Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
uvažuji o změně zaměstnání a vzhledem k tomu, že mám jistou praxi v programování v jazyce C# uvažuju o tom, že bych se ucházel o místo programátora C#.
Problém je v tom, že nemám sebejistotu, jestli na to skutečně mám. Obávám se toho, že nastoupím na tuto pozici a zjistím, že na to nemám. Naprogramoval jsem už spoustu aplikací - grafické kalkulačky, jednoduché hry, spambot diskuzních fór, a mnoho dalších, ale bojím se toho, že na tuto pozici nastoupím a zjistím, že po mě chtějí to, co třeba neumím nebo nedovedu naprogramovat - programování není jen o znalosti jazyka, ale i o logickém myšlení. Zkrátka chybí mi sebejistota. Doposud jsem pracoval na živnost jako soukromník v uplně jiném oboru, ale to mě už nebaví tak proto jsem se rohodl o změnu a vzhledem k tomu, že programování je můj koníček a záliba, tak o tom uvažuji.
Má někdo zkušenosti jako programátor ve firemní sféře? Jak se na tuto budoucí kariéru eventualně připravit?
Děkuji Jiří
Nooo ... dokud to nezkusíš, nemáš šanci zjistit a sám sebe přesvědčit, že na to máš. Takže směle do toho, co tě nezabije, to tě posílí a to nejhorší, co tě může potkat je, že tě z práce vyhodí tak co řešíš?
Ale vážně: z toho co jsi popsal jsem získal dojem, že znalosti máš, vytrvalost, důslednost a zájem o obor také, což jsou základní předpoklady. A jestli zvládáš a baví tě takové chuťovky jako programování v nižších jazycích, nevěřím, že by sis neporadil s jakýmkoliv jiným úkolem. Ze začátku budeš určitě dostávat jednoduchá zadání aby si tě zaměstanavatel vyzkoušel a teprve později přijdou náročnější úkoly. Příprava na kariéru? Něco už máš za sebou tak nevím - snad ještě nějaký pokročilejší kurs programovacího jazyka? Stejně je nejlepší školou praxe.
Jestli chceš přijít o toho koníčka (programování), staň se programátorem.
No a teď vážněji. V každé firmě se programuje něco jiného, s jinými nástroji, na jiné úrovni, styl práce je jiný. To zjistíš při pohovoru s potenciálním zaměstnavatelem, můžeš se ho na všechno zeptat. Asi nelze dopředu říct nic konkrétního.
A tvé kvality resp. sebejistota? Vyber si přiměřenou pozici, zkus to a poznáš. Každý zaměstanavtel bude při pohovoru působit dojmem, že u něj se pracuje na úrovni přinejmenším kosmického výzkumu a má ty nejlepší programátory v okruhu 200 km. A pak třeba zjistíš, že je tam pár šmudlů, kteří sotva něco naklikají ve widlích, nebo zjistíš, že jsou všichni o 3 třídy lepší, než ty, nebo zjistíš cokoliv mezi tím.
Vše, co se o práci programátora dočteš v Murphyho zákonech je pravda - a to tam ještě spousta ´zádrhelů´ chybí.
Je to zejména stres - z krátkých termínů, přešvihnutí rozpočtu, ze špatného zadání, z různé interpretace zadání zadavatelem a realizátorem, z vlastních chyb. Na druhou stranu je to práce kreativní a tudíž zajímavá a různorodá.
Pokud tě předešlé neodradilo a programuješ opravdu se zájmem (i věci, které tě nebaví), jdi do toho. Dneska už totiž skoro nepotkáš "ve firemní sféře" programátora ´vlka samotáře´, takže třeba "logické myšlení" je otázkou týmu - a lidi, kteří jsou ochotni spolupracovat, vymyslí všechno...
momentálně se zaobírám assemblerem NASM (abych zabil volný čas) a programuji převodník mezi BIN <> DEC <> HEX soustavami, ale to jen vyloženě kvůli zábavě po večerech. Dřív jsem narazil na nějaké zadání, tak jsem si ho z "hecu" vypracovával. Prostě mě to bavilo, tak jsem programoval dokud to nebylo hotové. Vím, že práce programátora nebude procházka růovým sadem, ale když dostanu nějaké zadání, se kterým si opravdu nebudu vědět rady, tak nevím jak bych se na takové pozici mohl udržet delší dobu.
