Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Postoupení pohledávky, která je už v exekuci

Od: bau odpovědí: 2 změna:

Mám soudně přiznanou pohledávku, která je už ve fázi exekuce (exekuční řízení probíhá asi dva roky). Exekutor dosud nic nevymohl, resp. nemám žádnou situační zprávu, rozhodl jsem se, že raději pohledávku (byť nevýhodně) prodám, protože nemám nervy čekat další léta.

Jak pohledávku prodat jsem dohledal - vygooglil jsem vzor smlouvy o postoupení pohledávky.

Nevím, ale, jak a komu se oznamuje změna věřitele (oprávněného), jestli musím oznamovat změnu soudu (který už rozhodl), nebo exekutorovi (který už před dvěma roky vydal exekuční příkazy). Snažil jsem se poradit na exekutorském úřadu a vyprosit i nějaký vzor oznámení, ale tam mi jen řekli, že si mám najmout advokáta, když tomu nerozumím :) Taky jsem se nedozvěděl, jestli bude exekutorský úřad chtít za změnu zaplatit nějaký poplatek (ať už ode mne, nebo od nového věřitele), protože dle mého selského rozumu bude muset exekutor vydat nové exekuční příkazy (s novou hlavičkou), což určitě bude chtít proplatit. Na to mi taky pani řekla, že se mám zeptat advokáta, a pak práskla telefonem :) Komunikace s exekutory je občas na palici, kdybych věděl, co problémů vymáhání pohledávky přinese, tak bych se na to vykašlal *zed* Upřímně řečeno už jsem do soudních poplatků a záloh na exekuci vrazil dost peněz a nechce se mi vyhazovat další peníze za advokáta.

Řešili jste stejnou situaci? Vzor smlouvy o postoupení pohledávky bych měl, zbývá mi jen vzor oznámení a rada, jestli to oznámit soudu nebo exekutorovi.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Jeden vzor oznámení o postoupení pohledávky, který můžete použít:

Věc: postoupení pohledávky - oznámení .

Oznamujeme Vám, že v souladu s § 524 Občanského zákoníku byla naše pohledávka za Vaší společností smlouvou ze dne ...se všemi právy a povinnostmi

p o s t o u p e n a

ve prospěch

Název společnosti:

Sídlo:

IČ:

Specifikace pohledávky :

(Např. Faktura číslo ...)

Tento dokument považujte prosím za oznámení o postoupení pohledávky vyžadované § 526 Obč. zákoníku . Vypořádání Vašeho závazku proveďte již ve prospěch nového vlastníka pohledávky.

Datum...

Podpis:

Toto oznámení pošlete Vašemu dlužníkovi a pošlete jej exekutorovi, který pohledávku vymáhá. Doložte mu i smlouvu o postoupení. Tím by to pro Vás mělo být vyřízeno.

doplněno 23.01.13 21:54:

Ano, pošlete i přes to. A pečlivě si uschovejte lístek i vrácenou obálku. Vy jste svoji povinnost tím pásem splnil a dlužník si má doručování pošty zařídit..

doplněno 23.01.13 21:54:

opr. pádem.

bau
hodnocení

Děkuji za vzor.

Dlužník na adrese, kterou mám, už nebydlí (předchozí upomínka se vrátila). Kde bydlí nevím. Mám přesto toto oznámení odeslat, i když vím, že se vrátí?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]