Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Glukoměr - mám cukrovku?

Od: nemocny odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, prosím o radu.

Manželka dostala pod stromeček od kolegyně glukometr (glukoměr?). Ona jej prakticky nevyužívá, ale poslední dobou si měřím já hladinu cukru v krvi, ale došel jsem ke znepokojivému výsledky.

Ráno mám hladinu cukru cca 4,8 mmol/L, což je podle článků na internetu normální. Ale pokud si změřím hladinu cukru v krvi okolo 6. hodiny večer, mám hladinu cukru někdy i 6,8 mmol/L. Je možné, že trpím cukrovkou?

Od dětsví také chodím v noci močit (jednou, někdy dokocne dvakrát), což je, jak jsem se dočetl, jede z příznaků cukrovky.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

drejdl*
hodnocení

4x

Neplašte se, podle toho, co píšete, jste zdráv. Výkyvy hladiny glykemie do 7 mmol/l po jídle jsou normální. Častější močení v noci může mít sto dalších důvodů.

frantisek*
hodnocení

3x

Ty hodnoty co uvádíte jsou v pořádku. Já kdybych měl Vaše hodnoty, tak spím klidně a každé ráno si dám pořádnou čokoládu.

To František *palec*

To nemocný-pokud si večer naměříte hodnoty jak jste napsal tak by to mělo být OK. JInak třeba dnes ráno jsem si naměřil 7,6 a dle 1/4 hodiny po jídle již naměřeno 8,6(časy měření doporučeny diabetologem!)! Je jasné,že po jídle je hladina vyšší i u zdravého!

doplněno 22.01.13 21:51:

To Jamamba-pkd bych měl po jídle hodnoty jak uvádíte (u diabetika )tak nasazuji k medikamentózní léčbě tvrdou dietu!Nevím jak Vám,ale mně diabetolog doporučil či resp.nařídil měřit ráno před snídaní a poté jak jsem psal výše 15 minut po jídle.

doplněno 22.01.13 22:52:

To František-jste na inzulínu či jen medikamentózně a dieta?

frantisek*

Ty hodnoty jak uvádí nemocny, jsou opravdu v pořádku. Jsem diabetik, tak snad o tom trochu vím. Jinak můj lékař požaduje měřit ráno před snídani pak hodinu po snídani, dále hodinu po obědě a nakonec hodinu po večeři. Když se změříte čtvrt hodiny po jídle, tak samozřejmě bude cukr vyšší, ale po hodině se Vám zase sníží. Samozřejmně předpokládám normální porci, ne se přejídat.

frantisek*

Beru tablety.

Jj.Já též.Kolega měl také by z toho na švestku,že nemůže tamto a toto.Ntak asi dva roky se snažil přísně dodržovat a pořád reůlativně vysokou hladinu.Pak se i když by neměl opil,tím šla vniveč všechna předchozí dieta,začal jíst vše na co dostal chuť,ale ne půl kila anglické,ale jen třeba deset deka- a najednou cukr OK (prostě s mírou,ale beze mne /jsem taky míra/*smich*)

Zato druhý se neomezoval a tipovali jsme jak dlouho vydrží-zatím funguje (už jsem to tu jednou jako perličku psal) naposledy tj nekdy vloni zjara měl přes 25 po tom co před cca dvěma roky odmítl inzulím-měl tehdy 17!Se divíme že je ještě na tomto světě-třeboňské 12° může,je hořké tudíž nemůže obsahovat cukr, na posezení sjede třeba 10 ks fidorek! a hradecký s plachetničkou ten taky!Po cestě z Jivna (u CB) do Třeboně stihnul v Tranzitu 1,5 v petce Zlatopramen,v Třeboni si v Lidlu koupil dvoulitra Braník a než jsme dojeli do JH neměl ani kapku!*sok*

syfrig*
hodnocení

2x

domaci glukomer meri vic i ja jsem mel u lekare 6,4 nedal mi jen dietu zatim...

jamamba*
hodnocení

2x

Dobrý den,

hladina cukru v krvi se měří buď ráno nalačno - normální jepod 5,5 mmol/l, nad 7mmol/l by to mohlo naznačovat cukrovku. Dále 2 hodiny po jídle - zdravý člověk má hodnotupod 7,5mmol/l, diabetik nad 11,1 mmol/l. Zkuste si tedy změřit nalačno a dvě hodiny po jídle. Vaše udávané hladiny jsou v normě.

martinaa*
hodnocení

0x
Ideální hladina cukru je 4 až 5 mmol/l, jako normální se bere do 5,6 mmol/l.Lehce zvýšená hladina je 5,6 mmol/l až do 7 mmol/l. Dál přes 7mmol už je cukrovka... jste velmi blízko, zajděte raději za lékařem. S cukrovkou není legrace.

eulalie*
hodnocení

0x

Záleží na tom, kdy si to měříte. Jestli po jídle, nebo před jídlem. Po jídle mívá i zdravý člověk vyšší hladinu cukru v krvi. Ta ranní hodnota je úplně v normě. Kdybyste měl cukrovku, tak byste chodil močit pořád, nejen v noci. A měl byste taky dost žízeň. Divné by bylo, kdybyste ráno na lačno naměřil třebas 8mmo/L. Pokud si nejste jistý, zajděte si k lékaři. Určitě je lepší jedna zbytečná návštěva, než pak chodit s neléčenou cukrovkou.

cobrak*
hodnocení

0x

Dobrý den. Pokud si změříte ráno hladinu 4.8mmol/l, je to v pořádku a pokud si večer naměříte 6.8mmol/l je to také v pořádku. Protože se určitě najíte a pak si hladinu měříte. Tím, že se najíte, tak do sebe automaticky dostanete cukry a než je tělo odbourá, máte hladinu vyšší. Glykémie se měří vždy před jídlem. Potom až se řěší, jak moc se najíst a kolik jednotek inzulinu si aplikovat. K nočnímu močení. Když spíte, tak Vám ledviny pracují na 25%, protože spí také. Když ráno vstanete, tak začnou jet naplno a proto každý jdeme hned po probuzení močit. Noční močení je z 99,9% způsobeno tím, že večer člověk moc pije. Tím se děje to, že Vy jdete sice spát, ale Vaše ledviny ne a vyprodukovávají moč dále. Proto močíme v noci. Před spaním by se nemělo moc pít. Takže, když večer hraje Sparta a Vy si dáte v osm dvě piva, tak pogicky budete ještě v jednu v ráno chodit čůrat ;) Je to normální a cukrovku určitě nemáte a buťde za to rád. Poznáte ji tak, že se Vám začne motat hlava a budete kolabovat. A to bezprostředně po jídle. A věřte mi, že to poznáte. P.S.: Fyziologická hladina glykémie u zdravého člověka je v rozmezí 3,6 - 6,3mmol/l. Je ovlivněna stravováním a proto kolísá. Jako dech. Když doběhnete autobus, také se vydýcháváte a máte dech zrychlený. Ale po chvíli se Vám zase vrátí do normálu (70-80/min.). A to samé je glykémie. Něco sníte, stoupne Vám, ale slinivka Vám vyprodukuje trochu inzulinu a ten Vám ji zase srazí na fyziologickou hodnotu. Buďtě v klidu a nepíchejte se zbytečně do prstů ;)

doplněno 23.01.13 13:51:

Jen pro zajímavost. V nemocnici jsem píchnul do prstu kamaráda diabetika, který nedodržuje režim a snědl chvíli před tím pět pytlíků lentilek Skittles a měl 26,2mmol/l! A nic mu nebylo a byl v pohodě! Ale to jen pro zajímavost, nikoliv pro radu ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]