, jako v ČR.

hodnocení

3x

Jestliže jste jedinou dcerou zemřelé maminky, pak jste jedinou dědičkou. To, že v bytě někdo měl či neměl trvalý pobyt to na dědictví nemá žádný vliv. Co teď máte dělat? Počkat, až skončí pravomocným rozhodnutím pozůstalostní řízení. Pak budete mít doklad o to, že byt je váš. Poté předložíte katastrálnímu úřadu návrh na vklad do katastru nemovitostí a jakmile vklad bude proveden, můžete byt prodat.

oli*
hodnocení

I Vám mnohokrát děkuji, snad se to vyřeší hladce, i když si to nemyslim. Jak jsem odpovidala k porvni reakci, byt není na územi ČR. a to asi bude znamenat pro mě jiné zákony a jiná pravidla chováni lidi, které uciti, že jsem na to všechno sama...

ivik*

zkuste obětovat nějaké peníze a zkusit radu právníka, někdy se to vyplatí...

oli*

Děkuji, to určitě udělam, bez toho to nevidim... Mockrát Vám děkuji za radu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]