Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, v domě, kde bydlím, je pivnice, která má otevřeno do půnoci, pak probíhá úklid, apod. Dům utichne kolem druhé hodiny po půlnoci. Slyšela jsem, že existuje možnost snížení nájemného podle nějakého zákona. Nemůžete mi, prosím, poradit?
Děkuji Vlasta
Vlasto, je to možné?! Myslím tím tu zavírací dobu. Já mám dojem, že pokud je dům s byty, tak tam snad takhle dlouho otevřeno být nemůže?! Alespoň, co mám v Praze byt, tak veškeré okolní hospody v obytných domech zavírají v 10 večer.
doplněno 18.07.12 18:43:Tak jsem trošku brouzdala po netu. Provoz tzv. zahrádek je omezen dobou do 22 hod, provozní hodiny restaruačních zařízení omezeny nijak nejsou. Pokud vás provoz restaurace ruší, kontaktujte hygienickou stanici, která by měla provézt měření hluku. Vám jde hlavně o ty noční hodiny, kterými se rozumí od 22:00 do 6:00 hod. Pokud budou limity překročeny, hygienická stanice na to musí upozornit majitele a ten provést příslušná opatření k odstranění. Jestliže by se ani pak situace nelepšila, mohlo by dojít k uzavření provozu.
doplněno 18.07.12 19:02:Ještě k tomu snížení nájemného... Jestli jste v domě s vlastníkem, tak to snížení nájemného můžete zkusit, ale asi nepochodíte. Jestliže je dům obecní, pak můžete požádat o snížení nájemného obec, ovšem ta pak asi bude hledat řešení snížení hluku z provozovny.
V občanském zákoníku se v §687 říká, že "pronajímatel je povinen předat nájemci byt ve stavu způsobilém k řádnému užívání a zajistit nájemci plný a nerušený výkon práv spojených s užíváním bytu". A to se dá vysvětlit různě. Selský rozum říká, že je sice fajn mít byt s ústředním topením, teplou vodou, atd. ale jak můžete byt nerušeně užívat, když máte v domě restaruaci, která jede od rána do noci?! Kde je vaše právo na řádný a nerušený odpočinek?!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.