Je mi jasné, že se pokaždé programuje jiný program / třída / zadání, ale kdybych aspoň věděl, jestli budu programovat holé (dílčí) fragmenty programu, nebo dostanu zadání jednoduché malé aplikace atp... no zkrátka kolem toho mám hodně otazníků, a kdyby se našel člověk, který v tomto oboru má praxi, rád bych ho vyzpovídal, jak to v takové práci chodí
v tom assembleru jsem naprogramoval zatím toto: pastebin.com/... ještě to není hotové, ale postupně na tom pracuji, když je čas. Vím, že ten kód by mohl být menší a optimalizovanější, ale je to můj první "styk"s assemblerem. Tohle bych měl ve vyšším jazyce naprogramované během hodinky - dvou, ale v tom assembleru tam člověk musí přemýšlet nad dalšími zádrhely - velikost operandů, správná adresace, korektní alogitmus, a tím déle to trvá.
Jinak pánové, všem děkuji za Vaše příspěvky a odpovědi. abych pravdu řekl, trochu jste mi nahodili sebevědomí a jdu do toho - aneb jak tu už bylo řečeno - co tě nezabije, to tě posílí.
V každém případě je lepší o sobě v přiměřené míře pochybovat, než vystupovat jako mistr svého oboru i tam, kde si nejsem tak docela jistý.
Teď je to tak zavedeno, že každý uchazeč se spíš nadhodnotí a špatně to dopadá. Takže hurá do toho a radši se držte ze začátku trochu při zdi, než omrknete, co a jak. Ale určitě to klapne.
Nechci zkončit tak, že na pohovoru navykládám vše co umím a jak jsem dokonalý a pak při prvním zadání pohořím. Naopak se budu reprezentovat jako učenlivý člověk (což skutečně jsem), se základními znalostmi jazyka C# schopný se podílet na vývoji aplikací v týmu.
Ten vstupní pohovor je snad nejdůležitější, nás učili, že zkušený personalista by si měl udělat hlavní obrázek o uchazeči během prvních sedmi vteřin. Tam záleží i na vstupu do dveří, na oblečení, na podání ruky, na tom, jak se posadíte, kam si dáte ruce a tak. A kromě toho je hodně důležité jevit zájem o všechno, co s vámi kdo probírá, ale zase se nějak nechlubit a nepředvádět se.
Nemyslím, že to jste zrovna vy, ale je to moje zkušenost. Tak hodně štěstí.
No, říkal jsem si, že to vypadá jak programování pro DOS. A ono jo, je to tam na konci napsané.
Jen tedy ještě malou poznámku k profesi programátora:
Asembler asi moc neužiješ. Někde třeba ano, ale spíš je dneska snaha "rychle rychle" a požadavek efektivity výsledného programu je až někde daleko vzadu. A zvlášť ve světě PC. Asembler se občas používá v malých jednoúčelových škatulkách s jednočipy.
Obvyklé programy jsou o dost rozsáhlější, než převod čísel. Převod čísel - to je třeba jen jedna obyčejná funkce z mnoha.
ano je to 16-bit DOS aplikace. Jak jsem psal je to můj první střet s assemblerem a je mi jasné, že assembler už je tak trochu "mrtvý". Je mi jasné, že v praxi se převody soustav moc nehodí, ale bylo to první zadání, na které jsem narazil. Za použití AThelpu a trochu přemýšlení jsem zadání sesmolil jen do této podoby zatím. Nechci to napsat na plnou hubu, ale tam kde se dá použít asm a c, tak si raději programátoři zvolí c, protože je snadnější na vývoj a odladění. Až se budu ucházet o místo programátora, tak bych mířil spíš za .NET-em (C#).
Šlo mi o první pocity a o to, jestli to mám zkusit, což jste mi dali jasně najevo, že minimálně za zkoušku to stojí. samozřejmě se ze začátku budu držet u zdi, než se "zaběhnu do kolejí", ale to prvotní pochybování pomalu mizí. Prakticky jsem už rozhodnutý, že to minimálně zkusím.
Ono také bude záležet na tom, kde, co a jak. Něco jiného bude velká IT firma, kde je software jediným konečným produktem a kde všichni ostatní (hospodáři, personální, asistenti, účetní, IT ve smyslu správy vnitřní infrastruktury, blabla) jsou jen od toho, aby to těm IT šlo dobře. Můžete se dostat do týmu, kde budete mít svého seniora, architekta, kolegy programátory, pár testerů, prvních třeba až tři měsíce můžete být ve dvojici s někým, kdo vás dostane na starost, a budete se postupně zacvičovat. Tam by asi dali přednost maximální inteligenci, schopnostem a učení.
Něco jiného ale bude třeba výrobní podnik, kde jsou IT od toho, aby se ostatním pracovalo dobře, mašiny nestály, kompy se nesekaly atd - tam vás bude třeba jen pět, nějakej boss, někdo na sítě, někdo na skripty, db, zálohy, někdo na opravy, někdo na programování, třeba jen úpravy existujících systémů dle přání obyč uživatelů, ani to nemusí být nová tvorba.
