Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podmínky ke zplnoletnění

Od: monopolinka* odpovědí: 8 změna:
Ahoj všem Chtěla bych se zeptat , jestli někdo z Vás nemá nějaké zkušenosti se zplnoletněním.Mám sestru , je jí 16 let , ale je ve výchovném ústavu.Otec na ní kašle a s matkou se nesnese z mnoha důvodů .Má nařízenou ústavní výchovu do 18-ti let , ale se svým přítelem čeká miminko.Společně uvažujeme nad řešením problému , aby mohl být s dítětem jak otec , tak má sestra, čili aby mohli být spolu.Zdá se , že jiná cesta než zplnoletnění není.Nemáte někdo nějaké zkušenosti?A nevíte jak by to bylo v případě , že by jeden z rodičů nesouhlasil? Předem děkuji za všechny odpovědi

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sam*
hodnocení

3x
Žádné zplnoletnění zatím (do r. 2014) neexistuje. Jediná cesta je svatba s přivolením soudu.
Viz zde: rodina.juristic.cz/... Do textu napište svůj (sestřin) příběh. Jediné, co potřebujete ze vzoru doslovně (s doplněním údajů) zachovat, je bod III, jinak popište svůj (sestřin) příběh a snad to vyjde...
monopolinka*
hodnocení

Měla jsem na mysli přesně to co jste mi napsal :) Jinak moc děkuji :)

askmenow*
hodnocení

2x

V zákoníku nehledejte termín zplnoletnění, ale zletilost.

Stručně, co si pomatuji z hlavy: Zletilosti se dosahuje osmnáctým rokem automaticky, pokud soud schválí žádost o sňatek (bohužel nevím, jak to probíhá, vzpomínám co jsem asi před půl rokem zjišťovala pro známou) a tento sňatek se uzavře, může zletilsti nabýt osoba starší 16ti let. Tenkrát jsem nikde na zmínku o povolení od rodičů nenarazila, ale ani jsem ji v zákoníku vyloženě nehledala. Vím, že odpověď asi není kompletní, ale aspoň jako odrazový můstek...

monopolinka*
hodnocení

J myslím že jste mi stručně odpověděla na všechny mé otázky :) Děkuji :)

Zdravím, Monopolinko. Jen ještě dodatek. Zákon o rodině říká:

§13 (1) Manželství nemůže uzavřít nezletilý. Výjimečně, jestliže to je v souladu se společenským účelem manželství, může soud z důležitých důvodů povolit uzavření manželství nezletilému staršímu než šestnáct let. Bez tohoto povolení je manželství neplatné a soud vysloví neplatnost i bez návrhu.

Těhotenství je tedy důležitý důvod. Upozornění- takto nabytá zletilost se neztrácí ani zánikem manželství. Návrh na povolení uzavření manželství podává nezletilý, účastníky řízení jsou však i jeho zákonní zástupci (obvykle rodiče).

doplněno 17.07.12 11:45:

Soud si vyslechne názory rodičů a pak rozhodne. Neznamená to však, že když je jeden z rodičů proti, že mu soud dá za pravdu a návrhu nevyhoví. Záleží na tom, jak posoudí důvody atd...

monopolinka*
hodnocení

Ano to jsem se všude dočetla, ale co když je jeden z rodičů absolutně proti? :)

buss
hodnocení

0x

Rozhodnout může na návrh jedině soud za daných podmínek. Jeho rozhodnutí nelze předvídat.

monopolinka*
17.07.12 12:21
hodnocení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]