Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přítel bez finančních prostředku

Od: katkahoudek* odpovědí: 18 změna:

přitele mě srazil vlak dostal přímý naraz do hlavy po těžké nehodě se z toho nějakým zazrakem po měsici dostal.nyni je asi 14dni doma otázka co mě trápí nemá ani korunu.před nehodou co se stala se vykašlal na pracák nechodil tam takže ho vyřadili.našel si práci na černo bez smlouvy kde dělal asi necelý měsic než se mu stala ta nehoda..smlouvu žádnou nedostal.takže celou dobu ležel v nemocnici bez kontrolky...ted je doma a co dál dá se nějak postupovat kde vzit penize.jsem s nim těhotná takže budoucnost je zřejmě jako malovana...on zatim asi neni schopný nebo co si někde něco zařizovat..dělat za práci nic nemuže myslí si že bude dlouhodobě nemocný a že by mu mohli dát duchod ale jak to přece nejde aby byl jentak doma..bez koruny..navic ještě platí alimenty na dceru z předchoziho vztahu..poradte mě prosim nebo se z toho zbláznim..já sama jsem ted už na nemocenské..když zaplatím hypotéku a vše okolo nic mě pomalu už nezbyde...kam by měl jit aby alespon něco dostal připadně jak postupovat aby dostal alespon ten duchod ale neni možne aby byl doma rok bez peněz ...

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Dobrý den. Katko, navštivte kontaktní místo úřadu práce, kde se podávají žádosti o dávky sociální podpory a informujte se, zda byste na nějaké měli nárok.( příspěvek na bydlení, či přítel na některé dávky pomoci v hmotné nouzi) a poraďte se o Vaší situaci celkově. Zde je ale problém ten, že pokud přítele vyřadili z ÚP, jak to má se zdravotním pojištěním? Pokud si ho neplatí, pak mu vzniká dluh na zdravotním, protože to je povinné si hradit. Myslete na to, aby to Vaší situaci ještě více nezatížilo a nedošlo k vůli dlužnému pojištění třeba na exekuci.

pohanka*
hodnocení

2x

Katko, vyjela jsem si Vaši historii tady na poradně. Pozor. Je za pět minut dvanáct, než to bouchne. Tedy než porodíte, aby jste si to dala vše trochu do kupy. Potom s mimčem už toho moc neuděláte.

Nabrala jste si toho strašně moc. Udělejte si pořádek. Nezvládnete to. Fyzicky ani finančně. Prodejte barák s tím velkým pozemkem a běžte do podnájmu, pokud tedy nemáte ještě toho velkého a neposlušného psa. Rekonstrukce tak velkého domu je nad Vaše síly. Máte ještě 12ti letého syna, a ten mámu také potřebuje. Odroste Vám, a už nic nedohoníte. Teď miminko a přítel.

Nezapomeňte, že v nemocnici se platí za pobyt, ať Vašemu příteli nenaskočí dluh, pokud je přítel po nehodě ve špatném stavu, zkuste se informovat sama, co je potřeba poplatit. Přítel dostane důchod pokud splňuje podmínky pro přiznání. Ale to většinou až po asi ročním marodění. Samozřejmě jestli platil pojištění. Podívejte se na stránky Čssz.

Řešte své problémy s rodinou, a uskromněte se v plnění svých přání.

iz*
hodnocení

2x

@katkahoudek , moc Vás nepotěším.

Vycházíte z mylného názoru, že "přítel nedostal žádnou smlouvu". Je to jinak: Váš přítel se dobrovolně rozhodl pracovat bez pracovní smlouvy. Toto není možné svádět na zaměstnavatele ani v případě, že by jej do toho zaměstnavatel (možná) nutil. Rozhodnutí, zda bude pracovat bez smlouvy, přesněji řečeno na černo, je totiž vždycky na zaměstnanci. Váš přítel měl trvat na uzavření alespoň dohody o pracovní činnosti (mohl teď mít nárok na nemocenskou) nebo si najít korektního zaměstnavatele.

