Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příjmení po svatbě s cizincem

Od: hogreta* odpovědí: 12 změna:

Ahoj,

delší dobu přemýšlím nad tím, jaké mohu mít po svatbě jméno. Můj partner má podle pasu dvě jména a jedno příjmení. Bohužel je problém v tom, že všechna jména i příjmení jsou jednoslabičná. Koncovka -ová tedy nepřipadá v úvahu, navíc mi příjde absurdní mít jen jednoslabičné příjmení. Chtěla bych se proto zeptat, zda je možné, abych získala i jedno z jeho jmen (to prostřední, samozřejmě). Vím, že i Češi mohou mít dvě jména, nevím však, jestli i v případech, že si o něj zažádají sami. Pokud by toto nebylo možné, pak jestli je možné, abych mohla mít tyto dvě slabiky napsané jako příjmení (Češi mohou mít přece i dvě příjmení). Své příjmení si také nechci nechat, neboť na otce moc dobré vzpomínky nemám a jeho příjmení celý život opravdu nosit nechci.

Uvedu příklad:

Manžel: Anh Son Vu

Já: Petra

-> Myslíte, že je možné, abych v tomto příkladě po svatbě mohla nosit jméno "Petra Son Vu"? Bylo by mi jedno, jestli by "Son Vu" bylo příjmení a nebo by bylo "Son" druhé jméno a "Vu" přijmení. Muselo by se o tuto změnu žádat ve dvou krocích(tedy první o přidání prostředního jména Son a poté až řešit příjmení)? Nemáte s tím někdo zkušenosti?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Chápu, že jmenovat se Vuová asi nechcete...ale příjmení Vu mi prostě nepříjde k ženskému jménu nijak otřesné, spíš je to v našich končinách nezvyk.

Nejlepší bude, když si zajdete o tom popovídat na matriku, tam Vám řeknou co a jak je možné.

ron*
hodnocení

0x

Dobrý den.

Po svatbě, kdy jeden z manželů je cizinec nebo Čech s trvalým pobytem v cizině může žena požádat o příjmení v mužském tvaru bez přechylování, tzn. bez -ová. O této možnosti se domlouvá vždy předem s matrikářkou.

pohanka*
hodnocení

0x

Jsem doručovatelka. Když jsem se setkala poprvé s příjmením Vu na zásilce, tak jsem si myslela, že tam něco chybí. Zeptala jsem se, bylo mě objasněno. Po několika letech se s tímto jménem setkávám již u více lidí /provdaných/. Takže, je to jenom o zvyku a dokázat přijmout něco nového, nebo jak se říká, být flexibilní.

askmenow*
hodnocení

0x

Znám několik der Vietnamců, které se již narodily v ČR a mají českou matku, české jméno a takto jednoslabičné příjmení s ová. Nezní to zle. Je to o zvyk. Špatně by neznělo podle mě ani Vaše křestní jméno a manželovo příjmení, dejme tomu Vu - Petra Vu. Také si můžete nechat své příjmení, takže pokud jste např. Nováková, byla byste Petra Vu Nováková, což taky podle mě zní hezky. Vím, že nechcete, ale za zvážení to podle mne stojí. Nejsem si totiž jistá, že vám umožní vzít si mužské křestní jméno jako své druhé jméno. Obvykle se umožňují, pokud vím, jen jména existující. A asi existující pro dané pohlaví.

martinhajek*
hodnocení

0x
Myslím, že si nemůžeš vzít manželovo druhé jméno, právě proto že to je jméno, ne přijmení. Nám to tak nepřijde, ale v jejich jazyce by to byla asi dost legrační blbost.
Já osobně nevidím nic divného na jméně "Petra Vu". Je to exotické a počťačky si zvyknou.
Ale ani přechýlené Vuová nezní špatně. A je to delší ;)
hogreta*
hodnocení

V jejich jazyce není skoro nikdo, kdo by měl pouze jednoslabičné příjmení. Ono to "Son" je vu nás zapsáno jako jméno, protože nemáme žádnou třetí kolonku. Děti toto "prostřední" jméno dědí úplně stejně, jako příjmení (otec manžela je tedy také "Son Vu").

Problém je také to, že ono zmíněné "Vu", pokud je vysloveno Čechem a není nad ním diakritika (stejně jako není tady, nevím, jak tu mám udělat vlnovku nad "u") znamená v překladu "Petra Prsa". Je tedy poměrně jasné, proč bych ke svému příjmení chtěla připojit i Son. Exotika je sice pěkná, ale ze mě pak budou mít všichni prdel. Tedy pardon, ne prdel, ale kozy:-D.

hogreta*
hodnocení

Ano, já vím, že mohu být "Petra Vu" bez ová i s ová, ale na to jsem se neptala - opravdu mě zajímá fakt, zda mohu nějakým způsobem ke svému jménu či příjmení připojit i to "Son". Připojení mého stávajícího příjmení také padá, protože jak jsem již v příspěvku napsala, opravdu se ho chci zbavit. Proto mě opravdu zajímá pouze problém druhého jména/příjmení "Son" - o tom ostatním informace mám.

