Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zrušení životního pojištění

Od: popelka* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak je to s dodaněním odpisů ze životního pojištění v případě předčasného zrušení? Myslím tím, zda jsem povinna podat daňové přiznání "ihned", jakmile smlouvu zruším a to na částky odpočtu (souhrny za roky) nebo až příští jako do konce března? Uvažuji totiž o zrušení smlouvy, ale jsem na mateřské dovolené, přecházím nyní na rodičovskou a nepodnikám nedy žádné jiné příjmy nyní nemám (mateřskou a rodičovskou absolvuji u jako zaměstnanec u firmy). Vím, že mateřská se bere jako příjem, ale daňové přiznání se kvůli němu nepodává nebo ano? Pojištění mám již od roku 2003 a odepisuji si cca 6000Kč ročně. Děkuji za radu.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hankauk*
hodnocení

0x

Pokud můžu radit, tak to ŽP nerušte. Nemáte jej dlouho a to, co vám vyplatí bude hodně malá částka. Navíc to budete muset dodanit. Co jste odepsala, budete muset doplatit. Takže ze zaplacených a daní osvobozených tisíc budete tratit dost podstatně. Jestliže máte dítě/děti, tak je naopak ŽP logickou záležitostí. Kdyby se vám něco stalo, budou mít aspoň děti o budoucnost postaráno. Nechci malovat čerta na zeď, ale dneska zrušíte ŽP a zítra vás přejede auto.

karjala*
hodnocení

0x

v případě zrušení ŽP dodaňujete odpočty v daň. přiznání za období, ve kterém ke zrušení ŽP došlo,

pokud uplatňujete odvody, pak máte kapitálové nebo investiční ŽP, za 9 let pravděpodobně nebudete mít ani u jednoho "naspořeno" více, než jste vložila, ale to bude trvat ještě dlouho, než toho dosáhnete :(

pokud nechcete přijít o vaše peníze a zároveň nemůžete platit současné pojistné, doporučuji pozměnit smlouvu a snížit pojistné

lolaprasatkova
hodnocení

0x

Jste si jistá, že máte životní pojištění? Odpočítávat se může důchodové. Každopádně se poraďte na pojišťovně. Pokud na to nemáte , můžete to převést do splaceného stavu a tím pádem přestat platit a peníze dostanete až v 60. Nevím co přesně máte za pojistku. Pokud se to vztahuje k duchodovému pojištění , nelze ho zrušit.

sebod*

lolaprasatkova. Nemáte pravdu. Stačí si vzít daňové přiznání a tam se dočtete, jaká pojištění se odčítají...

doplněno 17.07.12 10:27:

A převést do splaceného stavu? To také nejde u každé pojistky - např. u životka nelze.

ivina*

Resim ted uplne stejnou situaci akorat s tim, ze ja jiz pred mesicem a pul ZP vypovedela a ted me zajima dodaneni. myslim, ze pokud je clovek rozhodnut ukoncit, tak spise drive nez pozdeji. pro me bylo cekani do 60ti let bezpredmetne a tak jsem zrusila ted po 8 letech. Budu tedy dodanovat 8 let odpocty, ale zase lepsi nez kdybych se dalsich 5 let rozmyslela a dodanovala pak 13 let...Na sporici castce mi bylo vyplaceno cca 12,5tis a dle prvotnich informacich bych mela dodanit cca 2,5tis. Ale take se shanim po informacich.

Co Vam doporucuji je, ukoncit Zp a okamzite zalozit nove, kam se da tento vklad. tim, ze okamzite zalozite nove ZP, tak nic dodanovat nemusite. Tento vklad na novem ZP se da pak mimoradne vybrat behem prvniho mesice a pozadat o ukonceni noveho ZP. pak nic dodanovat nemusite. Mam od sve financni poradkyne.

lolaprasatkova

Sebo, mám pojistku ve splaceném stavu, je to životní pojištění je u ING

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]