Vzhledem k tomu, že Váš přítel již má vyživovací povinnost vůči dceři z předchozího vztahu, považuji jeho jednání za značně neodpovědné. Jeví se mi pravděpodobné, že se stejně "odpovědně" bude chovat k Vám i k Vašemu společnému dítěti.

[Výše uvedené prosím neberte jako kritiku. Jenom se Vám snažím naznačit závažnost situace.]

___ A nyní konkrétně:

Kde Váš přítel pracoval? Může se domáhat vzniku (případně i trvání) pracovního poměru, přestože jej zaměstnavatel neuzavřel písemně? Má-li svědky, kteří potvrdí, že pro zaměstnavatele pracuje/pracoval (případně i jak dlouho), mohl by se domáhat náhrady mzdy za nemoc od zaměstnavatele do 21. dne nemoci a od 22. kalendářního dne nemoci by měl nárok na nemocenskou. [Doporučila bych, aby si přítel pro všechny případy obstaral písemná svědectví několika kolegů - alespoň dvou nebo tří. Dá-li Vám přítel plnou moc, můžete tyto záležitosti vyřizovat již v době jeho nemoci za něj.]

V době, kdy má člověk nárok na nemocenskou (i po případném skončení zaměstnání), by za něj hradil zdravotní pojištění stát (musel by jenom zajít na svou zdravotní pojišťovnu a doložit, že mu OSSZ vyplácí nemocenskou). [To by Vám mohlo dost pomoci, neboť by příteli nenarůstal dluh na pojistném ani penále.]

Jak došlo k úrazu? Šlo o nehodu (nešťastnou náhodu) nebo si přítel úraz (částečně) zavinil svou neopatrností (např. chůze po kolejích) nebo pod vlivem alkoholu či léků? Od toho by se odvíjela výše případné nemocenské. Při zavinění ji lze krátit, případně vůbec nepřiznat (alkohol).

___ Práce na černo má kromě nevýhod, jež zmíňují reakce výše, ještě jednu: Z práce na černo se neodvádí sociální pojištění, jehož součástí je pojištění důchodové. Takto odpracovaná doba se proto nezapočte do odpracovaných let z hlediska nároku na důchod.

Pro vznik nároku na invalidní důchod I., II. i III. stupně je ale nutné splnit podmínku určitého počtu (liší se podle věku žadatele v době podání žádosti o ID) odpracovaných let. Co Váš přítel dělal před posledním "zaměstnáním"? Kolik mu je let a kolik má celkem odpracovaných roků (kolik let pracoval s pracovní smlouvou nebo s DPČ)?

Jak dlouho trvá nemoc? O invalidní důchod lze žádat přibližně po roce trvání nemoci.

___ Také jsem si vyjela Vaši historii a nenacházím v ní nic o Vás: Jste zaměstnaná? Budetete-li mít nárok na peněžitou pomoc v mateřství (PPM, dávka nemocenského pojištění, budete si moci zvolit variantu rodičovského příspěvku (RP, sociální dávka). Pokud však podmínky pro přiznání PPM nesplníte, budete mít od porodu nárok na RP do 4 let věku dítěte bez možnosti změny.

___ V jedné z Vašich dřívějších otázek jsem Vám poradila obrátit se na některou občanskou poradnu a dala jsem Vám tam odkaz na seznam poraden a právníků (i toho lze za určitých okolností získat zdarma). Zkusila jste se už někam obrátit?

hodnocení

1x

Je mi Vás líto. I když po bitvě je každý generálem, myslím si, že jste se rozhodla otěhotnět s člověkem značně nezodpovědným. Za ten vlak, samozřejmě snad nemůže, ale i jinak ten jeho život - práce na černo, vykašlal se na pracák, dítě z předchozího vztahu - asi to nebude opravdu partie, o kterou by se nevěsty na náměstí praly. :(

Jenže už je později naříkat, stalo se a je to tak, jak to je. Opravdu, snad mohou pomoci pouze rodiče, Vaše i jeho, pokud s nimi máte oba dobré vztahy.