V matriční knize může mít každá osoba zapsaná dvě jména, takže pokud je Vu příjmení a Son jméno, tak může dle par. 62 odst. 3 zákona o matrikách, jménu a příjmení před matričním úřadem prohlásit, že budete používat jména dvě. Tedy za předpokladu, že "Son" je nejenom mužské, ale i ženské jméno (to opravdu nevím). A taky se přiznám, že netuším, jak moc je přípustné mísit české + cizí jméno dohromady, to by vám určitě řekli na matrice. U nás je se jmény ten problém, že nezvyklá jména nebo jejich kombinace schvaluje soudní znalec přes jména, což ještě před pár lety u nás bývala pouze paní Knappová, takže se to občas táhlo a fakt nevím, jestli se to za tu dobu změnilo.

V praxi jsou to dva kroky - prvním je změna (přidání) jména a druhým je svatba. Já si kdysi dělala drobnou úpravu svého jména a nějak mi to nevyšlo časově - myslela jsem, že oboje zmáknu v rámci svatby a ono ne. Na změnu jména si skočíte na matriku podle svého trvalého bydliště, tam jsem s úřednicí vyplnila nějaký formulář, jako jak a proč chci jsméno změnit, zaplatila správní poplatek tisíc korun (nevím, jestli se týká i přidání jména nebo jestli od té doby nedošlo ke změně výše) a matrika pak měla tuším měsíc na to, aby změnu provedla (nebo zamítla, v mém případě provedla). Po změně mi vystavili nový rodný list s novým jménem, jenže já se mezitím vdala, takže jsem s novým rodným listem ještě musela jít na oddávající úřad, kde nám museli přepsat oddací list podle mého nového rodného listu. Takže proto je asi z úředního hlediska jednodušší nejdřív si vyřídit nové jméno, a pak už s novým rodným listem jít teprve uzavřít manželství. Udělat obojí najednou prý nelze, protože se jedná o dva rozdílné úkony.

hogreta*
hodnocení

Děkuji za odpověď, posunula mě zase o něco dále:)

pt®
hodnocení

0x

Berete si manžela z lásky nebo kvůli jménu? Pokud je problém ve jménu, tak si najděte někoho jiného.:)

hogreta*
hodnocení

Kvůli toho, že řeším naše společné jméno si neberu manžela z lásky? Láska je snad něco, co nám zařídí papíry a až jednou budu řešit jména dětí, tak bude stačit, když řeknu "vzali jsme se z lásky" a matrikářka si z toho sedne na zadek? Já naopak myslím, že než člověk vstoupí do svazku manželského - a navíc s cizincem, tak by neměl papírování řešit na poslední chvíli a měl by být aspoň trochu informovaný.

Kdybych si manžela brala kvůli jménu, pak bych si pravděpodobně vzala někoho, s jehož jménem to není tak složité.

hodnocení

0x

Taková zajímavost" znal jsem manžele, kteří se seznámili v Harmanecké dolině a po svatbě se dohodli, že budou užívat společné jméno Harmanec.

doplněno 12.07.12 14:27:

Nahlédnutím do zákona o matrikách jsem si přřečetl, že do knihy manželství se zapisuje:

(1) Do knihy manželství se zapisují
a)
jména, příjmení, popřípadě rodná příjmení, den, měsíc, rok a místo narození, rodná čísla, osobní stav a státní občanství muže a ženy, kteří uzavřeli manželství, (dále jen ,,manželé"),
b)
den, měsíc, rok a místo uzavření manželství,
c)
jména a příjmení, popřípadě rodná příjmení, den, měsíc, rok a místo narození rodičů manželů,
d)
dohoda manželů o příjmení a v případě, že si manželé ponechají dosavadní příjmení, i dohoda o příjmení dětí v mužském a ženském tvaru,
e)
jména, příjmení a rodná čísla svědků; jde-li o cizince, který nemá rodné číslo, datum a místo jeho narození,
f)
datum zápisu a podpis matrikáře.
================
Nevidím tam nic o tom, že se manželé, pokud si neponechají každý své příjmení, musejí dohodnout na stávajícím příjmení jednoho z nich, takže si myslím, že byste si mohli zvolit příjmení úplně nové, tak jako třeba Harmoncovi. Jiná věc je, jestli by vám toto řešení vyhovovalo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]