Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sociální fobie, strach z komunikace!

Od: manory odpovědí: 8 změna:

Ahoj. Je mi 15 let. Trpím nejspíše sociofobií(sociální fobií). Odpovídají tomu všechny příznaky, popisy a informace, které na mně 100% sedí. Bojím se komunikovat s neznámými lidmi, nevím o čem s nimi mluvit, mám -byť nejlepší- pouze 2kamarádky. Nemůžu se normálně bavit ani se spolužáky, mám velký problém mluvit na veřejnosti a referáty nebo povídání v kruhu jsou mé noční můry. Hodně lidí si myslí, že jsem povrchní a namyšlená, protože se s nimi nebavím, ale naopak-ráda bych měla nové přátele. Hlavně díky tomu jsem ještě neměla žádný vztah, pokud jde o kluky, tak je to ještě horší než s holkama. Bojím se dokonce projít kolem nějakého kluka, který je ve stejném nebo jen o něco vyšším věku než já na ulici, a často přecházím na opačnou stranu chodníku, nebo si to raději obejdu abych kolem něj/nich nemusela projít, a co se týče nafiňtěných holek, tak je to stejný.
Navíc komunikaci značně stěžuje fakt, že mám jiné zájmy než ostatní-mou největší zálibou, které se věnuji celý den je pes, neznám a nezajímají mne různí herci a zpěváci, nad kterýma většina holek slintá. Takové chování mi je cizí. S kámoškama se bavím o ničem(a o všem) nebo o psovi. Mým největším problémem je, že když s někým jsem, bojím se něco říct, abych ho nenudila, co když to toho člověka vůbec nezajímá? Co když to necítí stejně jako já? A tak prostě mlčím.
Vůbec nevím, jak to odstranit nebo aspoň zmírnit, jak se tohoto problému zkrátka zbavit a prosím vás o pomoct. K psychologovi/psychiatrovi jít moc nechci a i kdybych chtěla, po finanční stránce nemůžu. Třeba doporučte nějakou knihu, která vám pomohla, jakékoli nápady jsou vítané.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Ahoj. Možná, že jsi jen vyspělejší, než Tví vrstevníci a proto si s nimi nemáš o čem povídat. Netroufám si vůbec posuzovat takto na dálku, jak to s Tebou je, nechci Tvůj problém podceňovat, ani zlehčovat. Pokud to chceš zvládnout bez odborné pomoci, zkus se o tom hodně bavit s rodiči (asi hlavně s mamkou). Oni Tě pochopí víc, než jiní a věřím, že Ti to pomohou překonat. Podívej se na tyto stránky: cz.lundbeck.com/cz...documents/Socialni_fobie.pdf hodně si tam o tomto problému přečteš a možná i to Ti trošku pomůže. Přeji Ti, abys to zvládla a bylo Ti fajn.

doplněno 18.07.12 20:52:
cz.lundbeck.com/...
doplněno 18.07.12 20:54:

Díky Martino za pomoc, mě se nazadařilo, aby odkaz fungoval.*hi*

doplněno 18.07.12 21:08:

Nemáte se zač omlouvat.*placni*

iz*

Ten odkaz mi nefunguje.

doplněno 19.07.12 00:13:

Pro @martinaa a KapkaNaděje: Děkuju. Stejně je to zvláštní, někdy odkaz se vloží korektně hned, jindy to člověk může zkoušet několikrát a stejně se to nepovede.

martinaa*

cz.lundbeck.com/...

doplněno 18.07.12 20:58:

;) Omlouvám se za vnucování:)

cz
hodnocení

0x

S tímhle mám docela dost zkušeností, navíc to mám ještě okořeněný něčím dalším. Jestli chceš, tak napiš mail a můžu Ti napsat, třeba by Ti to k něčemu bylo :)

manory
hodnocení

Ahoj :) Nevím, co mi chceš napsat, ale jsem zvědavá, tak prosím napiš :)

manicka18@email.cz

merci*

mám podobný problém jako tady slečna mohla byste mi taky napsat mail :) Děkuji.

hanicek83@seznam.cz

askmenow*
hodnocení

0x

Ahoj,

praktické rady a zkušenosti nechám na ostatních.

Chci ti jen říct, že návštěva psychologa není nic zlého, nebo za co by se člověk měl stydět. Naopak, je to přesně pro takovéhle případy. proč se trápit, když ti může pár hodinových rozhovorů pomoci překonat tvé strachy a být víc spokojená životě? Pokud požádáš praktického obvodního lékaře o doporučení, měla bys mít psychologa v rámci pojištění zdarma.

ladymoon*
hodnocení

0x

Ja si myslim,ze tady to vsechno je nejspis spojene s tim,ze si neveris a ze mas nizke sebevedomi...proto by se melo zacit u toho aby sis ho pozvedla

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]