Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vypořádání majetku-druh a družka

Od: mac763 odpovědí: 7 změna:

Chtěla bych poprosit o radu. S druhem jsem žila ve spol.domácnosti 7let v mém RD po rodičích. Věčně neměl práci, proto hodně pil a když bylo něco potřeba platit ( doplatek elektriky, vody, otop, a jiné) na toto mi nepřispěl a muj plat nepostačoval na všechny tyto výdaje a já to musela řesit půjckama u banky. Vždy sliboval že mi na to přispěje. Za jeden rok mi přispěl třeba na jednu splátku. A takhle to šlo celých s 7 let až jsem v dubnu tohoto roku řekla dost (chtěl abych si zase vzala další půjčku, potřeboval na něco peníze) a vyhodila jsem ho. Zbyly mi ted jen dluhy přes půl milionu a snažím se je splácet abych nepřišla o dům, ale z výplaty mi už nic nezbyvá. Nechce mi ničím přispět i přesto že mám rok a půl starý úpis že mi dluží peníze které bude po 3000kč měsíčně k 15 dni splácet. Pracuje bez smlouvy-na černo, majetek žadný nemá a ted si pronajmul RD o vesnici dál. Nevím co mám dělat, předem děkuji za radu.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Vyzvěte ho písemně ke splácení, upozorněte jej, že při výpadku první (i jen části) splátky podáte žalobu na zaplacení celé dlužné částky. Doporučila bych text zkonzultovat s právníkem.

Pokud by neplatil, musela byste se obrátit na soud.

doplněno 15.07.12 00:26:

Reakce na mac763, 14. 7. 2012 ve 20:16:

Záleží na Vás, jestli se chcete peněz někdy v budoucnu dočkat, nebo jestli Vám to je jedno.

Máte uzavřenou smlouvu o půjčce, tzn., že máte v ruce podklad alespoň pro těch 70.000 Kč. Smlouvu jste sepsali před rokem a půl, promlčecí lhůta je 3 roky.

Teď bych začala písemnou výzvou (buď si nechte na kopii potvrdit převzetí nebo výzvu zašlete doporučeným dopisem s doručenkou). Uchovejte kopii výzvy, podací lístek i vrácenou doručenku. Nejpozději 3 měsíce před skončením promlčecí lhůty zašlete další písemnou výzvu, tu ale již na celou dlužnou částku, ve výzvě stanovte datum, do kdy má být částka uhrazena (dejte lhůtu cca 3 až 4 týdny). Nebudete-li mít v uvedený den částku na účtu, podejte následující den žalobu.

Po rozhodnutí soudu budete moci částku vymáhat 10 let, můžete navrhnout exekuci, ... prostě budete mít více možností. A náklady na soudní řízení i na Vaše právní zastoupení bude povinen uhradit dlužník (pokud je zahrnete do žaloby).

mac763
hodnocení

Smlouvu mám sepsanou před rokem a půl jen asi na 70 000 Kč a od té doby jsem se mnohonásobně zadlužila, několikrát jsem ho vyzývala k zaplacení této částky, policie mi řekla, že to mám řešit přes soud, občanskoprávní cestou, což je úplně bezvýznamné když nemá práci ani majetek. Ale děkuji za radu.

killom*
hodnocení

0x

Asi jsou dvě možnosti (neoficiální vymahači), snad víte jak to myslím a nebo pomalý český soud. Bohužel mě jiný způsob nenapadá.

doplněno 14.07.12 19:33:

Jinak doporučuji vystěhovat a soudně požadovat peníze z Vámi sepsané smlouvy. A pokud nepracuje, tak prásknout toho u koho pracuje na černo na berňáku.

mac763
hodnocení

Vystěhovaný už je, přihlášený u mě nebyl. Smlouvu na uznání dluhu máme sepsanou před rokem a půl na částku asi 70 000 Kč. Za ten rok a půl jsem se zadlužila mnohonásobně víc a to už upsané nemám. S jakou formulací se mám obrátit na soud? Slyšela jsem, že mezi druhem a družkou majetkové vypořádání nejde. Pracuje v lese u kamaráda, který to popře, takže to je úplně zbytečné. Ale děkuji za radu.

pohanka*
hodnocení

0x

Vy jste anděl, vydržet to tak dlouho. Sedm let mít na krku ochlastu, který nepřispívá do domácnosti a když ho vyhodíte, tak po něm chcete peníze, které jste z něj za dobu společného bydlení nedostala! A myslet si, že teď bude platit. Vysměje se Vám. Jste anděl a naivní. A myslíte, že i my. Za 7 let nelze udělat dluhy na doplatcích energií přes půl melounu, když bydlíte ve vlastním. To by jste neplatili zřejmě ani zálohy. Nebo co bylo to ,,a jiné,,? Škoda každé rady.

Najděte si druhou práci a splácejte. Neztrácejte čas běháním po soudech.

mac763
hodnocení

Díky za odpověd. Nejsem anděl, jen jsem chtěla pomoci človeku, kterého jsem moc milovala. Máte pravdu, teď se mi vysmívá, protože ví, že to sama s dětmi neutáhnu a přijdu o dům a jen proto, že jsem ho vyhodila. ,,A jiné" znamená třeba platby za telefon uzavřené na moje jmeno a za měsíc normalně provolal i 3000 Kč prý kvůli práci, ale musela jsem to za něj platit, protože jsem pod jednou fakturou měla i moje tel.číslo, další třeba, že potřeboval koupit pilu, aby mohl pracovat a vydělávat peníze, které já pořádně nikdy neviděla a vždycky jsem se nechala ukecat, že tento měsíc nemá, že mu to prý zaplatí další měsíc, ale je toho mnohem víc a bylo by to na dlouhé psaní.. A když jsem to z platu nezvladala všechno platit, musela jsem jít a zase si půjčit, abych všechno poplatila. I když bydlím ve vlastním, jsou tu poplatky vetší, než má třeba moje sestra v bytě. Dům má zástavu na půjčku a už se těžko prodává. Práci druhou nezvládnu, mám třísměnný provoz a už ted s tím mám velký problém, bydlím v lokalitě, kde práce není dostatek a jsem vděčná alespoň za tuhle. Ale kdo si tím neprošel, nepochopí. Nyní potřebuji poradit a ne mě upozorňovat, jak jsem byla blbá. Pokud jste byl/a někdy pořádně zamilovaná takovým způsobem, že by jste byla schopná za toho druhého položit i ruku do ohně, tak to rozhodně pochopíte. Teď už vím, že ten člověk za to nestál. Ale i přesto všechno děkuji za odpověď.

jana22
hodnocení

0x

Zdravim Vas,nezoufejte nejste sama,kdo dela v zivote chyby,ale co nas nezabije to ...problemy jsou od toho,aby se resily.Penize z ex druha pujdou vydolovat blbe,ale udelejte maximum,at splaci!Vas domek lze i takto zauverovany prodat pres pravnika pravni cestou-sezenete kupce-zaplati-a splati se vase dluhy pochopitelne ve spolupraci s pravnikem:)-zybtek z prodeje domu je vas muzete si koupit byt atd...otazkou je kolik vam zbyde?A jestli vubec je ve vasem zajmu dum prodat?Pracovala jsem v pravni kancelari-je to celkem dnes bezna praxe doba je zla-drzte se!Jana

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]