Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Před cca půlrokem mě jeden "kamarád" přemluvil, abych začal pracovat pro OVB (finanční poradenství). Jsem student vysoké školy. A podle nadřízeného nemusím platit zdravot a sociální, když ještě studuji. A co se týče daňového přizání, tak to prý nemusím podávat, když si nevydělám víc než tuším, že 100 000 Kč.
Je to skutečně tak? Potvrzení o studiu jsem pojišťovně přinesl...
Bojím se, aby mi pak nepřišel účet za nezaplacení + exekuce
Jinak, není to tak úžasný byznys, jak na začátku všichni slibovali! Teď lituji, že jsem se s nimi vůbec dal dohromady. Z cca 10 škollení chtějí udělat finanční poradce? Cháchá to určitě
Jenom dělám nějaký debilní analýzy a nikdo mi zatim nic nepodepsal.
Dokud studujete, podnikáte jako OSVČ vedlejší. I OSVČ vedlejší je povinna hradit zdravotní a sociální pojištění, dobrovolně se lze přihlásit k pojištění nemocenskému.
Protože jste student, hradí za Vás zdravotní pojištění stát, tzn., že v prvním roce podnikání nemusíte hradit zálohy na pojištění ze svého podnikání.
Ovšem budete je muset zúčtovat po skončení roku a pojištění i odvést. V první roce podnikání tedy jde pouze o odklad platby záloh na pojištění. V dalším roce už byste zálohy musel odvádět ve výši odpovídající zisku z podnikání.
U daňového přiznání si nejsem jista, ale domnívám se, že jste povinen je podat.
Dobře je to popsáno např. v těchto článcích: euroekonom.cz/... jakpodnikat.cz/...
A ještě odkaz přímo na ČSSZ, pojištění OSVČ: cssz.cz/...
________ Poznámka: Nemáte žádného nadřízeného, to by bylo možné pouze v pracovně právním vztahu. Jako OSVČ podnikáte svým jménem, na vlastní náklady a svými výrobními (pracovními) prostředky.
Jirko, každé začátky v podnikání jsou těžké. Jestli jste čekal, že se vám pohrnou klienti jak na běžíčím páse, tak to vás zklamu. Poradenství není vůbec špatný business, ale chce to čas. Já jsem ze začátku taky byla na nervy, že to nejde a pak se to rozběhlo. A to jsem u toho měla stálý pracovní poměr, takže to bylo o to náročnější. V tomto businessu je to o neustálém učení. To, co platilo včera, už dneska nemusí. Nespoléhejte tedy na to, že po 10 školeních veškerá námaha končí. Tím to teprve začíná.
A ještě taková maličkost...
Pokud bych měl někde nějaký nedoplatek, upozornila by mě sociálka a pojišťovna třeba dopisem?
Díky.
Zdravím Jirko. Ano, na konci roku probíhá vždy zúčtování vyměřených a odvedených dávek a pokud něco dlužíte, měl byste obdržet o tomto info. Ale zjistit případný dluh na pojistném můžete i sám. Stačí se obrátit na Okresní správu sociálního zabezpečení v místě Vašeho trvalého bydliště a budete mít jistotu. Při případném dluhu hned naskáče i penále.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.