A pokud nemáte těžkou práci a nevadí Vám v těhotenství, pracujte, dokud to bude možné, abyste do porodu aspoň něco vydělala a něco zvládla. Děláte to pro své nanarozené dítě. Žádná mamka nechce, aby žilo to její v chudobě. Jaga.

doplněno 19.07.12 10:33:

A když o tom tak přemýšlím, co peněz bude stát jen partnerův pobyt v nemocnici - 100 Kč na den, tedy zhruba 3000 na měsíc. I na to je třeba se připravit, nemocnice jen tak závazky neodpouštějí a dovedou přivést lidi do velikých problémů. *bzum*

Jago, "za vlak snad nemůže"? To myslíte vážně? Že nikoho ze svého okolí neznám, koho by srazil vlak. Všichni chodí po přechodech, k tomu určených. Střízliví. *hej*Katko, je třeba si uvědomit, že to, co dělal před dítětem, bude dělat i po dítěti. A navíc, zdravotní problém, který si zavinil naprosto sám. A taky je třeba si uvědomit, že budete muset živit sebe, dítě, hypotéku a muže, který nikdy nebyl dobrým mužem, který by se o vás měl postarat. Zní to strašlivě tvrdě, ale v sámošce při nákupu, na poště u složenek, v drogerce u plín, se nikdo nebude ptát, jestli máte. Budete muset zaplatit. Vy a vaše rodina, za vaše špatná rozhodnutí. *plac*Musíte se začít bránit. Vás a dítě nikdo bránit nebude. Jen vy sama. Omlouvám se, ale život mě naučil být praktickou.

metallica*

dobře řečeno.

iz*

Musím se @babajaga zastat. Spojení "snad nemůže" podle mne vyjadřuje jednoznačnou pohybnost. I jí je jistě jasné, že ten, koho srazil vlak, události s největší pravděpodobnosí "napomohl".

martinaa*

Pokud nevíme, co se pánovi stalo, je nevhodné hodnotit, že si za to může sám. Znám člověka, co pomáhal z auta lidem, co uvízli na přejezdu a vlak srazil i jeho, naštěstí bez vážnějšího úrazu. A kamarád skočil před vlak kvůli psovi, který se lekl a zdivočel, vlak mu ujel nohu. Nikdy nevíme, co se zrovna stalo.

Nicméně souhlasím s tím, že je pán velmi neodzpovědný, pokud neplatil sociální a zdravotní. Načerno dnes dělá kdekdo, ale pokud se má bzry narodit dítě, měl k tomu přistupovat zcela jinak...

jar*
hodnocení

1x

Milá Katko,

podle toho, že máte již 12letého syna, už nejste žádné mladické pískle, kde by se daly tyto problémy pochopit. Máte přítele, který nepracuje, neplatí si sociální ani zdravotní pojištění. Takže pokud jsou moje informace správné, tak váš přítel bude muset nejen doplatit dluh na zdravotním pojištění, ale možná i operaci a náklady s ní spojené (lékaře,léky,sestry atd.) Pokud si neplatil pojištění a vyřadili ho z evidence pojištěnců za které platí pojištění stát, je nepojištěný a vše si bude muset hradit sám tak jako cizinci. Nějak podobně to bude i s invalidním důchodem.

Pokud můžete, s přítelem se rozlučte, nebo ať zůstane na mateřské místo Vás a vy jděte vydělávat. Sociální dávky váš problém nevyřeší. Pokud máte hypotéku a máte možnost se přestěhovat do levnějšího bydlení tak neváhejte. Dluh na hypotéce roste bohužel velmi rychle a dnes není situace s jejich prodejem moc růžová.

Jak platí Váš přítel alimenty, když marodí? Chcete čekat na exekuci a zůstat s dluhy a dvěma dětmi na ulici? Pokud bude přítel u Vás bydlet hrozí exekuce i Vám, když nebude platit dluhy? Je opravdu tak odpovědný, že s ním chcete zůstat? Já osobně bych mu sbalila raneček a začala se stavět na vlastní nohy. Budoucí miminko nemůže za to, že jeho otec je nezodpovědný. Ještě je zde možnost miminko nabídnout k adopci, miminku by jste tím určitě pomohla, jen nevím, zda by jste se s tím smířila. Jen bych vašim dětem nepřála si prožít exekuce, nějaký azylový dům, či snad dětský domuv.

