Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jsem mladá maminka dvou kluků. Nedávno mi kamarád zapůjčil finanční částku bez sepsání smlouvy či jakékoli dohody. Již jsem mu určitou částku zaplatila. Řekla jsem mu, že mu zbytek zaplatím, jak budu moci. Nyní ale hrozí, že na mne pošle právníka. Je to možné? Nemáme nic písemně. Jak se mohu bránit, pokud budu muset zodpovídat na případné dotazy právníka? Má více takových dlužníků. Musím případně něco s právníkem sepisovat, pokud přijde s ním?
Děkuji,
Lot.
Dobrý den,říká se že pokud chceš ztratit přítele,puč mu peníze.Ale k věci.Váš kamarád je hloupý že Vám půjčil obnos bez jakéhokoliv papíru a Vy jste s prominutím také hloupá,že jste na to přistoupila.Vy můžete v klidu tvrdit že Vám nic nepujčil a nemá to jak dokázat.je to jen tvrzení proti tvrzení.Pokud nemá nějaký doklad o půjčce.S právníkem se vůbec nemusíte bavit,nikde není psáno že ano.Jeslti jste Vámi ústní slib dodržela a dohodli jste se na tom že mu to vrátíte až budete moci,tak nevidím žádný problém.Pokud ale jste slíbila že mu to dejmetomu do nějakého dne vrátíte a nesplnila jste to a ted mu říkáte že až budete moci,tak se nedivte jeho reakcím.Tak nebo tak,nemá ani on,ani Vy doklad o pujčce a na něm je aby to dokázal,pokud s tím bude chtít jít za právníkem.
také se říká,kamarádi buďme,dluhy sobě plaťme.
Příště budete chytřejší.
doplněno 12.07.12 15:47:Nejlepší je to vyřešit sepsáním dohody o pujčce i s datem splacení.
Musíte si uvědomit že pokud nebyl dohodnut termín splatnosti tak je půjčka splatná druhý den po obdržení a pokud o to věřitel požádá má nárok na vrácení a taky ode dne půjčky běží tříletá promlčecí lhůta. Pokud vrácení odmítnete může učinit navrhované kroky.
Stydím se za některé názory které nepřímo tvrd, jak jste ve "výhodě" že kamarád nemá důkaz.
A dokonce jak jste prý "hloupá" že jste na sebe vyrobila důkaz o půjčce. Ještě že Vám nedali radu, že můžete všechno zatlouci.
STYDÍM SE.
doplněno 12.07.12 19:17:A jen tak mimochodem půjčka písemná být nemusí, uznání dluhu musí být písemné.
Pokud nemá smlouva písemnou formu či svědka(y) k jejímu potvrzení, je jakékoli právní vymáhání problematické - stojí slovo věřitele proti slovu dlužníka. V nejhorším případě je takováto smlouva nevymahatelná.
Na druhou stranu i ústní smlouva je platná a jejím porušením si dobré jméno neuděláte, o ztrátě kamaráda ani nemluvě.
Pokud věřitel přijde s požadavkem dodatečného sepsání smlouvy a vy tu původní nechcete zapřít/porušit, o nic nejde. Obdobně je to s "dotazy právníka".
doplněno 12.07.12 16:30:Skype, SMS... těžko potvrdí předání peněz...
Prostě se s kamarádem znovu domluvte, klidně i se sepsáním smlouvy - to je nejjednodušší a nejčistší.
Termín jsme žádný ústně neměli, částku mu samozřejmě vrátím. O to nejde, nejsem zlodějka. Jinak jako svědek je ten, kdo by při předání částky musel být, že? A jakou váhu má při dokazování vzkazy na skypu, sms, atd..? Berou se jako důkaz?
Děkuji,
Lotty.
Pokud jste neměli termín a on Vám je půjčil s tím že mu je "jen" vrátíte,bez data vrácení,tak o co jde?Nějak nechápu to s těmi sms a skype.nezlobte se,ale malinko to smrdí.
Děkuji, už jsem se raději domluvila s jeho maminkou, budu to vracet přímo jí. S ním se nedá mluvit. Jsem poctivý člověk a nesnesla bych ani návštěvu právníka.
Zdravím, Lotty. Hrozí, že na mě pošle právníka...Nesnesla bych ani návštěvu právníka... Lotty, právník není exekutor a dlužníky neobchází. Ten zasílá úřední výzvy k zaplacení dluhu a následně vymáhá dlužné částky soudně žalobou. Nemá důvod kvůli tomu navštěvovat a objíždět dlužníky. Pokud existují usvědčující důkazy, že jste si peníze půjčila a sms se za určitých okolností takovým důkazem stát klidně může, svědci apod. pak ten, kdo Vám peníze půjčil, není zase tak úplně bez šance, dostat je zpět. Já Vám do toho nechci mluvit, ale pokud dlužíte peníze někomu jinému, nechápu, proč se domlouváte s jeho matkou. Píšete, že kamarád má takových dlužníků více. Tuto vaši poznámku zcela nechápu, protože to je snad jeho věc, ne? Nebo si říkáte, o jednoho víc, nebo méně?To musí být tedy hodný (hloupý) člověk, když se finančně snaží vypomoci někomu v nouzi a pak ještě aby vymýšlel způsoby, jak dostat své peníze zpět. To, že jste se domluvila s jeho matkou a chcete splácet dluh přímo jí, ho vůbec nemusí ale zajímat. To od něj jste si peníze půjčila, tak ho nemůžete obejít. Dobře míněná rada- rozmyslete si dobře své počínání, abyste ve finále nezaplatila i náklady řízení, pokud by na Vás žalobu podal a byl třeba zcela úspěšný...
doplněno 12.07.12 18:12:Jen tak mimochodem - víte, že když jste se domluvila s jeho matkou na zaplacení dluhu, že jste tedy dluh přiznala a postarala jste se mu o svědka?
A když není termín, není půjčka splatná na požádání, zvl. pokud nehradíte? Je jaksi neuvěřitelné, že se půjčí peníze stylem Na tady máš aniž by se cokoliv dalšího dohodlo. Nebyl to dar? Jako důkaz může sloužit cokoliv. Kamarád vám věřil a vy? Takovéto ujednání mezi vámi je neurčité. A je pak smlouva co do lhůty platná? No a pozor na úroky. § 37 OZ.
@lotty : To je fajn, je dobré splatit každý dluh, i v případě, že jde o půčku bez smlouvy, i v případě, že nejde o blízkou osobu. Bude-li kamarád chtít písemný podklad, vyhověla bych mu - on Vám přece také pomohl.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.