No a nějaký nezávislý malý tým, který bude dělat třeba různé reklamní blbiny na zakázku větších firem a bude mít vlastního člověka na flashe, vlastního grafika, zvukaře a bude sídlit v obyčejným 2+kk bytě, bude zas něco jinýho. U takovejch asi zas oceněj někoho, kdo rovnou začne, těžko vás tam budou školit (zejména, pokud jste na své pozici jen sám).
Hodně by taky napověděl Joel test, ale nevím, jestli by bylo nejvhodnější ho vytáhnout na pohovoru bod po bodu joelonsoftware.com/...
ještě při škole jsem pracoval jako programátor e-shopů v PHP. Styl přesně jak popisuje dzordz: byt 2+KK, 1člen se staral o zálohu dat a o funkčnost mašin a zbytek lidí (2 programátoř + já, 1 grafik, 1 Boss, 1 sekretářka). měly vlastní framework (celkem těžký na naučení, protože s PHP tam nebylo téměř nic společného a an vše byly GUI editory v prohlížeči a občas se zasáhlo do zdrojáku pomocí PHP + JS). Jinými slovy cítil jsem se jako naprostý neznalec a laik a furt jsem se na všechno ptal, protože mi tne framework přišel značně chaoticky řešenej. Ačkoli jsem nastupoval na tuto pozici, věděl jsem, že sic budu na pozici PHP programátor, tak budu používat jejich framework, který s PHP nemá moc co dočinění pro programátora.
v místnosti jsem byl s grafikem, který toho mco o tom frameworku nevěděl, takže jsem furt lítal za kolegou do druhé místnosti. Po necelém půl roce jsem to vzdal, protože programování v PHP jsem si představoval trochu jinak. Napsal jsem již několik stránek, anket, diskuzních fór, shout boardů, a s ničím jsem neměl problém.
Ve škole jsme měli C++ C# a JAVU. Java pro mě nebyla tak přijatelná (zejména kvuli IDE), jako C++ a C#. Nikdy jsem neměl problém v C# napsat jakoukoli aplikaci, kterou nám ve škole zadali. ale to byly časy, kde jsem byl daleko před kolegy ze třídy a většinou jsem úkol splnil během prvních minut ačkoli jsme na to měli třeba 2 vyč. hod. čas.
Zajímalo by mě, podle čeho třeba firmu vybírat, aby byla pro "juniora" programátora nejvhodnější.
Člověče a nad čím váháte! S takovým vzděláním po vás hrábnou, tam v různých grafických firmách je docela fluktuace. Myslím, že vaše vzdělání je dostatečné na nějaký pohodový začátek. Dnes každý koupí počítač a hned si myslí, že je super programátor. Jděte do toho a honem!
Mně osobně se líbí vaše skromnost, lepší se podceňovat...
Jakou firmu si vybrat, je docela těžké, ale v dnešní době je taková bída na pracovním trhu, že se moc vybírat nedá. Ale kvalitní firmu můžete poznat podle různých detailů. Jak se k vám chová ten, kdo s vámi mluví? Jak je oblečen? Jakou má kancelář? Když se jdete podívat do firmy, jak se chovají zaměstnanci k šéfovi, nebo k sobě navzájem? Je tam pořádek, sterilně uklizeno, nebotakový tenm tvůrčí nepořádek? Tykají si tam nebo ne? Jaké mají vybavení? Jak se všichni chovají k vám? Vládne tam příjemná atmosféra? Mají třeba na zdech nějaké plakáty, nebo různé blbůstky? Líbilo by se vám tam natolik, že by jste tam dělal třeba v noci nebo o víkendu?
Je toho ještě spousta, ale nejdůležitější je nakonec první okamžik a pocit, když do firmy poprvé vlezete.
těch plakátů bych se možná trochu obával, abych se neocitl v nějakém Gamer house :D
porozhlédnu se na internetu po pozicích junior C# programátor a zkusím to. nemám co ztratit
Jasně, to jsem zas tak nemyslel. Ale poznáte, jestli je tam jakési sterilní prostředí s prázdnými stěnami, nebo jestli se nebrání tvořivosti a invenci zaměstnanců. Zažil jsem to, kdy nový šéf serval všechno, co jsme měli na zdech...
Porozhlédněte se a určitě něco najdete. Samozřejmě, že nemáte co ztratit, také nepředpokládejte, že vám vyjde první pohovor a první pracovní příležitost. Ale až budete mít před seboui desátou návštěvu, už budete vědět, co a jak.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.