Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,chci se zeptat:zkončila mi MD a před tím jsem dělala v jedné firmě,kde mojí pozici zrušili,chci se zeptat na co mám od zákona právo-co mi mohou nabídnout a s čím musím a nemusím souhlasit,za jakých podmínek mám nárok na odstupné platy?Děkuji moc hezký den
Dobrý den. Zaměstnavatel je povinen Vás po skončení MD zaměstnat a nabídnout Vám práci odpovídající pracovní smlouvě. Pokud pro Vás zaměstnavatel nebude mít odpovídající práci, může Vám dát výpověď pro nadbytečnost a zde byste nárok na odstupné měla.
doplněno 19.07.12 09:02:Ivzez - děkuji za upřesnění.
Pro @kapkanadeje , pravdu v tom, že by v tomto případě šlo pravděpodobně o výpověď či dohody z organizačních důvodů, konkrétně o nadbytečnost (§ 52 písm. c).
Jestli se ale vracíte po skončení RD, má pravdu @kapkanadeje , v tom případě Vám zaměstnavatel může nabídnout jakoukoliv práci odpovídající pracovní smlouvě. Ani při návratu po skončení RD nejste povinna na návrh zaměstnavatele přistoupit.
Po skončení RD je zaměstnavatel povinen Vás zaměstnat. Doporučila bych tedy den po 3. narozeninách dítěte nastoupit do zaměstnání, trvat na přidělování práce, případně si nechat dát od zaměstnavatele výpověď.
Nebude-li pro Vás mít zaměstnavatel práci ani po dobu výpovědní lhůty, budete mít nárok na náhradu mzdy, protože by šlo o překážku v práci na straně zaměstnavatele.
Pokud byste se zaměstnavatelem o rozvázání pracovního poměru dohodla bez nástupu do zaměstnání, a musela byste se následně registrovat na úřadu práce, potvrdil by Vám zaměstnavatel pravděpodobný výdělek, k němuž není ÚP povinen přihlížet. V takovém případě by se podpora počítala z průměrné mzdy v národním hospodářství za 1. až 3. čtvrtletí 2011 a vypadala by následovně: Průměrná mzda v národním hospodářství za 1. - 3. čtvrtletí 2011: 23.726 Kč Výše podpory: - první 2 měsíce: 3.559 Kč (0,15 násobek) - další 2 měsíce: 2.847 Kč (0,12 násobek) - zbytek podpůrčí doby: 2.610 Kč (0,11 násobek)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.