Máte zodpovědnost za Vaše děti, nejen za sebe. Pokud přítel nepracuje, je to jednoché. Ukončit nemocenskou, nahlásit se na úřad práce a najít si práci. Spoléhat se na invalidní důchod, který je v nedohlednu - nejdříve za rok, to není řešení. Kdo bude platit jeho alimenty, kdo vás bude živit až budete na mateřské. Nevím jak je na tom váš manžel zdravotně, ale určitě se dá najít i místo jako hlídač, či práce z domova. Jen se musí chtít.

Možná to co jsem vám napsala zní tvrdě, ale život není na růžích a vy chcete mít děti 2 - teda vlastně 3, protože váš přítel se chová spíš jako dítě a ne zodpovědná osoba, která má 2 děti o které se musí postarat. Ono udělat si děti je velmi jednoduché, ale postarat se o ně je mnohem složitější.

hodnocení

1x

Pokuď jsem to dobře pochopila,na pracák se vykašlal už před nehodou,takže pracák už za něj neplatil zákonné zdravotní pojištění a on sám si ho asi taky neplatil,neboť jak píšete neměl z čeho.Takový úraz,léčba v nemocnici,né jenom 100,-denně za hospitalizaci,ale aby ještě nemusel zaplatit veškerou léčbu,když neměl zdravotní pojištění.no nevím,asi bych zůstala svobodnou matkou a rychle od něj utíkala,než vás stáhne úplně na dno s sebou.Alimenty neplatí,ty mu budou narůstat do dalších dluhů a jednou je zaplatit stejně bude muset.Možná se vám má rada nelíbí,ale nebětujte sebe a život svého dítěte s takhle neperspektivním mužem.

bublinaunosu
hodnocení

0x

...Jelikož dělal na černo,nebyl ani na pracáku,alimenty s předchozího vztahu...no vaši situaci Vám vůbec nezávidím.Budou vás muset živit rodiče.

metallica*
hodnocení

0x

jak psal autor výše jedině navštívit úřad tam vám poradím...popravdě mám ale husí kůži když si představím v jaký situaci teď jste.a absolutně vám to nezávidím.a do toho ještě dítě...

sam*
hodnocení

0x
To je ta odvrácená strana práce na černo. Dlouhodobě nemocný být může, ale jaksi nemá nemocenské pojištění, takže nemá nárok na nemocenské. Žádost o invalidní důchod se podává u OSSZ, jejíž posudkový lékář i zhodnotí zdravotní stav přítele. Je ale otázka, jestli má přítel vůbec odpracováno dost let, aby mu mohl být důchod přiznán. A taky bych řešil otázku, jestli si platil zdravotní pojištění, jak už bylo poznamenáno výše, aby mu ještě nenabíhalo penále z případné dlužné částky.

katkahoudek*
hodnocení

no zkoušela jsem se ptát na uřadech na sebe na co bych měla narok a tak..popravdě moc vstřícný nejsou nikdo neporadi..nebo spíše narok na nic nemá ani..asi jen pak až se ditě narodi tak na přídavky jak jsem pochopila..dum nemam dodělaný k bydleni..no bomba vyhlídky a finanční injekce v nedohlednu..a to mám ještě 13l syna z předchozího12l manželství..tam jsem si svoje těhotenstvi prožívala opravdu jinak..než takhhle ale nikdo nemohl vědět co se stane-nehoda a tak..

ivik*
hodnocení

0x

Pokud nemáte fin. prostředky, zkuste zajít v místě bydliště do občanské poradny, fungují několik let a i já jsem s úspěchem jejich službu využila.Jsou většinou spojeny s charitou, jsou tam poradci, kteří se snaží lidem v obtížné situaci pomoci.Najděte si ne netu obč. poradnu v blízkosti vašeho města nebo je přímo u vás, kde bydlíte.

