Nejste přihlášen/a.
Ahojky, včera jsem si byla založit volný živnostenský list a rodiče mi říkají, že budu muset platit daně, soc. a zd. a že tím pádem zadlužím, protože nemám žádný příjem. Jenže já jsem si ho založila kvůli tomu, abych mohla pracovat v OVB Allfinanz a. s., kde mi říkají, že jelikož jsem student, tak nic takového neplatím a jen si musím oběhat ty uřady s potvrzením o studiu. Kde je pravda? A co mám dělat?
Vítej ve světě OSVČ! Přečti si Kafkův Zámek, abys vydržela s nervama při obíhání úřadů. Pravdy se stejně nedobereš, protože Ti na každym úřadě řeknou něco jinýho a vláda průběžně mění zákony a předpisy, úředníci sami neví, co je pravda. A nediv se, až si všechno oběháš, že se ozve VZP, že jim rok neplatíš, přestože platíš, že Ti spojí dvě platby na zdrav. připojištění a pak oznámí, že nemáš nárok na mateřskou, apod. Všechno si neustále ověřuj z více zdrojů, stojí to ale spousty času. Toť všeobecná rada.
Prvni rok davali ulevy, ze se nemusely platit zalohy, ale skoda si to vyplacat neznalosti. Zivnostak se nemusi hned rusit, da se pozastavit, pak se plati jen tisicovka ZP, socka se nemusi, ale nebezi duchod, vsechno si nejdriv zjisti a pekne nauc, ponevadz je to pekna dzungle. A kdyz prijdes na urady "nevedoma", tak s tebou pekne vymetou a zacnou si Te posilat mezi sebou, a cekat nekolikahodinovy fronty (na P6 klidne 4hodky na SSP) moc na dobry nalade neprida. Studenti platit nemuseli (kolem roku 95), ale pak to na rok ci dva zmenili, ze se platit muselo, takze nam nabehly penale na ZP. Na studijnim to netusili. Tak se obrn a zacni si to obihat. Pevny nervy preju. Jako OSVC si na druhou stranu muzes vydelat vic penez v case, kterej si sama urcis a ziskas SVOBODU. Ne drepet v kanclu a cekat, az skonci hnipani v praci.
Holka nevíš nic o ekonomice a chceš mi radit ohledně pojištění? pmnht má pravdu.
Tak tohle vám bude radit jak máte naložit s penězma. Hele já o pojištění něco vím, musím to znát ač nejsem pojišťovák a nikdy se tím živit nebudu. POtom to popadne tak, že tady v diskuzi píšou zoufalí lidé co mají dělat, že mají pojištěný barák a nedostanou ani kačku a oni mají škodu za milion. Víš jak dlouho jsem se já učila? mám pořád pocit , že nic neumím a to jsem určitě 2 x starší než ty.
Bože, bože, vědět nic a chtít něco dělat, pořád jeden a ten sám problém dokola. Takže si k tomu nastudovat zákon daních z příjmu, pak zákon a zdravotním a sociálním zebezpečení a jsme doma. Platí až od určité výše, příjmu.
Nicméně jsou weby pro začínající podnikatele, min. zdravotnictví, sociálního zabezpečení a tam se to najde. Kdyby se platilo nic, tak jdu studovat skrz potvrzení... Živnosťák se dá vlastnit a nepodnikat.
Studentka, předpokládám tudíž že na VŠ a takový člověk už má mít nějaký rozhled.
Petty, v OVB Allfinanz a. s. pracovat nebudete, protože OVB Allfinanz a. s. nikoho nezaměstnává. Jde o podnikání jako OSVČ, nikoliv o práci na základě pracovní smlouvy nebo zákoníku práce.
Pokud byste se pro spolupráci s OVB přesto rozhodla, dejte si velký pozor na to, co jim podepíšete (mají v mandátních smlouvách dost nevýhodné a nereálné podmínky (např. zákaz výkonu činnosti po dobu několika let a podobné lahůdky pod hrozdbou vysokých pokut).
- U studentů (a nejen u nich) nejde o prominutí záloh, nýbrž o odklad jejich plateb v prvním roce podnikání. Po skončení roku je třeba vše zúčtovat a doplatit. Vy byste jako studentka měla pouze tu výhodu, že by šlo o OSVČ vedlejší, takže byste mohla platit nižší zálohy než z minimálního stanoveného minimálního základu. Více informací k pojištění OSVČ: cssz.cz/...
- PS: Než se pro spolupráci s OVB Allfinanz a. s. rozhodnete, hoďte si do vyhledávače spojení OVB +podvody, abyste měla představu, co od OVB Allfinanz můžete očekávat.
moc ji strasite, jsem osvc cca 10 let a na zadne urady nechodim a danove priznani+ossz+vzp posilam postou, dokonce neplatim ani jednu zalohu, po priznani prijde vyuctovani, ktere platim pak cele naraz...
s placenim soc-zdrav u studentu nemam zkusenosti, nevim jak to je, zavolejte si radeji na sve vzp nebo ossz... jinak jako bezny obcan nestudent samozrejme platite, ikdyz je vase priznani 0 nebo v minusu, to nikoho nezajima
nicmene nechci vas nijak zklamat, ale vsichni maji pravdu v tom, ze ve vybrane praci si asi moc nevydelate a prchnete
...Ale co my vime, treba ma slecna na to bunky a vodrazi se od toho...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.