Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nařízení dovolené zaměstnavatelem

Od: angelinka* odpovědí: 8 změna:

Dobrý večer, ráda bych se zeptala, jestli má zaměstnavatel nárok nařídit mi dovolenou. V dubnu 2012 jsem nastoupila do zaměstnání a jelikož v listopadu odjíždím do zahraničí tak budu končit v říjnu. Mám nárok na 15 dní dovolené, ale vzhledem k možnosti si případné volno adělat, tak dovolenou potřebovat nebudu. Byla bych radši, kdybych dostala dovolenou proplacenou. Může mi zaměstnavatel nařídit vybrat si dovolenou?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ron*
hodnocení

2x

Ano, dovolenou Vám může zaměstnavatel nařídit. Dovolená se proplácí jen při skončení pracovního poměru v případě, že zaměstnanec dovolenou nemohl vyčerpat.

Dobu čerpání dovolené je (podle ust. § 217 odst. 1 věty první zákoníku práce, ve znění od 1. 1. 2012) povinen zaměstnavatel určit podle písemného rozvrhu čerpání dovolené vydaného s předchozím souhlasem odborové organizace tak, aby dovolená mohla být vyčerpána zpravidla vcelku a do konce kalendářního roku, ve kterém právo na dovolenou vzniklo. Poskytuje-li se zaměstnanci dovolená v několika částech, musí alespoň jedna část činit nejméně 2 týdny vcelku, pokud se zaměstnanec se zaměstnavatelem nedohodne na jiné délce čerpané dovolené. Určenou dobu čerpání dovolené je zaměstnavatel povinen písemně oznámit zaměstnanci alespoň 14 dnů předem, pokud se nedohodne se zaměstnancem na kratší době

angelinka*
hodnocení

takže konkrétně v mém případě: budu muset dát výpověď k 1.9. jelikož mi poběží 2měsíční výpovědní lhůta. Pokud mi zaměstnavatel do 17.10. písemně neoznámí, že si dovolenou musím vybrat, tak mi ji proplatí?

iz*

Chcete-li v zaměstnání skončit 31. října, musíte zaměstnavatele prokazatelně (předat osobně proti potvrzení převzetí na kopii nebo zaslat doporučeným dopisem s doručenkou) do 31. 8. včetně. Bude-li výpověď doručena 1. í., skončí pracovní poměr až 30. listopadu. Ve výpovědi buď neuvádějte žádné datum nebo napište k 31. srpnu.

- Je dost pravděpodobné, že Vám zaměstnavatel po doručení výpovědi určí čerpání zbývající dovolené (dost zaměstnavatelů nechce nevyčerpanou dovolenou proplácet).

- Poznámka: Vaše sdělení zaměstnavateli, že Vám určený termín nevyhovuje, nemá pro zaměstnavatele žádný dopad. Čerpání dovolené určuje podle zákoníku práce on.

doplněno 13.07.12 22:14: Nějak mne dnes zlobí prsty (artróza) víc než obvykle: Bude-li výpověď doručena 1. září., skončí PP až 30. 11. doplněno 13.07.12 22:18:

Zákoník práce online, čerpání dovolené: business.center.cz/...

peter*

Dobrý den, co je možné udělat v případě, že zaměstnavatel nařídí zaměstnanci dovolenou pouze tři dny před nástupem na řd?

ronyx*

Čistě teoreticky - můžete se pole zákoníku práce bránit. Prakticky - ve velké firmě, kde působí odbory, pravděpodobně uspějete. V menší firmě můžete zkusit protestovat, ale počítejte s tím, že si zároveň můžete velmi rychle hledat jinou práci, protože se nejspíš záhy opakovaně dopustíte "hrubého porušení pracovní kázně" a budete vyhozen tzv. "na paragraf", čímž nebudte mít ani nárok na podporu v nezaměstnanosti, ani vás hned tak někde nevezmout, protože § 52 (nebo 53 - teď přesně nevím) vám napíšou i do zápočtového listu, který budete předkládat novému zaměstnavateli.

ron*

Ano, tak by to dle zákoníku práce mělo v praxi probíhat. Ovšem nedomluvíte-li se jinak.

Osobně si ale myslím, že plán čerpání dovolených bude chtít nahlásit dříve než v září.

mowla*
hodnocení

0x

Zaměstnavatelmá právo dovolenou "nařídit" - a pokud tak učiní, pak nejméně dva týdny před jejím začátkem.

ok®
hodnocení

0x

s vaší dovolenou si může dělat co chce, a zkuste mu říci, že vám to nevyhovuje zrovna termín, který on nařídil :(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]