hodnocení

0x

možná by bylo řešením si najít jiného zodpovědného a pokud možno movitého přítele*cteni*

katkahoudek*
hodnocení

nevim jak se to přesně stalo byla jsem na odpolední směnu v práci.vlak nam jezdi pár metru pod domem.zřejmě nám utekl pes tak za nim běžel a pes ho tam stáhnul.podle reportáže co říkal strojvedoucí.byl to přímý náraz do leveho spánku..bylo to hodně šeredný nějakým zázrakem se dal po měsici spánku do kupy a vypadá to že mu nic není..ted byl na operaci s okem.bere dvoje prášky..že byl do luftu to vím a těhotenství nikdo neplánoval za celých 13l kromě syna jsem neotěhotněla dala bych ruce do ohně že to nejde..stalo se to a ten den kdy mě to volali z gynekologie výsledky krve..se mu to stalo..takže vše naráz..já samozřejmě chodila celou dobu do práce..ted jsem na nemocenský...beru dost na syna..hypotéka není tak zavratna ale jedno ke druhému...za podnájem bych platila ještě víc to už mám vyzkoušený..proto jsem volila svoje vlastní bydlení s tou nehodou a těhotenstvím nikdo nepočítal..

doplněno 19.07.12 18:00:

opilý nebyl

iz*

Jsem ráda, že jste si mou reakci nevzala osobně, a že reagujete věcně. Takto bychom se mohly někam dobrat.

____ Nejdříve k Vám:

Trvá-li Vaše zaměstnání, budete mít nárok na PPM, nemoc výši PPM nijak neovlivní. PPM se bude počítat z Vašich výdělků za posledních 12 měsíců předcházejících nemoci. Budete mít nárok na mateřskou (MD, prvních 28 týdnů) i rodičovskou (RD) dovolenou (obojí je volno, jež na péči o dítě poskytuje zaměstnavatel). Za dobu čerpání MD Vám vznikne nárok na dovolenou. Požádáte-li zaměstnavatele o poskytnutí dovolené tak, aby dovolená bezprostředně navázala na MD, bude zaměstnavatel povinen Vám dovolenou poskytnout. [Písemnou žádost o dovolenou je nutné zaměstnavateli doručit (odeslat nestačí) před skončením MD.]

Současně se žádostí o dovolenou zaměstnavateli zašlete žádost o rodičovskou dovolenou. Délku si určete podle potřeby, ale pozor na stanovení začátku RD. Protože nemůžete čerpat souběžně dva typy volna, musí RD začít až po skončení dovolené. Zaměstnavatel nemůže dovolenou proplatit, je potřeba ji čerpat. Nevyčerpáte-li dovolenou v návaznosti na MD, určí Vám zaměstnavatel její čerpání až po skončení RD - ovšem pak už bude dovolená krácená o překážky (budou-li trvat 100 a více dnů). [Osvědčuje se požádat o RD v kratším rozsahu, např. do 18 měsíců věku dítěte a v případě potřeby ji dále prodlužovat - do dvou, dvou a půl nebo 3 let věku dítěte. Zaměstnavatel je až do 3 let věku dítěte povinen vyhovět žádosti o další RD. Pokud byste ale požádala o RD do 3 let věku dítěte, a potřebovala se vrátit do zaměstnání dříve, nebyl by zaměstnavatel povinen Vám vyhovět.]

Délku rodičovské dovolené můžete volit odlišně od varianty rodičovského příspěvku. Rodičovský příspěvek můžete pobírat souběžně s čerpáním dovolené, dokonce je možné současně pobírat rodičovský příspěvek a přitom pracovat. [To by Vám v momentální situaci také mohlo pomoct.]

___ K příteli: Je dobře, že k úrazu nedošlo pod vlivem alkoholu/drog/léků.

Jak to vypadá s jeho posledním "zaměstnáním"? Od kdy pro zaměstnavatele pracuje? Pracovní poměr totiž mohl vzniknout i bez písemné smlouvy, a to i přes porušení zákoníku práce ze strany zaměstnavatele nástupem Vašeho přítele do práce. Hůře by se to dokazovalo nebo prokazovalo, ale nemožné to není - obzvláště v případě, že by měl přítel k dispozici výše zmíněná písemná svědectví. Nebo nemá nějakou/é fotku/y, na nichž by byl s kolegy vyfocen na pracovišti?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]