Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám dotaz ohledně podání vysvětlení na MP ve Zlíně.
Majiteli vozidla, které jsme měli zapůjčené, přišla výzva. Ten nám ji přeposlal nascanovanou emailem.
MP Zlín zaznamenala na placeném parkovišti spáchaný přestupek (pravděpodobně překročení parkovací doby na zakoupeném lístku). MP navrhuje projednání v blokovém řízení podle par. 84 zák. 200/90 Sb. A že se má osoba, která řídila v uvedenou dobu, dostavit ve vlastním zájmu. V případě firmy pověřený zástupce. To je shruba znění výzvy.
Vyzvaný byl majitel, ten nám výzvu přeposlal, jelikož jsme měli tehdy auto v pronájmu.
Pokud se něco takového dříve stalo v Praze také s pronajatým vozidlem, vždy jsme tam provinilce poslali, aby to rovnou vyřídil. Nebylo třeba do toho zatahovat majitele vozidla, ten nám jen předal informace o výzvě.
Jenže posílat někoho do Zlína z Prahy momentálně nemůžem, i když víme, kdo to udělal a tu pokutu chce zaplatit.
Je možné podat vysvětlení písemně za sebe, i když byla výzva adresována majiteli a ne nájemci vozidla? Prostě se v dopise přiznat, chtít zaplatit pokutu a nějak to dořešit?
V případě osobního vyřízení v Praze to šlo bez majitele. V písemném případě si však nejsem jistý.
Znění dopisu mám napsáno, podle místnich rad i s odkazem na judikaturu podle JUDr. Berana. Pan Beran si mimochodem myslí, že by měl majitel nejdřív (klidně písemně) určit řidiče a MP pak pošle výzvu znovu už přímo jemu. Ono je to ještě složitější v tom, že nájem vozidla podepsal jiný člověk, než spáchal přestupek. Ale to by asi stačilo určit přímo řidiče. Nebo by to produkční vzal na sebe..
Obecně řečeno - "vysvětlení" je možné podat i písemně *), v tomto případě bych tomu říkal spíše doznání či uznání přestupku, ať si viník na danou MP zavolá a zjistí přímo strážníka,který přestupek řeší (není-li jméno uvedeno na předvolání), do písemného vysvětlení ať uvede své nacionále a (případně) pro něj dostupnou formu úhrady pokuty.
Pokud seMP s písemným vysvětlením nespokojí,může trvat na osobním dostavení se viníka na služebnu, v tom případě má ale viník nárok na úhradu nákladů, které mu tím vzniknou (cestovné, zameškaná práce...).
doplněno 17.07.12 11:34:Ne - úhradu pokuty "rovnou" neposílat - jen vysvětlení a případně návrh formy úhrady (složenka, převod na účet) a pořadavek, ať se k tomu MP vyjádří a rozhodne. Poslat, pochopitelně, doporučeně.
Na úhradu nutných nákladů na osobní podání vysvětlení má i viník - proto tuto variantu MP nepreferuje (i když se spíše jedná o složitější papírování, než o výši nákladů - výnos z pokut stejně MP nezůstává k dispozici).
Myslíte jako poslat rovnou úhradu pokuty? Na útržku za oknem bylo 400 Kč.. zatím mám napsáno jen ať pošlou složenku.. což je asi blbost..
Ta úhrada nákladů je možná i v případě, že podezřelý bude opravdu určen jako viník? To se mimochodem asi prodraží.. že se jim to vůbec vyplatí - to co jim zaplatíme na pokutě vrátí na náhradě nákladů.. možná i víc..
Je chvályhodné, že nehledáte výmluvy jako mnozí jiní...
Pokud to chcete uhradit, tak může vlastník přiložit k vašemu dopisu sdělení, že vozidlo řídil někdo jiný a předal výzvu vám. Vy že s přestupkem souhlasíte a uhradíte...
Nebo napsat, že dne ,,, byla vlastníkem vozidla předložena výzva ... a protože jsem vozidlo řídil já... Nebo bych tam zavolal a vysvětlil situaci. Je přece nezajímá vlastník, ale přestupce. Jinak postup dle správního řádu.
Odkazovat se na nějakou judikaturu! někoho.. co to je? On vykládá zákony? Jsou to jen jeho názory.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.